Το πότε ξυπνάει μια γυναίκα και το πόσες ώρες κοιμάται σχετίζεται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;


Μπορεί το πότε ξυπνάει μια γυναίκα αλλά και το πόσες ώρες κοιμάται να σχετίζεται με τον κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο του μαστού; Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, ο ύπνος φαίνεται να παίζει ρόλο, καθώς όσες ξυπνούν νωρίς κινδυνεύουν λιγότερο σε σχέση με όσες κοιμούνται αργά και πάνω από οκτώ ώρες.

Η μελέτη έγινε σε δείγμα 400.000 γυναικών και δείχνει ότι οι «πρωινοί τύποι» εμφανίζουν λιγότερο συχνά καρκίνο του μαστού από τους «βραδινούς».

Προς το παρόν οι επιστήμονες δεν μπορούν να δώσουν μια συγκεκριμένη εξήγηση για το εύρημά τους. Ένας παράγοντας που παίζει ρόλο, ο οποίος προτάθηκε από την καθηγήτρια επιδημιολογίας Εύα Σερνχάμερ του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, είναι «η μη ισορροπημένη ρύθμιση του εξωτερικού με το εσωτερικό ρολόι». Επιπλέον, αναφέρθηκε στο ρόλο της μελατονίνης – αυτή την ορμόνη «ενοχοποίησε» και ο ειδικός ύπνου στο Ιατρικό Κολέγιο Γουέιλ του Πανεπιστημίου Κορνέλ, Ντάνιελ Μπαρόνε. Όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό στο σώμα το οποίο αν μειωθεί μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδεις αντιδράσεις που έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση καρκίνου.

Παράλληλα, και οι δύο ερευνητές συμφώνησαν στον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων σε όσους δουλεύουν έως αργά τη νύχτα. Αυτό ίσως είναι ένα εύρημα που σχετίζεται με τη διατροφή, καθώς τις βραδινές ώρες είναι δύσκολο να βρεθούν υγιεινές τροφές.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που επιχειρεί να συμπεριλάβει το σύνολο των παραγόντων που ενδέχεται να σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού (παχυσαρκία, οικογενειακό ιστορικό, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ), σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα έρευνες που επικεντρώθηκαν στις συνήθειες του ύπνου (πρωινό ξύπνημα, ώρες ύπνου, αϋπνίες κ.ά).

Μάλιστα, οι ερευνητές προτείνουν στις γυναίκες να αλλάξουν τις συνήθειες του ύπνου και τις συμβουλεύουν να παραμείνουν μακριά από οθόνες τουλάχιστον μισή ώρα προτού κοιμηθούν, καθώς η κυανή ακτινοβολία ρίχνει τα επίπεδα της μελατονίνης. Επίσης, τονίζουν ότι προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού καλό είναι να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή με μικρή κατανάλωση αλκοόλ.