O EMA ενέκρινε το εμβόλιο της Novavax κατά του κορωνοϊού – Πέντε πλέον τα εμβόλια


Ο ΕΜΑ, η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσε το πράσινο φως σήμερα για ένα πέμπτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, χορηγώντας υπό όρους άδεια κυκλοφορίας στο εμβόλιο δύο δόσεων της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Novavax.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων να χορηγήσει υπό όρους άδεια κυκλοφορίας για το εμβόλιο αφορά άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω και πρέπει να επικυρωθεί ωστόσο από την εκτελεστική επιτροπή της ΕΕ.

 

Η Novavax λέει ότι αυτή τη στιγμή δοκιμάζει την αντοχή του εμβολίου έναντι της μετάλλαξης Όμικρον και όπως και οι υπόλοιπες φαρμακοβιομηχανίες έχει αρχίσει να διαμορφώνει μια ανανεωμένη εκδοχή για να ταιριάζει καλύτερα σε αυτή τη μετάλλαξη, σε περίπτωση που χρειαστεί τελικά.

 

Το εμβόλιο της Novavax (Nuvaxovid, γνωστό και ως NVX-CoV2373) συντάσσεται με αυτά των Pfizer-BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson και AstraZeneca στο οπλοστάσιο εμβολίων της ΕΕ.

Η ΕΕ έχει παραγγείλει έως και 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Novavax με δυνατότητα για 100 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις.

 

Την περασμένη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε έκτακτη έγκριση για το εμβόλιο της Novavax, ανοίγοντας το δρόμο για τη συμπερίληψή του στο πρόγραμμα που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, για τη λήψη τέτοιων εμβολίων σε φτωχότερες χώρες σε όλο τον κόσμο.

 

Ο EMA είπε ότι η επιτροπή φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση κατέληξε στο συμπέρασμα συναινετικά «ότι τα δεδομένα για το εμβόλιο ήταν ισχυρά και πληρούσαν τα κριτήρια της ΕΕ για την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την ποιότητα».

 

Τα εμβόλια κατά του COVID-19 εκπαιδεύουν το σώμα να αναγνωρίζει τον κορωνοϊό εντοπίζοντας την πρωτείνική ακίδα που τον καλύπτει, αλλά η επιλογή του Novavax γίνεται πολύ διαφορετικά από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα εμβόλια.

 

Είναι ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο, κατασκευασμένο με παλαιότερη τεχνολογία που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για την παραγωγή άλλων ειδών εμβολίων.

 

Η Novavax με έδρα το Μέριλαντ χρησιμοποιεί γενετική πρακτική για να αναπτύξει αβλαβή αντίγραφα της πρωτεΐνικής ακίδας του κορωνοϊού σε κύτταρα εντόμων. Οι επιστήμονες εξάγουν και καθαρίζουν την πρωτεΐνη, που στη συνέχεια αναμειγνύεται σε μια χημική ουσία που τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το περασμένο καλοκαίρι, η Novavax ανέφερε μια μελέτη 30.000 ατόμων στις ΗΠΑ και το Μεξικό, που διαπίστωσε ότι το εμβόλιο ήταν ασφαλές και 90% αποτελεσματικό κατά της συμπτωματικής λοίμωξης από προηγούμενες μεταλλάξεις, παρόμοια με τα ευρήματα δοκιμής σε 15.000 άτομα στη Βρετανία.

 

Μελέτη παρακολούθησης διαπίστωσε ότι μια αναμνηστική δόση έξι μήνες μετά την τελευταία λήψη του εμβολίου θα μπορούσε να αναζωογονήσει τα αντισώματα που καταπολεμούν τον ιό αρκετά ώστε να αντιμετωπίσει την μετάλλαξη Δέλτα, η οποία εκείνη την εποχή ήταν η μεγαλύτερη απειλή.

 

Το εμβόλιο της Novavax απαιτεί μόνο αποθήκευση σε ψυγείο. Όμως, η Novavax καθυστέρησε για μήνες το εμβόλιο λόγω προβλημάτων στην παραγωγή μεγάλης κλίμακας.

 

Ο Δρ. Gregory Glenn, επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης της Novavax, είπε πρόσφατα στο Associated Press ότι το πρόβλημα δεν ήταν η παραγωγή της ίδιας της πρωτεϊνικής ακίδας, η οποία είναι απλή, αλλά η ικανότητα παραγωγής και εμφιάλωσης μεγάλων ποσοτήτων εμβολίων.

 

Ο Glenn είπε ότι η εταιρεία έχει τώρα αρκετή ικανότητα παραγωγής. Συνεργάστηκε με ινδικό ινστιτούτο και δύο εταιρείες έλαβαν πρόσφατα άδεια έκτακτης ανάγκης για τις δόσεις στην Ινδονησία και τις Φιλιππίνες. Επιπλέον, η Novavax έχει δημιουργήσει εγκαταστάσεις παραγωγής στην Τσεχία, τη Νότια Κορέα και αλλού.

 

Η Novavax έχει λάβει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στην Ινδονησία και τις Φιλιππίνες, εκκρεμούν αιτήσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στη Βρετανία και σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους.

 

Με πληροφoρίες του AP