Δημοσκόπηση ALCO: Στο 5,7 η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. Ποια κόμματα μένουν εκτός


Εξαιρετικό ενδιαφέρον καταγράφουν τα ευρήματα νέας μεγάλης δημοσκόπησης της εταιρίας ALCO για λογαριασμό του OPEN, η οποία παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού με την Έλλη Στάη.

Η δημοσκόπηση δείχνει τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή να βρίσκεται στις 6,5 μονάδες, ενώ ιδιαίτερη σημασία για μια πολιτική ανάλυση παρουσιάζουν τα υπόλοιπα ποιοτικά ευρήματα του γκάλοπ. Έτσι, για παράδειγμα, σχεδόν 7 στους 10 ερωτηθέντες αναφέρουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα επηρεάσει πολύ την ψήφο των πολιτών στις εκλογές, την ίδια στιγμή που ποσοστό 66% αρνείται να αποκαλέσει την γειτονική χώρα με το όνομα Βόρεια Μακεδονία.

Όσον αφορά την θετική οικονομική ατζέντα που επιθυμεί να προωθήσει η κυβέρνηση, τα πράγματα φαίνεται πως είναι μοιρασμένα. Ποσοστό 35% αναφέρει “πολύ”, ενώ ποσοστό 35% αναφέρει “λίγο”.

Πρόθεση ψήφου και πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ καταγράφει προβάδισμα 5,7 μονάδων με ποσοστό 23,8% έναντι 18,1% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 5,3%, το ΚΚΕ με 5,1% και το ΚΙΝΑΛ με 4,1%. Με το όριο της εισόδου “φλερτάρουν” η Ένωση Κεντρώων (2,7%) και η Λαϊκή Ενότητα (2,6%), ενώ εκτός φαίνεται πως μένουν Ποτάμι (1,3%), ΑΝΕΛ (1,4%) και Ελληνική Λύση (1,4%). Στο 16,1% βρίσκεται το ποσοστό των αναποφάσιστων, στο 8,5% η αποχή, ενώ το λευκό βρίσκεται στο 2,9%.

Με αναγωγή επί των έγκυρων, η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις 6,5 μονάδες και τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 26,9%, ΣΥΡΙΖΑ 20,4%, Χρυσή Αυγή 6%, ΚΚΕ 5,8%, ΚΙΝΑΛ 4,6%, Ένωση Κεντρώων 3%, Λαϊκή Ενότητα 2,9%, ΑΝΕΛ 1,6%, Ελληνική Λύση 1,6% και Ποτάμι 1,5%.

Συσπειρώσεις και μετακινήσεις

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η καταγραφή των συσπειρώσεων των κομμάτων. Στη ΝΔ η συσπείρωση βρίσκεται ακόμη μια φορά σε πολύ υψηλά επίπεδα και ειδικότερα στο 81%, ενώ η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 53%. Όσον αφορά τις μετακινήσεις ψηφοφόρων, ένα 6% φαίνεται να μετακινείται από τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ, ένα 17% από τον ΣΥΡΙΖΑ σε άλλα κόμματα, ενώ ποσοστό 18% όσων ψήφισαν τον Σεπτέμβριο του 2015 ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν σήμερα αναποφάσιστοι.

Στη ΝΔ, οι διαρροές είναι πολύ μικρότερες. Ένα ποσοστό 5% φαίνεται να μετακινείται προς άλλο κόμμμα, ενώ ένα 3% προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποσοστό 9% όσων ψήφισαν ΝΔ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου δηλώνουν σήμερα αναποφάσιστοι.

Συμφωνία των Πρεσπών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι ερωτήσεις που αφορούν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ειδικότερα, στο ερώτημα “τώρα που ισχύει η συμφωνία των Πρεσπών εσείς πώς θα αποκαλείτε τη γειτονική μας χώρα;” ποσοστό 59% απαντά “Σκόπια” ενώ ποσοστό 7% απαντά “πΓΔΜ”. Δηλαδή, συνολικά ένα ποσοστό 66% δεν προτίθεται να αποκαλεί τη γειτονική χώρα με το όνομα που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών. Την ίδια στιγμή, ποσοστό 27% δηλώνουν ότι την αποκαλούν “Βόρεια Μακεδονία”.

Στο ερώτημα “πιστεύτετε ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα επηρεάσει πολύ, λίγο ή καθόλου την ψήφο των πολιτών στις εκλογές;” ποσοστό 67% αναφέρει “πολύ”, ποσοστό 23% αναφέρει “λίγο” και μόνο ένα 6% αναφέρει “καθόλου”.

Εκτιμήσεις για τις εκλογές, και οικονομία πολιτική εμπιστοσύνη

Στο ερώτημα “ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών”, 43% “βλέπει” νίκη της ΝΔ αλλά χωρίς αυτοδυναμία και ένα 17% “βλέπει” ΝΔ και αυτοδυναμία της ΝΔ. Από την άλλη, ποσοστό 11% “βλέπει” νίκη ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αυτοδυναμία, ενώ ποσοστό 2% “βλέπει” νίκη ΣΥΡΙΖΑ με αυτοδυναμία.

Στο ερώτημα “ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο ως πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα ή τον Κυριάκο Μητσοτάκη”, νικητής αναδεικνύεται ο… κανένας με ποσοστό 43%. Ποσοστό 29% δηλώνει ότι εμπιστεύεται περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ποσοστό 24% ότι εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα.

Στο ερώτημα “πιστεύετε ότι η ελληνική οικονομία κινείται στη σωστή ή σε λάθος κατεύθυνση”, ποσοστό 71% δηλώνει σε λάθος, ενώ ποσοστό 20% δηλώνει σε σωστή.

Την ίδια στιγμή, μοιρασμένοι φαίνεται πως είναι οι πολίτες αναφορικά με το αν και το πώς η αύξηση του κατώτατου μισθού και τα άλλα οικονομικά μέτρα θα επηρεάσουν την ψήφο των πολιτών στις εκλογές. Ένα ποσοστό 39% αναφέρει “πολύ”, ενώ ένα ποσοστό 35% αναφέρει “λίγο”. “Καθόλου” απαντά ένα ποσοστό 19%.

Τέλος, στο ερώτημα “αν τα πράγματα θα ήταν καλύτερη εάν κυβερνούσε η ΝΔ”, ποσοστό 42% απάντησε ότι θα ήταν τα ίδια, ποσοστό 21% απάντησε ότι θα ήταν καλύτερα και ποσοστό 30% απάντησε ότι θα ήταν χειροτερα.

thetoc