Νέα υποτροπή θα παρουσιάσει η κακοκαιρία. Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν


Νέα υποτροπή αναμένεται να παρουσιάσει η κακοκαιρία «Χιόνη» το διήμερο Παρασκευή 15/02 – Σάββατο 16/02, κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη.

Βροχές ή χιονόνερο θα εκδηλωθούν στα πεδινά και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά (πρόσκαιρα σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο), ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα νότια τμήματα του Αιγαίου. Χιονόνερο και ενδεχομένως χιονοπτώσεις μικρής διάρκειας θα εκδηλωθούν κατά τόπους και στη Βόρεια Ελλάδα.

Τονίζεται ότι από αργά το βράδυ της Παρασκευής έως και το μεσημέρι του Σαββάτου, οι βροχοπτώσεις στο Νότιο Αιγαίο θα είναι τοπικά ισχυρές, επηρεάζονται εκ νέου σημαντικά τα δυτικά κυρίως τμήματα της Κρήτης, όπως φαίνεται και στο χάρτη που ακολουθεί. Στο χάρτη απεικονίζονται οι περιοχές όπου θα εκδηλώνονται φαινόμενα τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 16/02.

Παράλληλα οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της Παρασκευής θα παρουσιάσουν περαιτέρω ενίσχυση φτάνοντας και πάλι τα 9 μποφόρ, ενώ σταδιακή εξασθένηση αναμένεται από το απόγευμα του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, ουσιαστική βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Κυριακή 17/02, ενώ πολύ καλές καιρικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν σε ολόκληρη τη χώρα έως τουλάχιστον τα μέσα της νέας εβδομάδας.

Προβλήματα σε οδικό δίκτυο και λιμάνια έφερε η Χιόνη

Μετά την πρόσκαιρη ύφεση το απόγευμα της Πέμπτης, νέα υποτροπή της κακοκαιρίας «Χιόνη» προβλέπεται για σήμερα, δημιουργώντας νέα προβλήματα λόγω των θυελλωδών ανέμων στο Αιγαίο, αλλά και των χιονοπτώσεων, του τσουχτερού κρύου και του άστατου καιρού σε όλη τη χώρα. Μάλιστα από νωρίς το πρωί χιονίζει στα ορεινά της Αττικής.

Συγκεκριμένα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία όλων των αυτοκινήτων στην περιφερειακή οδό Πεντέλης-Νέας Μάκρης, από το 414 στρατιωτικό νοσοκομείο μέχρι τον Άγιο Πέτρο, στη Λεωφόρο Πάρνηθας από το τελεφερίκ και πάνω, ενώ απαγορεύτηκε η κίνηση των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην παλαιά Εθνική Οδό Αθήνας-Θήβας από το 6ο χλμ στην περιοχή της Μάνδρας, στο ρεύμα προς Θήβα. Στο ίδιο τμήμα, τα υπόλοιπα οχήματα κινούνται με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Προβλήματα στους δρόμους από την βροχόπτωση

Συγκεκριμένα, αυξημένη είναι η κίνηση στην έξοδο της Αθηνών – Λαμίας έως την Αχαρνών και στην είσοδο από την Αττική Οδό, στον Κηφισό (από παραλιακή εως Λ. Αθηνών) από Πέτρου Ράλλη, στην άνοδο της Αλεξάνδρας, στην κάθοδο της Μεσογείων και της Κηφισίας καθώς και στην άνοδο της Βασιλέως Κωνσταντίνου και της Συγγρού.

Σε ισχύ η απαγόρευση απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που συνεχίζουν να πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ.

Σύμφωνα με το κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά, λόγω νέας μεταβολής του καιρού από χθες το βράδυ δεν αναχώρησαν τελικά τα πλοία για την Κρήτη.

Κανονικά πάντως εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τον Αργοσαρωνικό.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Η κακοκαιρία κρατά κλειστά σχολεία σε Κρήτη και Σύρο

Στην Κρήτη, τα σχολεία θα είναι κλειστά σε τρεις και ανοικτά στους άλλους τρεις δήμους του νομού Χανίων.

Σύμφωνα με το flashnews.gr, αφού συνυπολογίστηκε η αναμενόμενη εξέλιξη των καιρικών συνθηκών σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις στο οδικό δίκτυο από την κακοκαιρία που έπληξε από το πρωί της Τετάρτης το νομό Χανίων αποφασίστηκαν τα εξής:

Στον Δήμο Χανίων θα λειτουργήσουν κανονικά όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Κλειστό θα μείνει μόνο το Δημοτικό Σχολείο Κεραμειών. Επίσης στους Δήμους Αποκορώνου και Σφακίων θα λειτουργήσουν κανονικά όλα τα σχολεία. Αντιθέτως κλειστά θα μείνουν όλα τα σχολεία στους Δήμους Καντάνου – Σελίνου, Πλατανιά και Κισσάμου.

Στη Σύρο, κλειστό, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν, είναι από χθες το απόγευμα το σχολικό συγκρότημα στον Ξηρόκαμπο, που στεγάζει τα Γυμνάσια, το ΙΕΚ Σύρου και το ΕΕΕΕΚ Σύρου. Με απόφασή του, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, όπως αναφέρει το cyclades24.gr, αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων που στεγάζονται στο Σχολικό Συγκρότημα Ξηροκάμπου του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου (απογευματινές ώρες) και Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019, λόγω εκτάκτων καιρικών φαινομένων.