Καμπανάκι” Ζαφειρόπουλου: Η μετάλλαξη της Μποτσουάνα μπορεί να αχρηστεύσει εμβόλια και μονοκλωνικά


Τα στοιχεία που υπάρχουν για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα είναι πολύ λίγα μέχρι ώρας, μερικές εκατοντάδες δείγματα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων – και οι καμπύλες πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή σχολίασε ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας, Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος απαντώντας για τον ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα με την εμφάνιση του στελέχους.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Το συγκεκριμένο στέλεχος φέρνει μεταλλαγές που είναι πάρα πολύ ανησυχητικές, είναι κρίσιμες για τον ιό, για τα εμβόλια και τα αντισώματα που προσπαθούμε να εισαγάγουμε και πριν καλά καλά τα χρησιμοποιήσουμε μπορεί να αχρηστευτούν, όπως σημείωσε ο καθηγητής μιλώντας στο Mega

Ο κ. Ζαφειρόπουλος τόνισε πως μπορεί να μοιάζει με υπεραντίδραση η κινητοποίηση των χωρών να βάλουν φρένο στην μετάλλαξη που έρχεται από την Μποτσουάνα, ωστόσο όταν ξεκίνησε η εξάπλωση των άλλων μεταλλάξεων η αντίδραση ήταν ήπια και αργοπορημένη.

“Τα στοιχεία είναι πολύ λίγα αυτή τη στιγμή, έχουμε μερικές εκατοντάδες δείγματα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Το σίγουρο είναι ότι το εν λόγω στέλεχος φέρει μεταλλαγές που είναι πολύ ανησυχητικές γιατί αλλάζει σε περιοχές κρίσιμες για τον ιό, τα εμβόλια και τα μονοκλωνικά αντισώματα, δηλαδή μπορούν να αχρηστευτούν πριν καν τα χρησιμοποιήσουμε” είπε χαρακτηριστικά.

“Η περιοχή που χρησιμοποιείται για τον σχεδιασμό των εμβολίων είναι το γονίδιο S του αρχικού στελέχους. Αυτή η ακίδα πλέον έχει 32 νέες μεταλλάξεις μέσα. Είναι φοβερός αυτός ο αριθμός μέσα σε ένα στέλεχος. Το να βρεθούν τόσο πολλές μεταλλάξεις ειναι αξιοπερίεργο. Ο κάθε ιός έχει το δικό του ρυθμό μετάλλαξης. όσο επιτρέπουμε να διασπείρεται, εισάγει μεταλλάξεις στο γονιδίωμά του” συμπλήρωσε. Κάποιοι το κάνουν με αστραπιαία ταχύτητα, πρόσθεσε.