Συνεχίζεται η κατάρρευση της λίρας, παρά τις αλλαγές στην Κεντρική Τράπεζα


Η ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρα συνεχίζεται και σήμερα, μετά τις δεσμεύσεις του νέου επικεφαλής της Τράπεζας της Τουρκίας προς τις εγχώριες τράπεζες, ότι θα προσφέρει περισσότερη διαφάνεια και καθοδήγηση αναφορικά με τη νομισματική πολιτική της, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.
Οι αναφορές αυτές έρχονται μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τις οποίες σηματοδότησε μία στροφή προς τη κανονικότητα.
Η ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου σήμερα υποχωρεί άνω του 1% μία ανάσα πριν πέσει κάτω από το 7,70. Στο σύνολο της εβδομάδας το τουρκικό νόμισμα έχει ενισχυθεί πέραν του 10%, όταν από την αρχή του έτους οι απώλειές του ανέρχονταν στο 30% έως την περασμένη εβδομάδα.
Σε συναντήσεις που πραγματοποίησε με στελέχη τραπεζών αυτήν την εβδομάδα, ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζα της γείτονος Νασί Αγκμπάλ, δεσμεύτηκε για στενότερη επικοινωνία και περισσότερες προβλέψεις για τις πολιτικές της τράπεζας, σύμφωνα με πηγές.
Τα στελέχη των τραπεζών μεταβίβασαν στον νέο επικεφαλής τη δυσαρέσκειά τους, για το γεγονός ότι τα 2 τελευταία χρόνια δεν είχαν σχεδόν καμία ενημέρωση, σύμφωνα με δύο πηγές οι οποίες μίλησαν υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας επειδή το θέμα είναι ευαίσθητα. Τα τραπεζικά στελέχη δέχθηκαν με ενθουσιασμό τα σχόλια του νέου κεντρικού τραπεζίτη της Τουρκίας.
Τα τελευταία χρόνια, οι κρατικές τράπεζες προσπάθησαν ανεπιτυχώς να στηρίξουν την καταρρέουσα λίρα με αιφνιδιαστικές παρεμβάσεις και αγορές συναλλάγματος και ο προηγούμενος κυβερνήτης, Μουράτ Ουυσάλ,πήρε μια σειρά αποφάσεων για τα επιτόκια, που άφησαν έκπληκτες τις αγορές.
Ο Αγκμπάλ μεταφέρει πιο αισιόδοξα μηνύματα προς τις αγορές, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που πραγματοποιεί με τις τράπεζες, προβάλλοντας μια πιο επιθετική στάση και υποσχόμενος αυξημένη λογοδοσία και συνεργασία, ανέφεραν οι πηγές. Ο ίδιος ο Ερντογάν δεσμεύτηκε χθες Τετάρτη να υποστηρίξει φιλικές προς την αγορά πολιτικές, σηματοδοτώντας μια κατάπαυση του πυρός με τους διεθνείς επενδυτές, μετά τη συντριβή της λίρας την περασμένη εβδομάδα και την αναδιοργάνωση της οικονομικής του ομάδα.
Ο Λουτφί Ελβάν διορίσθηκε την Τρίτη ως νέος υπουργός Οικονομικών αντικαθιστώντας τον γαμπρό του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος παραιτήθηκε.
«Υπάρχει μια αυξανόμενη προσδοκία για αυξήσεις των επιτοκίων ευρείας κλίμακας την επόμενη εβδομάδα και για επιστροφή στην κανονικότητα και την προβλεψιμότητα», δήλωσε ο Κρίστιαν Μάτζιο , επικεφαλής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στην TD Securities στο Λονδίνο. «Και τα δύο αποτελούν σημεία αναφοράς για την αγορά και ναι έχουν πυροδοτήσει το ράλι που βλέπουμε αυτήν τη στιγμή».
Πηγή: newmoney.gr