Καθηγητής στα Χανιά: Είπα στο παιδί να φορέσει τη μάσκα του και μου ήρθε κουτουλιά


Αρκετές ώρες μετά την επίθεση που δέχτηκε από πατέρα παιδιού που δεν φορούσε μάσκα στο προαύλιο του σχολείου που διδάσκει ο καθηγητής στα Χανιά, προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ αλλά και να επανέλθει στην κανονικότητα μετά και τη σύλληψη του πατέρα του παιδιού, ο οποίος παραδέχθηκε ότι χτύπησε τον καθηγητή. Μετά τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο των Χανίων, όπου του έγιναν ράμματα πάνω από το φρύδι και διαπιστώθηκε εγκεφαλική διάσειση και κακώσεις, ο 54χρονος Χανιώτης καθηγητής μίλησε στο ethnos.gr για την επίθεση που έκανε και την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, να επικοινωνήσει μαζί του και να του διαβεβαιώσει πως θα κατατεθεί σχετική αναφορά στον εισαγγελέα για περαιτέρω ενέργειες. «Ήδη ζήτησα από την Υπηρεσία να καταθέσει σχετική αναφορά στον αρμόδιο Εισαγγελέα για τις περαιτέρω ενέργειες. Στο πρόσωπο του εν λόγω εκπαιδευτικού αντικατοπτρίζεται όλο το εκπαιδευτικό δυναμικό, το οποίο υπερβάλλει εαυτόν για να στηρίξει τα παιδιά μας, τις οικογένειές τους και την κοινωνία εν συνόλω στην ιδιαίτερα δύσκολη αυτή περίοδο. Τέτοιες ενέργειες είναι αδιανόητες και δεν θα γίνουν ανεκτές», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Παιδείας.

«Μέσα από την εξώπορτα»

Από την πρώτη στιγμή ο καθηγητής τόνισε πως το επεισόδιο έγινε μέσα στο προαύλιο του σχολείου και όχι έξω από την πόρτα, όπως φέρεται να είπε ο δράστης σε τηλεοπτική εκπομπή ενώ ο ίδιος δεν περίμενε ποτέ πως θα βιώσει μία τέτοια εμπειρία και ειδικά μέσα στο χώρο του σχολείου παρουσία εκατοντάδων παιδιών και καθηγητών.

«Ημουν 10 με 15 μέτρα μέσα από την εξώπορτα του σχολείου και παρακολουθούσα την είσοδο των παιδιών. Ηταν όλα τα παιδιά χαρούμενα και με τις μάσκες τους. Διαπίστωσα πως ένα αγοράκι πέρασε μέσα στο προαύλιο χωρίς να φοράει μάσκα. Οπως έμαθα μετά το επεισόδιο ήταν παιδάκι της Α΄Γυμνασίου».

«Λεβέντη μου, φόρεσε τη μάσκα σου»

Και ο καθηγητής, μιλώντας στο ethnos.gr, συνεχίζει να εξιστορεί πώς ο πατέρας του επιτέθηκε: «Του λέω επί λέξει “λεβέντη μου, φόρεσε τη μασκούλα σου. Φοράμε όλοι τη μάσκα μας”. Μου απαντάει ο μαθητής πως “δεν θα φορέσω μάσκα”. Με καλοσυνάτο και ήρεμο τόνο επέμεινα “πρέπει να τη φορέσεις, αλλιώς θα πρέπει να περάσεις έξω από το σχολείο. Υπάρχουν οδηγίες”. Αυτό ήταν. Ξαφνικά, δέχτηκα επίθεση από πίσω. Με έπιασε κάποιος και όταν γύρισα μου έριξε κουτουλιά στο πρόσωπο και μία κλωτσιά στο πόδι. Με εξύβριζε. Με πήραν τα αίματα. Ετρεξαν οι συνάδελφοί μου και μου πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες. Ο δράστης έτρεξε και έφυγε από το σχολείο. Μετά πήγα στο νοσοκομείο. Μου έβαλαν ράμματα και στη συνέχεια πήγαμε στην Αστυνομία με τον διευθυντή του σχολείου».

«Άναδρη και πισώπλατη επίθεση»

Σχετικά με το εάν υπέβαλε μήνυση ο καθηγητής, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν θα μπορούσα να αποσιωπήσω πισώπλατη επίθεση όχι μόνο προς το πρόσωπό μου αλλά και σε έναν εκπαιδευτικό μέσα στο σχολείο. Είμαι πολύ συγχυσμένος και στεναχωρημένος. Επειτα από 20 χρόνια στα σχολεία είναι η πρώτη φορά που γίνομαι μάρτυρας τέτοιου επεισοδίου. Ούτε λεκτική αντιπαράθεση δεν είχα ποτέ με κάποιο παιδί ή γονέα. Είμαι σοκαρισμένος».

«Δεν τον γνώριζα»

Οπως τόνισε στο ethnos.gr, δεν γνώριζε τον πατέρα όπως και κανένα παιδί στο σχολείο: «Τα προηγούμενα πέντε χρόνια ήμουν σε άλλο σχολείο και επέστρεψα φέτος στο Β΄ Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου που ήμουν και παλιά. Οπως ξέρετε, μέσα σε τρία χρόνια αλλάζουν όλα τα παιδιά οπότε δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζω τα πρωτάκια ή τους γονείς τους. Δεν έχω με κανέναν προηγούμενα. Εξάλλου, είμαι γέννημα θρέμμα Χανιώτης και ποτέ δεν είχα κανένα πρόβλημα στον εκπαιδευτικό μου βίο. Είμαι πολύ στεναχωρημένος και δεν περίμενα πως κάποιος γονέας θα είχε τόσο βίαιη συμπεριφορά».

«Το συνέλαβαν»

Μετά τις πρώτες βοήθειες πήγε στην Αστυνομία για να δώσει κατάθεση και κατέθεσε μήνυση κατά του πατέρα του παιδιού: «Λυπήθηκα πιο πολύ που άκουσα τον δράστη να προσπαθεί να δικαιολογήσει την πράξη του σε τηλεοπτική εκπομπή. Από ότι έμαθα τον συνέλαβαν και αύριο θα απολογηθεί στη Δικαιοσύνη. Είναι δικαίωμά του τα παιδιά του να μην θέλει να φορούν μάσκες. Το σέβομαι αυτό. Αυτό όμως που δεν πρέπει να περάσει έτσι είναι η βιαιοπραγία και η επιθετικότητα και κυρίως χωρίς να τον προκαλέσει κανείς. Δεν γίνεται να προσβάλλονται έτσι συνειδήσεις και υπολήψεις».