Πρόεδρος ΕΤΑΔ σε Ζέττα Μακρή: Ο Δήμος Σκιάθου μπορεί να μειώσει το μίσθωμα στις Κουκουναριές


Η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ε.Τ.Α.Δ. ΑΕ κ. Αντώνη Μπέζα, Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου, στο γραφείο του, για να τον ενημερώσει σχετικά  το πρόβλημα, που της έθεσαν υπόψη τόσο ο πρόεδρος της τοπικής επιτροπής της Ν.Δ. στην Σκιάθο  Νίκος Φεγγερός όσο και μισθωτές της έκτασης, που βρίσκεται στις Κουκουναριές της Σκιάθου.  Ειδικότερα, ο δήμαρχος Σκιάθου αρνείται να μειώσει το μίσθωμα κατά 60%,όπως σχετικές  ΠΝΠ και ΚΥΑ επιβάλλουν, και οι δέκα μισθωτές του αιγιαλού και της παραλίας μπροστά στο ακίνητο «Κτήμα Κουκουναριών Σκιάθου» εξακολουθούν να καταβάλλουν το σύνολο του μισθώματος, κατά παράβαση των νομοθετημένων.

Το ακίνητο αυτό ,που θεωρείται τουριστικό δημόσιο κτήμα (ΤΔΚ) μισθώθηκε στον δήμο Σκιάθου από την ΕΤΑΔ, υπό τον όρο ο τελευταίος να αποδίδει το 20,75% των εσόδων στην ΕΤΑΔ. Στις επανειλημμένες, τηλεφωνικές επικοινωνίες, που είχε ο Δήμος με τις υπηρεσίες της  ΕΤΑΔ του κατέστη σαφές ότι ο ίδιος, κατ´εφαρμογή,-υποχρεωτική εφαρμογή- της ΚΥΑ αλλά και της ΠΝΠ, οφείλει να μειώσει το συμφωνηθέν, κατόπιν δημοπρασίας, μίσθωμα και να το περιορίσει στο 40% του αρχικώς συμφωνηθέντος. Το ίδιο σαφές του κατέστη ότι η ΕΤΑΔ δεν μπορεί, γιατί εξαιρείται, να μειώσει το ποσοστό του 20,75%,που ο Δήμος Σκιάθου οφείλει να της καταβάλλει ,βάσει της αρχικής μεταξύ ΕΤΑΔ και Δήμου συμφωνίας.

Το ποσοστό αυτό θα υπολογίζονταν, εφεξής, επί του νέου  μειωμένου ποσού. Σε απλά ελληνικά: ο νόμος υποχρεώνει τον δήμο Σκιάθου να μειώσει τα μισθώματα κατά 60% και τον υποχρεώνει να καταβάλλει το 20,75%του μειωμένου ποσού στην ΕΤΑΔ, γιατί αυτό το ποσοστό και μόνο δεν μπορεί να μειωθεί. ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΗΝ ΕΤΑΔ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ. Παρά τις διευκρινίσεις, ακολούθησε ανταλλαγή επιστολών αλλά και εκ νέου τηλεφωνικές διευκρινίσεις, που, παραδόξως, μεταφέρθηκαν στους ενδιαφερόμενους μισθωτές ως άρνηση της ΕΤΑΔ να συναινέσει στην μείωση των μισθωμάτων!!!

Ο πρόεδρος της ΕΤΑΔ ΑΕ κ. Αντώνης Μπέζας διαβεβαίωσε την βουλευτή ότι η ανώνυμη εταιρία, της οποίας είναι πρόεδρος έχει, επανειλημμένα, διαβεβαιώσει τον δήμαρχο Σκιάθου ότι καμμία αντίρρηση δεν έχει στην υποχρεωτική, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, εφαρμογή της μείωσης κατά 60% των μισθωμάτων, χωρίς, όμως, να μπορεί η εταιρία να μειώσει το δικό της ποσοστό, ύψους 20,75%. Το ποσοστό αυτό θα υπολογίζεται στο νέο, κατά 60%, μικρότερο ποσό.

Κατόπιν των εξηγήσεων, που η κ. Μακρή θεώρησε επαρκείς αλλά και δίκαιες για τους μισθωτές των «Κουκουναριών», δήλωσε: «Δεν υπάρχει, πλέον, καμμιά εξήγηση ή δικαιολογία μη συμμόρφωσης της δημοτικής αρχής με την ισχύουσα νομοθεσία. Είναι παράβαση καθήκοντος τυχόν παράταση της εκκρεμότητας, που αδικεί επαγγελματίες, που επλήγησαν από τις συνέπειες της πανδημίας και την μείωση της τουριστικής κίνησης». Πρόσθεσε δε πως «η ΕΤΑΔ ΑΕ είναι ιδιωτική ανώνυμη εταιρία, θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ),του γνωστού σε όλους μας υπερταμείου. Δεν υπάγεται, δεν ελέγχεται και δεν αναφέρεται στο υπουργείο Οικονομικών άρα περιττεύει κάθε κοινοβουλευτικός, δια του υπουργείου, έλεγχος».