Επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙΙ: Ποιοι θα μοιραστούν το 1,2 δισ. ευρώ


Χωρίς ελάχιστα ποσά δανεισμού για όσους έχουν ήδη λάβει μέρος στις δύο προηγούμενες φάσεις, με δυνατότητα χρηματοδότησης από τουλάχιστον 2000 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους ακόμη και αν δεν έχουν ταμειακή μηχανή ή δεν απασχολούν προσωπικό αλλά και υποχρέωση να μην προχωρήσουν σε απολύσεις τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο όσοι έχουν εργαζόμενους, ανοίγει από το β’ δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, η διαδικασία χορήγησης χαμηλότοκων δανείων ύψους περίπου 1,2 δις. ευρώ μέσω της τρίτης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Προϋπόθεση, να καταγράφεται μείωση 10% στα έσοδα κατά το διάστημα Μαρτίου-Αυγούστου, συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα επτά σημεία “κλειδιά” για τις επιχειρήσεις

·Η Κοινή Υπουργική Απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα και οι αιτήσεις θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Σεπτέμβριο ώστε στο πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου να έχουν ολοκληρωθεί και οι εκταμιεύσεις.

·Θα λαμβάνεται υπόψη η μεταβολή των εσόδων κατά την περίοδο από τον Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Το ζητούμενο θα είναι η μείωση των εσόδων να φτάνει τουλάχιστον στο 10%.

·Όσοι λάβουν μέρος στη διαδικασία, θα απαγορεύεται να προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου. Στις δύο πρώτες φάσεις, η ρήτρα μη απολύσεων “έπιανε” όλη την περίοδο μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου αλλά τώρα θα επεκταθεί ακριβώς για να συγκρατηθεί και η ανεργία η οποία αναμένεται να αυξηθεί μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου.

·Θα επιτρέπεται η υποβολή αιτήσεων και ο ελεύθερους επαγγελματίες που δεν απασχολούν προσωπικό και δεν έχουν ταμειακή μηχανή. Ωστόσο, για να λάβουν το χαμηλότοκο δάνειο θα πρέπει να ασκούν εποχική δραστηριότητα δηλαδή να αντλούν πάνω από το 50% των εσόδων τους κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

·Θα επιτρέπεται η συμμετοχή και για όσους έχουν ήδη εκταμιεύσει δάνειο κατά τις δύο πρώτες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ωστόσο, τα ποσά που έχουν πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων θα αφαιρούνται από το ποσό που θα προκύπτει με βάση τον μαθηματικό τύπο και θα μπορεί να καταβάλλεται μόνο η διαφορά.

·Ελάχιστο ποσό δανεισμού, θα υπάρχει μόνο για όσους κάνουν για πρώτη φορά αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία. Αυτό θα ξεκινά από τα 2000 ευρώ για τους επαγγελματίες που δεν απασχολούν προσωπικό, θα φτάνει στα 4000 ευρώ για όσους έχουν από 1 έως 5 άτομα προσωπικό, στα 8000 ευρώ για όσους έχουν από 6 έως 10 άτομα προσωπικό κ.ο.κ.