Αγιά Σοφιά: Εστρωσαν… πετρόλ χαλιά ενόψει της πρώτης προσευχής


Συνεχίζονται οι προετοιμασίες στην Αγιά Σοφιά, ενόψει της πρώτη προσευχής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 24 Ιουλίου, μετά την απόφαση του ΣτΕ για μετατροπή της σε ισλαμικό τέμενος.

Σήμερα λοιπόν, στρώθηκαν και… πετρόλ χαλιά μέσα στον ιστορικό ναό, και μάλιστα, όπως αναφέρουν τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, τα χαλιά είναι δωρεά του Τούρκου πρόεδρου.

Τα χαλιά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχουν βάρος πέντε κιλών ανά τετραγωνικό μέτρο και πάχος 16 χιλιοστών, ενώ κατασκευάζονται από φυσικό μαλλί ζώωn

Σημειώνεται ότι το δάπεδο της Αγίας Σοφίας αποτελείται από πλάκες υπόλευκου μαρμάρου. Χωρίζεται με ταινίες από πράσινο μάρμαρο, ίσως για την οργάνωση των πιστών κατά την διάρκεια των λειτουργιών. Κοντά στον νοτιοανατολικό πεσσό προστέθηκε στην μεσοβυζαντινή εποχή ένα τμήμα που κοσμείται με μαρμαροθετημένο ομφάλιο πιθανόν του 14 ου αιώνα.

Επιπλέον, όπως επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Τούρκου πρόεδρου Ερντογάν, τα ψηφιδωτά που απεικονίζουν χριστιανικές μορφές στην Αγιά Σοφιά, θα καλύπτονται τελικά με κουρτίνες κατά τη διάρκεια των μουσουλμανικών προσευχών

the toc.gr