Αυτό είναι το πακέτο που θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης για την επανεκκίνηση του τουρισμού


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα το απόγευμα στις 18:00, θα ανακοινώσει το σχέδιο της Κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες για την εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό.

Το σχέδιο θα εξειδικευθεί αμέσως μετά, σε παρουσίαση που θα γίνει στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας από τους Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Φορολογικά κίνητρα και ρευστότητα

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τις μεταφορές από το 24% στο 13%, αναστολή του τέλος διανυκτέρευσης, επιδότηση ξενοδοχειακών μονάδων ανάλογα με τις κλίνες που θα χρησιμοποιήσουν, επίδομα για τους εργαζομένους και μετά το τέλος της σεζόν, στήριξη των επιχειρήσεων που δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν και επέκταση του κοινωνικού τουρισμού μέχρι τον Οκτώβριο.

Παράλληλα θα επιδοτηθούν οι ακτοπλοϊκές γραμμές για τα δρομολόγια προς τα ακριτικά νησιά προκειμένου να διορθωθεί η ζημιά καθώς τα πλοία θα ταξιδεύουν λόγω της νόσου με πληρότητα 50%.

Μέτρα προστασίας

Επίσης θα ανακοινωθούν μια σειρά από μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού. Σε κάθε τουριστική περιοχή θα υπάρχει ξενοδοχείο αναφοράς που θα χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση που υπάρξουν κρούσματα.

Σε κάθε τουριστικό κατάλυμα θα υπάρχει γιατρός, ενώ θα ενισχυθούν και τα κέντρα υγείας των νησιών, τα οποία χωρίζονται, σε μικρή, μεσαία και μεγάλη επικινδυνότητα, ανάλογα με το πόσο ενισχυμένες είναι οι δομές που υπάρχουν.

Παράλληλα τα κλινοσκεπάσματα και οι πετσέτες θα αλλάζουν καθημερινά, το πρωινό θα σερβίρεται σε μπουφέ αλλά οι πελάτες θα κατεβαίνουν σταδιακά στην αίθουσα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ενώ κανόνες θα υπάρξουν και για την λειτουργία της πισίνας.

Άνοιγμα ξενοδοχείων και αεροδρομίων

Την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και στις 10 Ιουνίου θα πάρουν σειρά τα εποχιακά καταλύματα, τα οποία σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα άνοιγαν την 1η Ιουλίου. Η πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί στην χώρα μας έκαναν τους λοιμωξιολόγους να ανάψουν το πράσινο φως προκειμένου να λειτουργήσουν 20 μέρες νωρίτερα.

Το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος θα αρχίσει να μπαίνει σε κανονικούς ρυθμούς στις 15 Ιουνίου και την 1η Ιουλίου θα ανοίξουν τα περιφερειακά αεροδρόμια. Το μόνο που απομένει είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν για την άφιξη των τουριστών που θα έρθουν από χώρες που έχουν πληγεί σημαντικά από τον κορονοϊό.

Ενίσχυση οδικού τουρισμού

Η κυβέρνηση ποντάρει στην ενίσχυση του οδικού τουρισμού καθώς βλέπει πως οι τουρίστες αποφεύγουν να ταξιδέψουν με το αεροπλάνο και επιλέγουν ως μέσο το αυτοκίνητο που θεωρείται υγειονομικά πιο ασφαλές. Στην Ελλάδα, άλλωστε, σχεδόν τα 10 από τα 30 εκατομμύρια επισκέπτες επισκέπτονται οδικώς την χώρα μας επιλέγοντας κυρίως τη Βόρεια, Κεντρική και Δυτική Ελλάδα, τονώνοντας τις τοπικές οικονομίες. Παράλληλα υπάρχουν συνομιλίες προκειμένου να εκδοθούν ταξιδιωτικές οδηγίες με χώρες που έχουν την ίδια επιδημιολογική εικόνα με την Ελλάδα, όπως το Ισραήλ και την Αυστρία.

Άλλωστε στην τετραμερή τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ της Ελλάδας της Βουλγαρίας της Σερβίας και της Ρουμανίας, αποφασίστηκε το άνοιγμα των συνόρων την 1η Ιουνίου. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την άφιξη των τουριστών από τις συγκεκριμένες χώρες με την συμπλήρωση μιας απλής βεβαίωσης. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλγαρία μεταξύ των αρχηγών των τεσσάρων κρατών.