Κορονοϊός: Αισιοδοξία για το φάρμακο στις ΗΠΑ – Πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο


Χαραμάδα αισιοδοξίας ανοίγει από τις δοκιμές του φαρμάκου Remdesivir στην Αμερική, με όλο και περισσότερους ασθενείς να παίρνουν μέρος στην πειραματική χρήση του. Ένας από αυτούς είναι και ο Τζαγκ Σινγκ, καρδιολόγος του Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και ασθενής με κορωνοϊό.

Όπως εξήγησε ο κ. Σινγκ δεν το σκέφτηκε ούτε δευτερόλεπτο για να συμμετάσχει στην κλινική δοκιμή του φαρμάκου.

Το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας παρακολουθεί με ενδιαφέρον την εξέλιξη του αμερικανικού φαρμάκου.

Ο επικεφαλής της έρευνας Virginia Commonwealth University, Αρούν Σαγιάλ, μιλώντας για το φάρμακο εξήγησε πως είναι ένα αντιβιοτικό φάρμακο και έχει σχεδιαστεί, ώστε να επιβραδύνει ή να σταματά τον πολλαπλασιασμό του ιού. Οπότε, από τη στιγμή που ο ιός δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί πλέον, τότε το ιικό φορτίο υποχωρεί και τα φυσικά συστήματα θεραπείας του σώματος αναλαμβάνουν και υποβοηθούν τη διαδικασία ανάρρωσης.

Με δεδομένη και την κατάσταση στις ΗΠΑ, πάντως, οι Αμερικανοί ειδικοί δίνουν μάχη με τον χρόνο.

«Με δεδομένη τη μεγάλη εμπειρία μου, γνωρίζω ότι η κανονική διαδικασία ανάπτυξης ενός φαρμάκου είναι μακρά. Αλλά, με δεδομένο το επείγον της κατάστασης, είναι απίστευτο πώς τα πράγματα έχουν εναρμονιστεί και πόσο γρήγορα προχωράνε.», είπε ο Σαγιάλ.

Ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γεώργιος Δαΐκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το Remdesivir είπε πως το φάρμακο αυτό έχει δείξει να δρα κατά του ιού σε πειραματόζωα και πρόκειται να αρχίσουν οι κλινικές μελέτες και όταν θα είναι έτοιμο θα έρθει και στην Ελλάδα.

Οι διαδικασίες θα είναι πολύ σύντομες, όπως είπε. Επίσης, δήλωσε πως είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσουν και μαζικά τεστ.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, οι κλινικές δοκιμές του φαρμάκου αναμένεται να ξεκινήσουν σε περίπου 40 άτομα σε 4 συνεργαζόμενες πανεπιστημιακές κλινικές.

 Έλληνας γιατρός στο Columbia: Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα είναι έτοιμο Νοέμβριο ή Δεκέμβριο

Τον Νοέμβριο η τον Δεκέμβριο το εμβόλιο του κορωνοϊού θα μπορεί να είναι έτοιμο για να χορηγηθεί σε μεγάλο αριθμό ασθενών, όπως δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV ο επεμβατικός καρδιολόγος που εργάζεται στο νοσοκομείο Columbia, Δημήτρης Καρμπαλίώτης.

Επίσης, ο Δ. Καραμπαλιώτης μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης, υποστηρίζοντας ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όλοι οι γιατροί ανεξαρτήτως ειδικότητας ενώ εκτίμησε ότι οι αριθμός των νεκρών θα είναι λιγότερος από τους αρχικούς υπολογισμούς (οι οποίοι κάνουν λόγο τουλάχιστον για 100.000 απώλειες ανθρώπινων ζωών).

Γίνονται οι πρώτες δοκιμές του εμβολίου

«Ποτέ στην ιστορία των επιδημιών ή των λοιμωδών νοσημάτων δεν είχαμε απομονώσει το γονιδίωμα, τις πρωτεΐνες και τα διάφορα συστατικά του ιού σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Μέσα σε ένα μήνα από τα πρώτα περιστατικά καταφέραμε και βρήκαμε όλα αυτά τα στοιχεία. Ήδη οι πρώτες δοκιμές του εμβολίου γίνονται και από ομάδες ερευνητών στις ΗΠΑ καθώς και από ευρωπαϊκές και ασιατικές ομάδες. Πιστεύω ότι το εμβόλιο θα μπορέσουμε να το έχουμε έτοιμο είτε τον Νοέμβριο είτε τον Δεκέμβριο και θα μπορεί να χορηγηθεί σε μεγάλο αριθμό ασθενών» επισήμανε ο Δημήτρης Καρμπαλίώτης.

Σε σχέση με τα φάρμακα, υπάρχουν τρεις κατηγορίες. Η πρώτη αφορά τα υπάρχοντα που σχετίζονται με άλλες νόσους και δοκιμάζονται σε κλινικές μελέτες ακόμα και στο δικό μας νοσοκομείο. Θα ήθελα να συμβουλεύσω τον κόσμο να μην χρησιμοποιεί μόνος του ουσίες όπως είναι η χλωροκίνη και η κολχικίνη καθώς δεν έχει αποδειχθεί ότι δουλεύουν και η χορήγησή τους πρέπει να γίνεται με στενή παρακολούθηση. Η δεύτερη κατηγορία είναι τα αντιικά φάρμακα κατά του κορονοϊού που αναπτύσσονται και πιστεύω ότι μέσα στον επόμενο 1,5 μήνα θα έχουμε κάποια πρώτα δείγματα και η τρίτη κατηγορία αφορά ανοσοθεραπείες με αντισώματα από ασθενείς που έχουν αναρρώσει. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να πάρουμε τα αντισώματα από το αίμα τους και να τα χορήγησουμε στους ασθενείς που πάσχουν από τον ιό. Όλα αυτά που περιέγραψα τρέχουν πάρα πολύ γρήγορα και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες θα έχουμε κάποια απτά αποτελέσματα».

Πηγή: skai.grέθνος