Διαμαρτυρία γιατρών του ΕΣΥ: 92 συνάδελφοι νοσούν – Δεν φτάνουν οι μάσκες στα νοσοκομεία


“Όλες οι Ενώσεις και τα νοσοκομεία θα κάνουμε κινητοποιήσεις στις 7 Απριλίου για να γίνουν αποκαλύψεις. Δεν είναι δυνατόν να συγκαλύπτουν την αλήθεια”.

Αυτό δήλωσαν οι γιατροί της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε έξω από το Αττικό Νοσοκομείο, όπου ακούστηκαν πολλά στοιχεία.

Κάλεσαν μάλιστα, όλους τους πολίτες να σταθούν δίπλα τους στη δύσκολη αυτή μάχη.

“Ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει γιατί παίζεται η ζωή του” είπαν χαρακτηριστικά, αναφερόμενοι στη δραματική, όπως την χαρακτήρισαν, κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, λόγω των τραγικών ελλείψεων προσωπικού και εξοπλισμού και των δεκάδων γιατρών που νοσούν από τον ιό, εξαιτίας της μηδαμινής τους θωράκισης.

Οι γιατροί της Ομοσπονδίας μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπαν πως η κυβέρνηση ψεύδεται στις ανακοινώσεις της σχετικά με την επάρκεια του υλικού, ενώ συμπλήρωσαν πως φτάνουν κατά δεκάδες καθημερινά καταγγελίες από όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

“Αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε μια και δυο και τρεις φορές, μάσκες και στολές μίας χρήσης” λένε οι γιατροί.

“92 γιατροί νοσούν και 450 περίπου είναι σε καραντίνα. Υπάρχουν νοσοκομεία όπως το ΝΙΜΙΤΣ που θα μπουν να δουλέψουν ως νοσοκομεία κοροναϊού, χωρίς να έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό” λέει η Μ. Παγώνη.

“Κανένας υγειονομικός δεν μπορεί να βοηθήσει όταν δουλεύει ασταμάτητα από τις ελλείψεις προσωπικού. Κανένας δεν βοηθάει όταν δεν έχει μέσα ατομικής προστασίας. Είναι ανήθικο να στέλνονται γιατροί να αντιμετωπίσουν περιστατικά χωρίς μέσα προστασίας. Κανείς δεν πρέπει να στέλνεται, χωρίς να του έχουν γίνει υγειονομικά τεστ. Τεστ και στον πληθυσμό και στους υγειονομικούς ζητάμε. Ανακοινώνονται νούμερα… λένε πήραμε 1 εκ. μάσκες και στα νοσοκομεία δεν φτάνει τίποτα” λέει ο Κ. Λειβαδάς.

“Η κυβέρνηση έχει κάνει την πρωταπριλιά καθημερινή τακτική. Στα νοσοκομεία αναφοράς δεν έχουμε μέτρα προστασίας. Οι συνάδελφοι μπαίνουν σε καραντίνα και νοσούν γιατί δεν υπάρχει συνάδελφος να τους αντικαταστήσει. Πως διασφαλίζεται η ανοσία στα καμπς; Να πουν και μια αλήθεια. Δεν φτάνουν οι ελάχιστοι γιατροί που διορίζονται ως συμβασιούχοι. Δεν φτάνουν οι στολές.” προσθέτει η Δ. Τοσονίδου.

“Σήμερα από τη Λέρο, έφτασε καταγγελία ότι είχαν υλικά μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού” λέει η Δήμητρα Σταματέλου.

“Υπάρχουν συνάδελφοι στην Πελοπόνησο και στα νησιά που λένε ότι νοσούν γιατροί και τους λένε να συνεχίσουν να δουλεύουν. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε, πως λένε ότι είναι όλα υπό έλεγχο. Πως το λένε οι διοικητές των νοσοκομείων όταν η πραγματικότητα λέει το αντίθετο.

Είναι επικίνδυνη η κατάσταση. Σε ξενοδοχείο που νοσηλεύει ύποπτα κρούσματα και στέλνουν συναδέλφους χωρίς γάντια και μάσκες. Και αυτά καταγγέλλονται επώνυμα. Δίνεται μία μάσκα μία στολή σε κάθε άνθρωπο που νοσεί. Κάνουμε πατέντες για να κρατήσουν παραπάνω. Τα αερίζουμε για να ξανά χρησιμοποιηθούν και αυτό είναι το καλό σενάριο” προσθέτει.

“Ο λαός μας έδειξε υπευθυνότητα, το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας δεν είχε υγειονομική χρησιμότητα. Θέλουν να δείξουν, ότι αν γίνει το κακό θα φταίει ο λαός , ούτε η κυβέρνηση, ούτε το σύστημα υγείας. Όλα αυτά, την ώρα που παίρνουν ακατανόητες αποφάσεις. Ήταν πχ υγειονομικά επικίνδυνη και ακατανόητη, η απόφαση για την εκκένωση φοιτητικών εστιών. Είχαν άγνοια οι υπουργοί υγείας. Ποιος ήθελε έναν μαζικό πληθυσμό να μετακινηθεί μαζικά; πρέπει να παρθεί πίσω” λέει ο Π. Παπανικολάου.