Ποια ακίνητα γλιτώνουν τον ΦΠΑ 24%: Τα δύο σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση


Με την αγορά των ακινήτων να ανεβάζει ταχύτητες και τις τιμές των κατοικιών να τραβούν την ανηφόρα, η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία χρόνια που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμάται ότι είναι το μέτρο που θα δώσει ώθηση στις αγοραπωλησίες νεόδμητων ακινήτων και θα προσελκύσει τους ξένους που θέλουν να επενδύσουν στο ελληνικό real estate.

Το μέτρο αυτό, το οποίο θα περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου, σχεδιάζεται να είναι άμεσης εφαρμογής, με το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει δύο σενάρια για τα ακίνητα που θα υπαχθούν στο νέο καθεστώς:

1. Η τριετής αναστολή του ΦΠΑ 24% να τρέξει αμέσως, να εφαρμοστεί όχι μόνο για τις άδειες που θα εκδοθούν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου αλλά και για τις νέες οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί από την αρχή του έτους.

2. Το μέτρο να έχει μεγαλύτερη αναδρομική ισχύ και συγκεκριμένα η αναστολή του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις να ισχύσει και για τα αδιάθετα ακίνητα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια. Το σενάριο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, συναντά τεχνικές δυσκολίες αλλά παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων.

Κατασκευαστές και ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν το μέτρο να εφαρμοστεί για όλα τα ακίνητα. “Η αναστολή του ΦΠΑ θα πρέπει να καταλαμβάνει όλες τις πωλήσεις νεόδμητων ακινήτων που θα πραγματοποιηθούν από την ημερομηνία ψήφισης της διάταξης” δηλώνει στα ΝΕΑ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως σημειώνει, δημιουργείται “δυσμενές καθεστώς και καθεστώς μη ισότητας στα υπάρχοντα απούλητα νεόδμητα ακίνητα, τα οποία είναι και τα κεφάλαια κίνησης για ανέγερση νέων κτισμάτων.

Με πληροφορίες από εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ