Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφάλου


Η Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφάλου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Ιουλίου. Θεσπίστηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Νευρολογίας (WFN) με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία της υγείας του εγκεφάλου.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Νευρολογίας είναι η διεθνής ένωση των εθνικών νευρολογικών εταιρειών που δημιουργήθηκε στις Βρυξέλλες το 1957. Σήμερα αντιπροσωπεύει περισσότερες από 100 επαγγελματικές εθνικές ενώσεις νευρολόγων σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Κύριοι στόχοι της είναι η προώθηση της νευρολογικής εκπαίδευσης και κατάρτισης παγκοσμίως και η προώθηση της νευρολογικής υγείας.

Η νευρολογία είναι κλάδος της ιατρικής που ασχολείται με τις διαταραχές του νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών του εγκεφάλου, καθώς ο εγκέφαλος είναι το κύριο όργανο του ανθρώπινου νευρικού συστήματος. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της φύσης, καθώς οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμα να εξηγήσουν πλήρως τη σύνθετη σχέση μεταξύ του εγκεφάλου και του νου. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η υγεία του εγκεφάλου προκαλεί τόσο μεγάλη προσοχή.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Εγκεφάλου για το 2019 είναι «Ημικρανία: Μια πονεμένη αλήθεια». Η ημικρανία είναι ένας σφοδρός πονοκέφαλος που προσβάλλει το ένα πλάγιο της κεφαλής και επηρεάζει ένα στους επτά ανθρώπους, σύμφωνα με τα στοιχεία της WFN. Είναι συχνή πάθηση, της οποίας η αιτία δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί πλήρως και οι περισσότερες θεραπείες της είναι συμπτωματικές, επί εδάφους το οποίο παραμένει και προδιαθέτει σε υποτροπές.