Euro 2004: 15 χρόνια από το έπος της Πορτογαλίας


Ήταν πριν 15 χρόνια όταν το “παρεάκι” της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου κατακτούσε στη Λισαβόνα το Euro 2004 και έστελνε όλους τους Έλληνες “στον έβδομο ουρανό”.

Πριν από 15 έτη, τον Ιούνιο του 2004, εκείνη η παρέα των Ελλήνων υπό την καθοδήγηση του Γερμανού Ότο Ρεχάγκελ ξεκίνησε για ένα ποδοσφαιρικό ταξίδι στην ιβηρική χερσόνησο. Ουδείς φανταζόταν την ευχάριστη κατάληξη, ούτε καν ο πιο αισόδοξος.

Άλλωστε, πρωταρχικό τους μέλημα ήταν να διασκεδάσουν το παιχνίδι, να ζήσουν τη συμμετοχή τους.

Όπως είχε εξηγήσει ο Ρεχάγκελ στους άνδρες του «εμείς πηγαίνουμε για να ευχαριστηθούμε την εμπειρία, να κάνουμε αυτό που ξέρουμε και αν όλα πάνε καλά, να παρατείνουμε όσο μπορούμε την παραμονή μας».

Απόψε λοιπόν, στις 9.45 το βράδυ, στο «Γεώργιος Καµάρας» στη Ριζούπολη, το έπος του Euro 2004 θα αναβιώσει. Οι δύο οµάδες που είχαν παίξει στον µεγάλο τελικό, θα αναµετρηθούν σε ένα ας πούμε remake του τελικού του «Ντα Λουζ» της 4ης Ιουλίου 2004. Όλοι οι ποδοσφαιριστές εκείνης της εθνικής μας οµάδας θα είναι στο γήπεδο, ενώ οι Πορτογάλοι θα παραταχθούν χωρίς τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ο 81χρονος πια Οτο Ρεχάγκελ έφτασε στην Αθήνα χαµογελαστός για να ηγηθεί της οµάδας των Legends του 2004 και θα έχει απέναντί του τον 65χρονο προπονητή της Εθνικής Πορτογαλίας, Φερνάντο Σάντος, ο οποίος κοουτσάρισε το εθνικό µας συγκρότηµα σε 49 µατς.

Την Τετάρτη αμφότεροι βρέθηκαν στο Κέντρο Πολιτισµού Ιδρυµα Σταύρος Νιάρχος, για µια συζήτηση που είχε τη µορφή συνέντευξης Τύπου σχετικά µε το σηµερινό µατς..

«Ερχοµαι πάντα µε χαρά στην Ελλάδα. Μαζί µε τους ποδοσφαιριστές θέλουµε να χαρούµε και να θυµηθούµε παλιές καλές στιγµές. Ξέρουµε πως έχουµε πετύχει κάτι ιδιαίτερο. Ο κόσµος ακόµα µας ευγνωµονεί και αναγνωρίζει το επίτευγµα της Πορτογαλίας» τόνισε ο Ρεχάγκελ και προσέθεσε: «Οι τιµές και η αναγνώριση εκείνης της εποχής θα υπάρχουν πάντα. Αυτό ίσως περάσει σε δεύτερη µοίρα µόνο αν µια οµάδα καταφέρει κάτι ανάλογο. Βέβαια είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθεί οµάδα να πετύχει κάτι σαν αυτό που πετύχαµε στην Πορτογαλία».

Ο Φερνάντο Σάντος µε ιδιαίτερο κέφι, θυµήθηκε όταν ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα για την ΑΕΚ και έβαλε την πρώτη προπόνηση στις 8 το πρωί.

«Ηρθαν ο Δέλλας και ο Νικολαΐδης και µου είπαν ότι δεν µπορεί να γίνει προπόνηση εκείνη την ώρα, γιατί έχει πολλή κίνηση και έτσι την άλλαξα στις 7. Τότε ήρθαν όλοι και µου είπαν δεν πειράζει, ας την αφήσουµε στις 8. Οι Ελληνες παίκτες έχουν µια νοοτροπία που δεν είχα αντιληφθεί. Πρέπει να τους εξηγείς τι θέλεις να κάνουν και γιατί. Υπάρχει σίγουρα η νοοτροπία της… καφετέριας». Αναφερόµενος στην επιτυχία του Οτο Ρεχάγκελ τόνισε: «Αυτό το οποίο κατάφερε ήταν καταπληκτικό, έχει γραφτεί στην Ιστορία. Κατάφερε να φτιάξει µια σπουδαία οµάδα µε εξαιρετικούς παίκτες».

Ο σημερινός ποδοσφαιρικός αγώνας έχει και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τη Φροντίδα Παιδιού και Οικογένειας «Mέριµνα»

Φωτό: Ευρωκίνηση, ΑΠΕ – ΜΠΕ