Πολύ κοντά σε συμφωνία για εξόρυξη νότια της Κρήτης


Είμαστε πολύ κοντά στην επικύρωση της συμφωνίας», δήλωσε σχετικά ο Γ.Σταθάκης, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για τα δύο μεγάλα «οικόπεδα» νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες θα ολοκληρωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την έναρξη των εργασιών για εξόρυξη στην ελληνική ΑΟΖ, εκτίμησε, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

«Είμαστε πολύ κοντά στην επικύρωση της συμφωνίας», δήλωσε σχετικά ο Γ.Σταθάκης, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για τα δύο μεγάλα «οικόπεδα» δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, για τα οποία έχουν εκφράζει ενδιαφέρον η Exxon Μobil, η Τotal και τα ΕΛΠΕ.

Ερωτηθείς για τα στάδια των εργασιών εξόρυξης, σημείωσε ότι βάσει τη σύμβασης προβλέπονται τρεις φάσεις, ανά διετία, οι οποίες μπορούν να επιταχυνθούν και να γίνουν δύο φάσεις. «Πρώτα θα γίνουν οι έρευνες από την εταιρεία και μετά θα τρυπήσει», εξήγησε σχετικά.

Κληθείς να απαντήσει σχετικά με το τι θα γίνει με τα έσοδα από τις εξορύξεις και συγκεκριμένα για το αν θα πάνε στο χρέος, βάσει μνημονιακών δεσμεύσεων, απάντησε πως «πρόθεσή μας είναι μεγάλο μέρος των πόρων να πηγαίνει στο ταμείο για την κάλυψη του ασφαλιστικού». Σε ερώτηση για το αν τα έσοδα θα πάνε στο χρέος, απάντησε «κατηγορηματικά όχι».