Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η ντροπιαστική – στα όρια της κοροϊδίας – επιδότηση στους παραφουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος που ανακοίνωσε η κυβέρνηση λίγο πριν κατεβάσει ρολά για την αυγουστιάτικη ραστώνη. Όπως και οι διαρκείς αυξήσεις ρεύματος παρά τις τεράστιες επενδύσεις και την γενναία επιχορήγηση με ευρωπαϊκά κονδύλια για περαιτέρω ανάπτυξη της “πράσινης ενέργειας”. Αντιδράσεις όμως προκαλεί και η αδηφάγα ανάπτυξη νέων αιολικών Πάρκων με την εγκατάσταση εκατοντάδων νέων ανεμογεννητριών στις επιλεγμένες από την ενεργειακή ελίτ, περιοχές της χώρας.
Αρχικά οφείλουμε να σημειώσουμε πως η ραγδαία ανάπτυξη των Αιολικών Πάρκων στη χώρα μας πραγματοποιείται μεν από τους πανισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους με την εγγύηση των αναγκαίων θεσμικών προσαρμογών της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, χρηματοδοτείται ωστόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κι από αυτή την πρώτη δόση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που εισρέει στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η κυβέρνηση προτίθεται να διαθέσει σχεδόν το 18% του συνολικού ποσού για ποιο λόγο λέτε;
Μα για να κάνει επικοινωνιακή πολιτική! Να μοιράσει δηλαδή διαφημίσεις στα μμε, που σκοπό θα έχουν την προβολή της ανάγκης να υπάρξει πράσινη μετάβαση.
Νέο Χωροταξικό για τις ΑΠΕ χωρίς περιβαλλοντικές άδειες
Η περίφημη αγορά της ενέργειας που μετρά ήδη δισεκατομμύρια κερδών σε λίγα χρόνια αναμένει τις νέες ρυθμίσεις της κυβέρνησης. Ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στο νέο χωροταξικό για τις ΑΠΕ το οποίο θα πρέπει να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Οκτώ μήνες διαρκεί η παρασκηνιακή διαβούλευση με κείμενα που κατατίθενται από συμβούλους και επιστρέφουν πίσω προς διόρθωση, με περιοχές που εντάσσονται και μετά βγαίνουν από το σχεδιασμό. Το υπουργείο Περιβάλλοντος σύμφωνα με τα ρεπορτάζ κρατά ανοιχτό το θέμα του νέου Χωροταξικού έως και το τέλος του 2024. Οι πρώτες πληροφορίες ωστόσο παραπέμπουν σε εφιαλτικές για το περιβάλλον της χώρας, εξελίξεις.
Η ρύθμιση που ανάμεσα στα άλλα προκαλεί καθυστερήσεις αφορά τις “περιοχές επιτάχυνσης ΑΠΕ” για τα φωτοβολταϊκάκαι τις “περιοχές προτεραιότητας για τα αιολικά (ΠΑΠ)”. Πρόκειται για τις περιοχές της χώρας που ήταν “λιγνιτικές”, δηλαδή γινόταν παραγωγή ενέργειας από τη ΔΕΗ. Περιοχές όπως η Κοζάνη, η Πτολεμαϊδα, η Μεγαλόπολη Τρίπολης όπου έκλεισαν οι περισσότερες μονάδες λιγνίτη, μετατρέπονται σε τεράστιες μονάδες παραγωγής ενέργειας από τους μεγάλους ομίλους.