Ο εφιάλτης του ενεργειακού μπλακ άουτ πάνω από την Ευρώπη


Eν μέσω ενός σκληρού ενεργειακού πολέμου βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες η Ευρώπη, με την Ουκρανία από τη μία να ανακοινώνει αιφνιδιαστικά ότι μειώνει το ρωσικό φυσικό αέριο προς τις χώρες της Ευρώπης και τη Μόσχα από την άλλη να κρατά ζωντανή την απειλή να κλείσει την στρόφιγγα του φυσικού αερίου.

Πιο κοντά στο ενεργειακό μπλακ άουτ έρχεται η Ευρώπη, 77 ημέρες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου, η Ουκρανία ανακοινώνει ότι προχωρά σε διακοπή παροχής του ρωσικού αερίου που περνά μέσα από τη χώρα.

Ο διαχειριστής συστήματος φυσικού αερίου επικαλέστηκε λόγους ανωτέρας βίας στη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του σημείου εισόδου Σοχρανίφκα.

Δήλωσε επίσης ότι δεν μπορεί πλέον να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις στον σταθμό συμπίεσης αερίου ΝΟΒΟΠΣΚΟΦ λόγω «της παρέμβασης των δυνάμεων κατοχής».

Οι πρώτες επιπτώσεις θα είναι:

– Μείωση παροχής αερίου 25%

– Μείωση συνολικών αποστολών κατά 18%

– Εκτίναξη ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου έως και 6,8%

Ο αγωγός μεταφέρει 32,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου την ημέρα, ποσότητα ίση με το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου που μεταφέρεται στην Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, εάν διακοπεί απότομα η παροχή φυσικού αερίου, είτε από τη Ρωσία είτε από την Ουκρανία, το μάρμαρο το πληρώνει μόνο η Ευρώπη.

«Άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί  να πληγούν σκληρά από τη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου. Το απόθεμα της Γερμανίας είναι μόλις 33,5%, της Ιταλίας 35% και της Ουγγαρίας μόλις 19.4%».

Την ίδια στιγμή το Al Jazeera βρίσκει ότι ειδικά η Ελλάδα έχει ευκαιρία μέσα στην κρίση:

«Ο Πόλεμος της Ουκρανίας επισπεύδει τη μετάβαση της ως ενεργειακή πύλη της Ευρώπης. Την ώρα που η Ευρώπη ετοιμάζεται να εγκαταλείψει ενεργειακά τη Ρωσία, η Ελλάδα γίνεται πύλη LNG γιατί περιβάλλεται από θάλασσα».

Από την πλευρά της η Ρωσία δε φαίνεται να πτοείται:

«Έχουμε αρκετούς αγοραστές των ενεργειακών μας πόρων και  θα συνεργαστούμε μαζί τους. Αφήνουμε τη Δύση να πληρώνει ακριβότερα από όσο πλήρωνε τη Ρωσία για να εξηγήσει  στους λαούς της γιατί θα γίνουν φτωχότεροι», σημείωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών Ρωσίας.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom διαμήνυσε ότι δεν είναι τεχνικά εφικτό να μεταφερθεί η ροή τόσο μεγάλης ποσότητας φυσικού αερίου σε νέο σταθμό εισόδου, τον οποίο πρότεινε η Ουκρανία, ενώ απέρριψε τους λόγους ανωτέρας βίας.

Λογική κίνηση λένε οι Βρυξέλλες
Η Ευρώπη βρίσκεται αμήχανη ανάμεσα στις «μυλόπετρες». Από τη μία οι Ρώσοι απειλούν γιατί η ΕΕ στέκεται στο πλευρό των Ουκρανών και από την άλλη οι Ουκρανοί προσπαθούν να πιέσουν την ΕΕ να γίνει πιο αυστηρή με τους Ρώσους.

Πηγές των Βρυξελλών, αναφερόμενες στην κίνηση της Ουκρανίας, κάνουν λόγο για μια «απόλυτη λογική συνέπεια της ρωσικής βαρβαρότητας», λέγοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να ζητήσει τον λόγο από τους Ουκρανούς για τη μερική διακοπή τροφοδότησης της Ευρώπης με φυσικό αέριο, την ώρα που βομβαρδίζονται σχολεία και νοσοκομεία.

Έτσι, αναζητούνται γρηγορότερες λύσεις σχετικά με την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, μια κίνηση που ήδη είχε αποφασιστεί, απλώς η απόφαση της Ουκρανίας επισπεύδει τη διαδικασία.

Στο ζήτημα ότι οι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν για ακόμη μία φορά το «μάρμαρο», πηγές των Βρυξελλών λένε πως οι Ουκρανοί πληρώνουν καθημερινά με αίμα για την ελευθερία ολόκληρης της Ευρώπης.