Πόσο κοστίζει και τι κερδίζεις από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των σπιτιών


Νέο πρόγραμμα επιδότησης φωτοβολταϊκών στις στέγες των σπιτιών προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ.
Πόσο όμως κοστίζει μία τέτοια εγκατάσταση; Στροφή προς τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας όπως τα φωτοβολταϊκά στη στέγη φαίνεται πως έχει ξεκινήσει να κάνει μεγάλη μερίδα πολιτών δεδομένης της ενεργειακής κρίσης αλλά και της εξοικονόμησης χρημάτων που θα έχουν τα νοικοκυριά από μια τέτοια επένδυση.

Αλλωστε, όπως σημειώνουν επαγγελματίες του κλάδου στον «Ελεύθερο Τύπο», το κόστος εγκατάστασης για έναν μέσο οικιακό αυτοπαραγωγό ανέρχεται περί τις 5.000-5.500 ευρώ, ποσό που επί της ουσίας θα «επιστραφεί» σε όσους τελικά επιλέξουν να τα τοποθετήσουν, καθώς θα υπάρξει σημαντική μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος.

Σύμφωνα με τα όσα εξηγεί στον «Ελεύθερο Τύπο» ο σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, Στέλιος Ψωμάς, το τιμολόγιο ρεύματος έχει δύο σκέλη, τις χρεώσεις προμήθειας και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Με την αυτοπαραγωγή κερδίζει για κάθε κιλοβατώρα που παράγει από το φωτοβολταϊκό όλο το κόστος προμήθειας αλλά και ένα μέρος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων. Το όφελος, όπως επισημαίνει, εξαρτάται κατά πόσο οι ώρες παραγωγής του φωτοβολταϊκού με τις ώρες κατανάλωσης συμπίπτουν. Για παράδειγμα, σε ένα μέσο νοικοκυριό κερδίζει το 100% της χρέωσης προμήθειας και το 30% των ρυθμιζόμενων χρεώσεων.

Για ένα νοικοκυριό το οποίο θα εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 3 κιλοβάτ (kWp), το κόστος του ανέρχεται περί τις 5.000 ευρώ (περιλαμβάνει ΦΠΑ 24% και κόστος σύνδεσης). Η ενεργειακή απόδοση είναι 1.400 kWh/kWp. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, ο αυτοπαραγωγός έχει ένα συνολικό όφελος περί τα 13.220 ευρώ στην 25ετία.