Έλεγχοι παντού – Τα κόκκινα νησιά που προβληματίζουν. Πως θα γίνει η επιστροφή από τις διακοπές

Νάξος, Πάρος,Ρόδος,Χίος,Χανιά,Μύκονος. Είναι στην κορυφή της λίστας  με νησιά με  μεγάλη τουριστική κίνηση, ειδικότερα αυτή τη περίοδο. Ωστόσο είναι και νησιά στην κορυφή της λίστας που παρουσιάζουν αυξημένο το δείκτης θετικότητας του κορονοιού και φλερτάρουν με τοπικά λοκ ντάουν

‘Ετσι προβλέπετε ότι οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν τόσο στη μετάβαση στα νησιά, αλλά και στην επιστροφή

Βέβαια εντατικοί θα είναι οι έλεγχοι και για την τήρηση των μέτρων και στα νησιά.

Σε αρχικό στάδιο, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μια διπλή ζώνη ελέγχου στα λιμάνια. Η αστυνομία θα ελέγχει εξίσου για την ύπαρξη αρνητικών PCR test ή βεβαίωσης νόσησης, πιστοποιητικών πλήρους εμβολιασμού, ή αρνητικών self test που διενεργήθηκαν 24 ώρες πριν.

Έλεγχοι για την τήρηση των  μέτρων  στην εστίαση 
Εποπτεία θα υπάρχει για τον έλεγχο χρήσης μάσκας και κατοχής πιστοποιητικών εμβολιασμού αλλά και PCR τεστ στο προσωπικό, καθώς και για τη μη ύπαρξη όρθιων πελατών αλλά και την τήρηση αποστάσεων στα μπαρ.

Ταυτόχρονα, κάμερες και drones θα ελέγχουν για κορωνοπάρτι, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για μυστικούς αστυνομικούς σε βίλες αλλά και γιοτ.

Καμπανάκι Μαγιορκίνη

Προβληματίζει η τηρήσει των μέτρων ειδικότερα στα νησιά που αυτό το διάστημα προσελκύουν περισσότερους επισκέπτες και εν όψει Δεκαπενταύγουστου.

Ωστόσο εξετάζεται και το πως θα γίνει η επιστροφή των από τις διακοπές, τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο καθηγητής και εκπρόσωπος της Επιτροπής Ειδικών του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης

Ο καθηγητής τόνισε ότι  πιθανό είναι το σενάριο υποχρεωτικότητας για Rapid Test σε ανεμβολίαστους με την επιστροφή από τις διακοπές εντούτοις πιθανότερο είναι το ενδεχόμενο του να γίνει υποχρεωτική η διενέργεια Rapid Test για τους εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί και επιστρέφουν στους εργασιακούς τους χώρους μετά την άδεια τους.

Υπάρχει ανησυχία για την τήρηση των μέτρων κυρίως στο κομμάτι της νυχτερινής διασκέδασης δεν μπορούμε να το κρύψουμε»

Είπε εξηγώντας περαιτέρω πως αυτό είναι που φαίνεται πως επιβαρύνει κυρίως την επιδημία σε αυτή τη φάση

«Νομίζω ότι θα πρέπει, όσοι πάνε σε όλους τους προορισμούς αυτή την περίοδο, να προσέξουν ιδιαίτερα την νυχτερινή διασκέδαση» τόνισε ο καθηγητής, κάνοντας λόγο για την δραστηριότητα με το υψηλότερο ρίσκο για να κολλήσει κάποιος τον ιό, αυτή την περίοδο.

Υπογράμμισε ειδικότερα πως το πρόβλημα δεν είναι οι προορισμοί αλλά οι δραστηριότητες που κάνουμε, επισκεπτόμενοι αυτούς και εξήγησε πως πρόκειται για τέσσερις με πέντε δραστηριότητες που προβληματίζουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν ανάλογα.

«Νομίζω το εμβόλιο θα πρέπει να μπει στο κέντρο της αντιμετώπισης για οποιαδήποτε από αυτές τις δραστηριότητες» είπε αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «εάν κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί θα πρέπει να προσέξει 10 φορές περισσότερο».

Ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε μέτρα για τον κορωνοιό και σε άλλα νησιά πλην των περιοχών των Χανίων και του Ηρακλείου.

Πρόκειται για τα νησιά στα οποία καταγράφεται υψηλό ποσοστό θετικότητας.

Όπως εξήγησε η εφαρμογή μέτρων περιορισμού, θα εξαρτηθεί βασικά από δύο πράγματα, το ένα είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και την κινητική του ιού, τις τελευταίες 15-20 ημέρες  και το δεύτερο είναι η δυναμικότητα η οποία φαίνεται όσον αφορά το σύστημα υγείας τοπικά σε κάθε ένα από αυτά τα νησιά.

Όσον αφορά τι θα ισχύει σε αυτές  τις περιοχές εάν όντως τεθούν μέτρα για τον κορωνοιό, ο καθηγητής δήλωσε πως δεν υπάρχει σκέψη για διαφορετικούς, σε σχέση με ό, τι έχει επιβληθεί στο παρελθόν, περιορισμούς. ( Απαγόρευση κυκλοφορίας- μουσικής κτλπ).

Επιπλέον, εκτίμησε πως τα ήδη γνωστά μέτρα όταν και αν εφαρμοστούν είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά.

«Θα είναι επαρκή στο να περιοριστεί η κινητικότητα της επιδημίας», τόνισε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, πιθανό είναι το σενάριο υποχρεωτικότητας για Rapid Test σε ανεμβολίαστους με την επιστροφή από τις διακοπές εντούτοις πιθανότερο είναι το ενδεχόμενο του να γίνει υποχρεωτική η διενέργεια Rapid Test για τους εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί και επιστρέφουν στους εργασιακούς τους χώρους μετά την άδεια τους.

« Εγώ θα έλεγα ότι αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ. Καταρχήν θα έπρεπε να το ζητάνε οι ίδιες οι επιχειρήσεις και σε δεύτερη φάση θα ίσως θα έπρεπε να μπει σαν μέτρο από το ίδιο το κράτος».

Τέλος σχετικά με την πορεία του εμβολιασμού ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι εάν ως τον Οκτώβριο καταστεί δυνατό να επιτευχθούν επιπλέον δύο εκατομμύρια εμβολιασμοί τότε η κατάσταση το χειμώνα θα είναι πολύ καλύτερη.