ΚΟΛΥΝΔΡΙΝΗ: συνάντηση με τον Δήμαρχο του νησιού κ. Τζούμα, παρουσία του εντεταλμένου συμβούλου Βορείων Σποράδων κ. Ζλατούδη .


Στο Δημαρχείο Σκιάθου βρέθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, όπου είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο του νησιού κ. Τζούμα, παρουσία του εντεταλμένου συμβούλου Βορείων Σποράδων κ. Ζλατούδη και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου.

Στη συνάντηση, η κ. Κολυνδρίνη ενημέρωσε τους παριστάμενους για τα έργα που είναι προγραμματισμένα να γίνουν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αυτά που είναι σε εξέλιξη, ενώ έγινε και μια αποτίμηση των έργων που ολοκληρώθηκαν, όπως είναι το νέο κτίριο του Κέντρου Υγείας Σκιάθου, το γήπεδο μπάσκετ Σκιάθου, η περιοχή Ξάνεμος όπου έγιναν εργασίες βελτίωσης της οδού από το αεροδρόμιο μέχρι την παραλία, οι κτιριακές υποδομές και ο αύλειος χώρος παιδικού σταθμού όπου έγιναν παρεμβάσεις για τη βελτίωσή τους, η περιοχή Αγ. Τριάδα όπου έγιναν αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων και παιδικής χαράς. Επίσης έχουν ολοκληρωθεί τα έργα, αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης, βελτίωση και στέγαση του παλαιού γηπέδου μπάσκετ στο χώρο του Δημοτικού σταδίου Σκιάθου, διασύνδεση υδρευτικών γεωτρήσεων Σκιάθου με δεξαμενή νερού ύδρευσης, προμήθεια εξοπλισμού για το 2/θ ειδικό δημοτικό σχολείο Σκιάθου και για το τμήμα ένταξης Γυμνασίου Σκιάθου, η μελέτη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας σε χειμάρρους της Σκιάθου, συντήρηση επαρχιακής οδού Σκιάθου-Κουκουναριών Α΄φάση.

Η κ. Κολυνδρίνη παρακολούθησε την πορεία των εργασιών στα εν εξελίξει έργα, συνολικού προϋπολογισμού 15 εκ. ευρώ, όπως είναι μεταξύ άλλων, τα αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές Κουκουναριές, Τρούλος, Αγία Παρασκευή καιΑχλαδιάς, το δίκτυο ύδρευσης, το δίκτυο αποχέτευσης στις περιοχές Πόρος, Τρούλος και Κουκουναριές, τα πεζοδρόμια στον επαρχιακό δρόμο, η βελτίωση του οδοστρώματος του επαρχιακού.

Αναλυτικά τα εν εξελίξει έργα:

-Αντιπλημμυρικά έργα 2.356.000 ευρώ, αποκατάστασης και διευθέτησης ρεμάτων στις περιοχές  «Τρούλος»,  «Αχλαδιές»,  «Κουκουναριές» και «Πλατανιάς – Αγ. Παρασκευή»

-Χρηματοδότηση  της συνέχισης λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας Σκιάθου μέχρι τις 30-6-2022, με συνολικό προϋπολογισμό 70.000 ευρώ

-Συντήρηση Ε.Ο. Σκιάθου-Κουκουναριών με προϋπολογισμό 300.000,00 ευρώ

-Κατασκευής νέων πεζοδρομίων στην οδό Σκιάθου – Κουκουναριών Β΄ φάση με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ

-Αποκατάσταση  βλαβών του επαρχιακoύ οδικού δικτύου νήσου Σκιάθου με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ

-Στερέωση και αποκατάσταση  Κάστρου Σκιάθου και κτηρίων οικισμού στο εσωτερικό του, με προϋπολογισμό 2.828.200 ευρώ

-Στερέωση και αποκατάσταση, συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου, του τέμπλου και των εικόνων του καθολικού της Ι. Μ. Εισοδίων της Θεοτόκου (Παναγίας Εικονίστριας) Σκιάθου, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ

-Στερέωση και αποκατάσταση, συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου, του τέμπλου, των εικόνων, του δαπέδου και των εφυαλωμένων πινακίων του καθολικού της Ι. Μ. Παναγίας Κεχριάς Σκιάθου, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ

-Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), με προϋπολογισμό 1.214.339,99 ευρώ

-Προγραμματική σύμβαση για τη «Μελέτη επέκτασης ΧΥΤΑ Σκιάθου» με προϋπολογισμό 170.748,88 ευρώ(από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας)

-Προγραμματική σύμβαση για συμπληρωματικά έργα ύδρευσης πόλης Σκιάθου, με προϋπολογισμό 970.000 ευρώ και έργο αποχέτευσης και επέκτασης ΕΕΛ περιοχής Κουκουναριών- Τρούλου Σκιάθου, με προϋπολογισμό 3.780.000 ευρώ (από το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ)

-Καθαρισμός ρεμάτων νήσου Σκιάθου, με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ

Συντήρηση και αποκατάσταση βλαβών επαρχιακού οδικού δικτύου νήσου Σκιάθου», προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ, 

Συμπληρωματικά έργα ύδρευσης πόλης Σκιάθουπροϋπολογισμού 970.000 ευρώ

Κατασκευή έργων διευθέτησης ρεμάτων Σκιάθου με προϋπολογισμό 3.300.000,00 ευρώ,

-Έργα σταθεροποίησης περιοχής Μ. Άμμου με προϋπολογισμό 3.335.000,00 ευρώ

-Βελτίωση προσβασιμότητας Ε.Ο. Σκιάθου-Κουκουναριών με προϋπολογισμό 1.5 εκ. ευρώ

Συζήτηση έγινε επίσης για την υποβολή έργων στην ΟΧΕ Βορείων Σποράδων για τη νήσο Σκιάθου, που μεταξύ άλλων συγκαταλέγονται, η ανάδειξη και ανάπλαση του Κάστρου της Σκιάθου και δύο μοναστηριών, το Πολιτιστικό Κέντρο στο Μπούρτζι, ο Φάρος στη νησίδα Ρέπι, η ανάδειξη του Μουσείου Παπαδιαμάντη και το Ιστορικό Κοιμητήριο. Επίσης, η ψηφιακή προβολή περιοχών με μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον, δράσεις τουριστικής προβολής, η ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων. Εκτός όμως από το κομμάτι του Πολιτισμού θα υποβληθούν προτάσεις από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για υλοποίηση σημαντικών έργων που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη της νήσου Σκιάθου και με την καθημερινότητα των πολιτών. Έργα όπως, η ανάπλαση της περιοχής «Πλάκες», η ανάδειξη περιπατητικών διαδρομών, η ασφαλτόστρωση δρόμων και πεζοδρομήσεις, η υπογειοποίηση σαράντα (40) κάδων από Σκιάθο μέχρι Κουκουναριές, η επέκταση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, αντιπλημμυρικά έργα και η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Σκιάθου.

Σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε «Συνολικά στη Σκιάθο η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ολοκληρώσει και υλοποιεί 35 έργα, προϋπολογισμού 36,2  εκατομμυρίων ευρώ, ενώ μόνο τον τελευταίο χρόνο, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει σε εξέλιξη έργα  ύψους 14,7  εκατομμυρίων ευρώ στο νησί. Και συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με τον Δήμο, για το νέο αναπτυξιακό εργαλείο της   Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) νήσων Σποράδων,  που φέρνει έργα προϋπολογισμού άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ στα νησιά της Θεσσαλίας. Πρόκειται για μεγάλα αναπτυξιακά  έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής στο νησί και δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη».

Παράλληλα επισημάνθηκε η οικονομική ενίσχυση που εγκρίθηκε για δεκάδες επιχειρηματίες της Σκιάθου από το πρόγραμμα «Ανάσα» της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ έγινε ενημέρωση και για το πρόγραμμα «Ανάσα 2»που θα αφορά ακόμη περισσότερους επιχειρηματίες και επαγγελματίες του νησιού.

Όπως υπογράμμισε η Αντιπεριφερειάρχης «Για τηνΠεριφέρεια Θεσσαλίας τα νησιά των Σποράδων αποτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο και προσπαθούμε με έργα καθημερινώς να βελτιώνουμε τις υποδομές και τις συνθήκες διαβίωσης, τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες. Σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, τις υπηρεσίες μας, το Δήμο και τη ΔΕΥΑ Σκιάθου προχωρούμε στην υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομών για το νησί. Είναι έργα χρήσιμα και ουσίας. Πρόκειται για έργα που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα και είναι αιτήματα της τοπικής κοινωνίαςπου βρίσκουν επιτέλους τη λύση τους».