Βρετανία: Αναλυτικός οδηγός από το BBC για τους τουρίστες που θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα


Αναλυτικό οδηγό για τους ταξιδιωτικούς κανόνες που ισχύουν για Βρετανούς που θέλουν να ταξιδέψουν σε επτά δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς δημοσιεύει σε ρεπορτάζ του το BBC, εξηγώντας τους περιορισμούς, τις απαιτήσεις καραντίνας αλλά και το σύστημα κατηγοριοποίησης της Βρετανίας.

Το BBC αναφέρεται σε επτά δημοφιλείς προορισμούς: τη Μάλτα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Τουρκία και εξηγεί τις υποχρεώσεις των Βρετανών τουριστών τόσο στο ταξίδι αναχώρησης όσο και επιστροφής.

Στη Βρετανία, οι διακοπές στο εξωτερικό είναι νόμιμες. Ωστόσο, σύμφωνα με το σύστημα κατηγοριοποίησης, πολύ λίγες χώρες βρίσκονται στην πράσινη λίστα των ασφαλών προορισμών. Στην πράσινη λίστα βρίσκονται Μάλτα, Βαλεαρίδες νήσοι, Μαδέρα και κάποιοι άλλοι προορισμοί, εκ των οποίων νησιά της Καραϊβικής. Ωστόσο, με την εξαίρεση της Μάλτας όλοι βρίσκονται υπό επιτήρηση, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος να περάσουν στην πορτοκαλί λίστα.

Η βρετανική κυβέρνηση, στη σύστασή της, ζητά από τους πολίτες να μην κάνουν διακοπές σε πορτοκαλί και κόκκινες χώρες. Αν ωστόσο το επιλέξουν, είναι υποχρεωμένοι να τεθούν σε καραντίνα και να κάνουν τεστ κορωνοϊού, κατά την αναχώρηση και την επιστροφή.

Πλέον, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον θέλει να καταστήσει τους κανόνες πιο ευέλικτους για τους πλήρως εμβολιασμένους τουρίστες που δεν θα υπόκεινται σε καραντίνα εφόσον επιστρέφουν στην Αγγλία από πορτοκαλί χώρες. Οι αποφάσεις για τις ταξιδιωτικές λίστες αναθεωρούνται κάθε τρεις εβδομάδες, ενώ στηρίζονται σε παράγοντες που αφορούν τους δείκτες με τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού και τα ποσοστά εμβολιασμού σε κάθε χώρα.

Η Ελλάδα δέχεται επισκέπτες από τη Μεγάλη Βρετανία

Στην Ελλάδα, οι τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο γίνονται δεκτοί. Ωστόσο, οι ταξιδιώτες πρέπει να συμπληρώσουν την ταξιδιωτική φόρμα PLF, που τους παρέχει QR code. Κάθε άτομο άνω των 12 ετών, πρέπει να προσκομίσει αρνητικό τεστ κορωνοϊού, είτε μοριακό 72 ωρών είτε rapid 48 ωρών. Εναλλακτικά, μπορεί να προσκομίσει είτε πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού, που έχει ολοκληρωθεί 14 ημέρες πριν την αύξηση είτε πιστοποιητικό νόσησης.

Το Covid Pass του Εθνικού Συστήματος Υγείας γίνεται δεκτό ως απόδειξη της εμβολιαστικής κατάστασης κάθε ταξιδιώτη. Για όσους διαμένουν στη Σκωτία ή την Ουαλία, οι βεβαιώσεις του NHS γίνονται δεκτές. Η βόρεια Ιρλανδία έχει διμερείς συμφωνίες, μέχρι να ξεκινήσει το επίσημο πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Όταν κάποιος φτάνει στην Ελλάδα, θα υποβάλλεται σε rapid test. Εάν είναι θετικό, τότε θα περάσει διάστημα καραντίνας τουλάχιστον 10 ημερών. Επίσης μπορεί να χρειαστεί κάποιος να τεθεί σε αυτοαπομόνωση, αν επιβάτες της πτήσης ή του πλοίου εντοπιστούν θετικοί.

Το BBC αναφέρεται και στους περιορισμούς που ισχύουν στην Ελλάδα, με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους ή σε εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συνωστισμός. Στα ταξί και τα οχήματα επιτρέπονται έως τρία άτομα, εκτός αν ανήκουν στην ίδια οικογένεια.

Αρνητικό τεστ κορωνοϊού, πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού απαιτείται για τα ελληνικά νησιά, πλην Λευκάδας, Εύβοιας και Σαλαμίνας. Τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα καφέ είναι ανοιχτά, με παρέες έως 10 ατόμων. Στα καταστήματα υπάρχει κανόνας για μειωμένη χωρητικότητα, ενώ στις παραλίες οι ομπρέλες πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 4 μέτρα και επιτρέπονται μέχρι δύο ξαπλώστρες ανά ομπρέλα. Με μειωμένη χωρητικότητα λειτουργούν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι.