Με αρνητικά τεστ και πιστοποιητικό εμβολιασμού το Σαββατοκύριακο σε νησιά και περιφέρεια: Όλα τα μέτρα που θα ισχύσουν


Μετά από 170 ημέρες απαγόρευσης των υπερτοπικών μετακινήσεων, το απόγευμα ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος θα ανακοινώσει την άρση του μέτρου που θα ισχύσει από τις 6 το πρωί της Παρασκευής.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα για όσους επιλέξουν να ταξιδέψουν το Σαββατοκύριακο προς τα νησιά θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρά, σε αντίθετη περίπτωση εκείνοι που θα προτιμήσουν την περιφέρεια δεν θα χρειαστούν να έχουν μαζί τους κάποιο υγειονομικό έγγραφο για να μετακινηθούν εκτός περιφέρειας.

Οι αυστηροί έλεγχοι από τα διόδια αναμένεται να μεταφερθούν τις επόμενες ημέρες στα λιμάνια. Με την θερμοκρασία να φτάνει στους 30 βαθμούς και την ένταση των ανέμων να μειώνεται, αρκετοί είναι εκείνοι που ήδη ετοιμάζονται να επισκεφθούν για πρώτη φορά φέτος τα νησιά του Αργοσαρωνικού και των Κυκλάδων.

Ωστόσο για να μπορέσουν να επιβιβαστούν στα πλοία θα πρέπει να έχουν στη διάθεση τους αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο εκδίδεται όταν κάποιος έχει κάνει και τις δύο δόσεις. Γι’ αυτό τον λόγο προτείνεται όσοι ταξιδέψουν να βρίσκονται στο λιμάνι αρκετή ώρα νωρίτερα ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Τα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά

Αρνητικό τεστ (PCR/Rabid/self – test) ή πιστοποιητικό εμβολιασμού

Συμπλήρωση εντύπου προ – επιβίβασης

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους των πλοίων και στο κατάστρωμα

Ερώτημα το ποσοστό πληρότητας που θα έχουν τα πλοία

Όσον αφορά τις μετακινήσεις προς την περιφέρεια θα υπάρξει ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες να υποβληθούν σε έλεγχο covid πριν ταξιδέψουν χωρίς όμως αυτό να είναι υποχρεωτικό.

Με αρνητικά τεστ και πιστοποιητικό εμβολιασμού το Σαββατοκύριακο σε νησιά και περιφέρεια: Όλα τα μέτρα που θα ισχύσουν

Ενόψει της απελευθέρωσης των υπερτοπικών μετακινήσεων ο πρωθυπουργός σε σύσκεψη που συγκάλεσε στο Μαξίμου τόνισε πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κυρίως στα νησιά προκειμένου να μην υπάρξει κανένα πισωγύρισμα. “Πιστεύω ότι αυτό μπορούμε να το αποφύγουμε από τη στιγμή που όλοι θα φερθούμε υπεύθυνα και καθώς από αυτό το Σαββατοκύριακο θα ανοίξουν και οι διαδημοτικές μετακινήσεις και θα αρχίσουν τα νησιά να έχουν επισκέπτες και από τα μεγάλα αστικά κέντρα”.

Στην τελική ευθεία για το “πράσινο” πιστοποιητικό

Στα αεροδρόμια 18 ευρωπαϊκών χωρών ξεκίνησαν οι δοκιμές για το “πράσινο” πιστοποιητικό το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί προς τα τέλη Ιουνίου. Πρόκειται για την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη η οποία παρά τις αρχικές αντιρρήσεις, άρχισε να κερδίζει συνεχώς έδαφος και τελικά την υιοθέτησε η Ε.Ε. Οι πρόβες είναι συνεχείς και θα ολοκληρωθούν σε περίπου δύο εβδομάδες προκειμένου να διαπιστωθεί πως τεχνικά είναι λειτουργικό και να διορθωθούν τα όποια προβλήματα υπάρξουν.

Ο έλεγχος των τουριστών θα γίνεται κατά την επιβίβαση στα αεροπλάνα από τις αεροπορικές εταιρείες, ενώ αν διαπιστωθεί ότι κάποιος ταξίδεψε χωρίς το απαιτούμενο έγγραφο τότε θα επιστρέφει στον τόπο διαμονής του.

Μέχρι τότε όμως οι τουρίστες που θα έρχονται στην χώρα μας θα μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών, είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού. Οι ξένοι επισκέπτες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να αναρτάται σε ψηφιακή πλατφόρμα.

Οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη ο οποίος είχε επαφές στην Μεγάλη Βρετανία με κρατικούς αξιωματούχους, καθώς η ελληνική πλευρά αναμένει την αναθεώρηση της “πράσινης” λίστας από την Βρετανική κυβέρνηση η οποία έχει αφήσει προσωρινά εκτός τα ελληνικά νησιά.