ΥΠΕΞ: Μην αγγίζετε τις περιουσίες βορειοηπειρωτών – Ποιες περιοχές απαλλοτριώνει η Αλβανία


Έντονη ανησυχία σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας να παραχωρήσει αυθαιρέτως στο υπουργείο Τουρισμού, προς τουριστική αξιοποίηση, τεμάχια γης που συμπεριλαμβάνουν ιδιωτικές περιουσίες Ελλήνων ομογενών, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Καλεί μάλιστα την αλβανική κυβέρνηση να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση και να επανεξετάσει το νόμο, μεριμνώντας ώστε να αποδοθούν άμεσα τίτλοι ιδιοκτησίας σε όλους ανεξαιρέτως τους νόμιμους ιδιοκτήτες.

Διαμηνύει επίσης πως το υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, επαναλαμβάνοντας την προσήλωσή του στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τη γείτονα Αλβανία.

Η απόφαση αυτή, σημειώνει σε ανακοίνωσή του, είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρωπίνων, αλλά και σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις.

Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως τόσο η απόφαση όσο και το δρομολογούμενο προς ψήφιση συναφές νομοσχέδιο, «οδηγούν σε κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της ελληνικής γηγενούς μειονότητας στην Αλβανία. Παρόμοιες ενέργειες δεν συνάδουν με τις διακηρυγμένες ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αλβανίας και είναι αντίθετες στις σχετικές υποχρεώσεις της».

«Ομόνοια»: Θα εξαντλήσουμε κάθε ένδικο μέσο

Την ίδια στιγμή, η ομογενειακή οργάνωση «Ομόνοια» καταγγέλλει τις αποφάσεις της αλβανικής κυβέρνησης και κάνει λόγο για στόχευση κατά των βορειοηπειρωτών κατοίκων της περιοχής.

Συγκεκριμένα, η οργάνωση σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, αφού προηγουμένως δια Νόμου παραχώρησε δωρεάν εκτάσεις σε “στρατηγικούς επενδυτές”, στη συνέχεια υπέγραψε την από 21/11/2018 υπ΄αρ. Απόφαση 708 του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία 46 τεμάχια στα νότια παράλια της χώρας εισέρχονται στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Τουρισμού με σκοπό την τουριστική τους αξιοποίηση. Ενώ ο Νόμος κάνει λόγο για κρατικές ιδιοκτησίες, από τους επισυναπτόμενους χάρτες καθίσταται προφανές ότι υφίσταται καταπάτηση ιδιωτικών περιουσιών.

Σε σύνολο 46 τεμαχίων συνολικής εκτάσεως 1.614 εκταρίων, τα 41 τεμάχια έκτασης 1.377 εκταρίων βρίσκονται σε Δήμο Χιμάρας και μόνο 5 τεμάχια έκτασης 237 εκταρίων βρίσκονται σε Αυλώνα και Εξαμίλια. Οι εκτάσεις που σφετερίζεται το Υπουργείο Τουρισμού με σκοπό την εκχώρησή τους έναντι ενός ευρώ, ανήκουν σε Έλληνες, Χριστιανούς Ορθόδοξους κατοίκους του Δήμου Χιμάρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Τουρισμού εισέρχονται:

92,46 εκτάρια σε Δρυμάδες (και Γκιλεκάτες)

78,87 εκτάρια σε Βούνο

62,77 εκτάρια σε Χιμάρα (μεταξύ άλλων 34,66 σε Λειβάδι, 4,97 σε Ποτάμι, 2, 76 σε Φιλικούρι)

60,1 εκτάρια σε Παλέρμο

4,48 εκτάρια σε Πικέρνι

24,48 εκτάρια σε Λούκοβο

46,46 εκτάρια σε Άγιο Βασίλη

99,3 εκτάρια σε Νίβιτσα».

Η «Ομόνοια» τονίζει ότι «όλα τα τεμάχια που κρατικοποιούνται ανήκουν σε νόμιμους ιδιοκτήτες σύμφωνα με πιστοποιητικά από τα Αρχεία του Αλβανικού Κράτους και τίτλους που εδόθησαν τη δεκαετία του 1990, αλλά και τίτλους που εδόθησαν προς άγραν ψήφων Χιμαριωτών κατά τα τελευταία 5 χρόνια της διακυβέρνησης Ράμα».

Εκτιμά, δε, ότι «δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία περί των στοχεύσεων της Κυβέρνησης Ράμα όσον αφορά τις περιουσίες των γηγενών κατοίκων ελληνικής καταγωγής της Χιμάρας: υφαρπαγή, ένδεια και εν τέλει απομάκρυνση από τις πατρογονικές εστίες. Η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση σε συνδυασμό με το Νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στην Αλβανική βουλή και θα περάσει μέχρι τις 20/12/2018 στοχεύουν να θέσουν τέλος στις όποιες διεκδικήσεις των κατοίκων για τις περιουσίες των προγόνων τους. Το εν λόγω Νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι γεωργικές εκτάσεις που είχαν διανεμηθεί προς χρήση σε αγρότες και για τις οποίες οι κάτοικοι έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά στο Υποθηκοφυλακείο, προκειμένου να τα δικαιωθούν “δεν πρέπει να υπάρχουν σε αυτά παράνομες κατασκευές” και “δεν πρέπει να ανήκουν στα οικόπεδα που με τον Νόμο υπ’ αρ. 55/2015 έχουν χαρακτηρισθεί στρατηγικές επενδύσεις”. Ας σημειωθεί, ότι για τις συγκεκριμένες εκτάσεις το Αλβανικό Κράτος δεν προχώρησε ποτέ σε έκδοση αδειών οικοδομήσεως, καθιστώντας την παράτυπη ανέγερση κτισμάτων μονόδρομο για τους κατοίκους».

Σε συνέπεια όλων των ανωτέρω, ενημερώνουμε την Αλβανική Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα ότι θα εξαντλήσουμε κάθε ένδικο μέσο προς υπεράσπιση των δίκαιων, των συμφερόντων και των περιουσιών μας, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, στους Διεθνείς Οργανισμούς και τα Διεθνή Δικαστήρια. Θα ενημερώσουμε πάραυτα και λεπτομερώς για το σκανδαλώδες των κινήσεων Ράμα τόσο την Ελληνική Κυβέρνηση, όσο και τη Διεθνή Κοινότητα. Στον αγώνα μας θα πρωτοστατήσουν οι απανταχού Χιμαραίοι. Ο Εντι Ράμα μπροστά στα σχέδια του για άμεσο και παράνομο πλουτισμό του ιδίου και των “συνεργατών” του, θα βρει εμπόδιο εμάς τους ίδιους, το ένδικο αγώνα μας και τις συνεχείς και επίμονες κινητοποιήσεις μας».

Ένταση για τις κατεδαφίσεις

Εν τω μεταξύ ένταση προκάλεσε η εμφάνιση στην περιοχή της Χιμάρας βαρέων μηχανημάτων προκειμένου να κατεδαφίσουν κτίρια στο πλαίσιο του νέου πολεοδομικού σχεδιασμού.

Κάτοικοι και εργάτες ήλθαν στα χέρια και παρά τρίχα να έχουμε… χειρότερα, που αποφεύχθηκαν χάρη στην παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων