Έντυπο συναίνεσης εμβολιασμού: Δείτε αναλυτικά το έντυπο αποδοχής του εμβολιασμού


Λίγο πριν την έναρξη των εμβολιασμών στην Ελλάδα και την Ευρώπη και αφού έγινε γνωστό πως η χώρα μας θα λάβει 300.000 δόσεις εμβολίου, αναρτήθηκε το έγγραφο που χρειάζεται να διαβάσει κάθε πολίτης σχετικά με τον εμβολιασμό του.

Μετά την ενημέρωσή τους για την ενέργεια αυτή, οι πολίτες θα πρέπει να υπογράψουν το συγκεκριμένο έντυπο του Υπουργείου Υγείας, με το οποίο θα επιβεβαιώνουν ότι έχουν ενημερωθεί και αποδέχονται τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό, καθώς και τις τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Το έντυπο έχει ήδη σταλεί από το Υπουργείο Υγείας στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα όλης της χώρας.

Όπως προβλέπεται ακόμα στις οδηγίες που απεστάλησαν στα εμβολιαστικά κέντρα και συντάχθηκαν από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, οι πολίτες που θα δεχθούν να κάνουν το εμβόλιο για την Covid-19, θα πρέπει να δώσουν τη συναίνεσή τους, γεγονός που θα διασφαλίζει ότι έχουν ενημερωθεί πλήρως για τη διαδικασία αλλά και για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Στην περίπτωση που κάποιος πολίτης δεν μπορεί να παράσχει προφορική συγκατάθεση για το εμβόλιο, θα πρέπει να συμπληρώνεται το έγγραφο από κάποιον οικείο, πάροχο φροντίδας ή δικαστικό συμπαραστάτη.

Το γεγονός αυτό αποτελεί την πρώτη φορά που θα κρίνεται υποχρεωτική γραπτή ή προφορική συγκατάθεση για εμβολιασμό από ενήλικες, καθώς μέχρι σήμερα η παρουσία και μόνο είτε για το εμβόλιο της γρίπης, είτε άλλων εμβολίων, θεωρούνταν αυτονόητα συναίνεση.

Δείτε το εν λόγω έγγραφο: