Σε χαμηλές πτήσεις τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια παρά την βελτιωμένη εικόνα του Οκτωβρίου


Χαμηλές πτήσεις κατέγραψαν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια (Ακτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος) που διαχειρίζεται η Fraport Greece το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, με τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού να εξακολουθούν να είναι εξόχως ορατές στην επιβατική κίνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας, φέτος το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου η επιβατική κίνηση στα 14 αεροδρόμια διαμορφώθηκε στα 8,4 εκατομμύρια, σημειώνοντας πτώση κατά 70,8% σε σχέση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2019, όταν ο αριθμός των επιβατών είχε ανέλθει σε 28,7 εκατομμύρια.

Η μεγαλύτερη πτώση, σε ποσοστό 73,9%, καταγράφηκε στη διεθνή επιβατική κίνηση, με 5,9 εκατομμύρια ταξιδιώτες, τη στιγμή που η εγχώρια κίνηση διαμορφώθηκε στα 2,5 εκατομμύρια, σημειώνοντας πτώση κατά 59,2%.

Ακτινογραφία

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία υστέρηση (80,1%) εμφάνισε η Σκιάθος, όπου ταξίδεψαν 88.112 επιβάτες έναντι 443.786 το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Την ίδια στιγμή, τον μεγαλύτερο αριθμό επιβατών κατέγραψε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, όπου ταξίδεψαν 2.233.329 επιβάτες, αριθμός μειωμένος κατά 62,9% σε σχέση με το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2019.

Υποτονική ήταν και η επιβατική κίνηση και στους δύο top προορισμούς των Κυκλάδων, στη Μύκονο και στη Σαντορίνη, με μείωση 73,1% και 74,5% αντίστοιχα. Στα ίδια ποσοστιαία επίπεδα διαμορφώθηκε η κίνηση και για την Κω και τη Ρόδο, με τους δύο προορισμούς των Δωδεκανήσων να καταγράφουν πτώση σε ποσοστό 70,2% και 72,1% αντίστοιχα. Αντίστοιχους ρυθμούς σημείωσαν και τα δύο δημοφιλή νησιά του Ιουνίου, η Κέρκυρα και η Κεφαλλονιά, όπου η πτώση ξεπέρασε το 70% και το 75% αντίστοιχα.

Η μικρότερη ποσοστιαία μείωση (56,4%) παρατηρήθηκε στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, όπου ο αριθμός των ταξιδιωτών, πάντως, παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Αντοχές

Χαμηλές επιδόσεις σε επίπεδο επιβατικής κίνησης, ωστόσο λίγο καλύτερες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, κατέγραψαν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport και τον Οκτώβριο, με τον αριθμό των ταξιδιωτών να ανέρχεται σε 1,1 εκατομμύριο έναντι 2,5 εκατομμυρίων περίπου τον αντίστοιχο μήνα του 2019, καταγράφοντας πτώση σε ποσοστό 55,3% και μειώνοντας την ψαλίδα των προηγούμενων μηνών.