Επικίνδυνος “συνωστισμός” στην Ανατολική Μεσόγειο: Πολεμικά πλοία από Ελλάδα, Τουρκία, Γαλλία, ΗΠΑ και Ρωσία


Ολοένα και περισσότερες ξένες δυνάμεις στέλνουν στρατιωτικές δυνάμεις στην ανατολική Μεσόγειο κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση στην περιοχή.

Εκτός από τα ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται γύρω από το “Oruc Reis” και τις γαλλικές φρεγάτες που ήρθαν να υποστηρίξουν τις ελληνικές δυνάμεις, προστέθηκαν από χθες το αμερικανικό υπερπλοίο, Hershel “Woody” Williams, που βρίσκεται στη ναυτική βάση της Σούδας, ενώ νότια της Κρήτης πλέει το ρωσικό πλοίο που χρησιμοποιείται κυρίως στον ηλεκτρονικό πόλεμο και στόχο έχει τη συλλογή πληροφοριών

Οι ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο είναι πλέον ιδιαιτέρως λεπτές και επικίνδυνες με τον συνωστισμό τόσων δυνάμεων στην περιοχή. Οι πιθανότητες ενός ατυχήματος αυξάνονται όπως είχε προειδοποιήσει ο πρωθυπουργός ενώ η ανησυχία υπήρξε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με την Γερμανίδα ομόλογο του.

Παράλληλα η Άγκυρα συνεχίζει τις παραβιάσεις και από αέρος οι οποίες χθες έφτασαν τις 49. Οι τούρκοι προσπαθούν όλο αυτό το διάστημα με τις υπερπτήσεις κυρίως ελικοπτέρων του πολεμικού ναυτικού να εντοπίσουν και να καταγράψουν τα ελληνικά υποβρύχια που βρίσκονται στην περιοχή.

Στην έκτακτη σύνοδο κορυφής που θα γίνει με την μορφή τηλεδιάσκεψης για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Λευκορωσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάρει το λόγο και θα ενημερώσει τους “27” και για την τουρκική παραβατικότητα που συνεχίζεται στην ανατολική Μεσόγειο. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεκαθαρίσει πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία όσο ο Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να προκαλεί εντάσεις στην περιοχή και να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Παράλληλα θα τονίσει πως το μόνο ζήτημα συζήτησης με την Άγκυρα δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποκλείεται να ζητήσει στην κοινή δήλωση των “27” να υπάρξει αναφορά και για την Τουρκία. Στην κυβέρνηση υπάρχουν σκέψεις, χωρίς όμως να έχουν ληφθεί ακόμα οι τελικές αποφάσεις, ο πρωθυπουργός να μπλοκάρει το κοινό ανακοινωθέν για την Λευκορωσία αν δεν γίνεται λόγος για την τουρκική προκλητικότητα.

“Η εμμονή στην παραβατικότητα δεν παράγει τετελεσμένα. Η εμμονή στην παραβατικότητα δεν παράγει δίκαιο. Επιβεβαιώνει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, επιβεβαιώνει την έλλειψη επιχειρημάτων από την πλευρά της” τόνισε από την Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στην κατεύθυνση του διαλόγου δεν βοηθούν και οι νέες δηλώσεις του εκπροσώπου του Ταγίπ Ερντογάν που έριξε “λάδι στη φωτιά”. “Η Ελλάδα παίζει λάθος παιχνίδι. Κάνει παιχνίδια που ξεπερνάει το μπόι της. Την προειδοποιούμε, αυτό το παιχνίδι που πάτε να παίξετε μπορεί να μετατραπεί σε ελληνική τραγωδία και δεν θα είμαστε εμείς υπεύθυνοι, δεν θα επιτρέψουμε να παίζεται ελληνικό θέατρο μέσω της διπλωματίας” τόνισε Ομέρ Τσελίκ, επιβεβαιώνοντας τις ελληνικές θέσεις που χαρακτηρίζουν προσχηματικές τις εκκλήσεις της Άγκυρας για διάλογο μεταξύ των δύο χωρών.

Ισχυροποιεί η Τουρκία τον ρόλο της στην Λιβύη

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να διαδραματίσει έναν ευρύτερο ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο κάτι που φάνηκε από την πρώτη στιγμή με την στήριξη του Σάρατζ, την παράνομη τουρκολιβυκή συμφωνία αλλά και την στρατιωτική βοήθεια που έστειλε. Η Τουρκία προσπαθεί συνεχώς να ισχυροποιήσει την παρουσία της στην Τρίπολη με τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να επισκέπτεται μαζί με τον ομόλογό του του Κατάρ αιφνιδιαστικά την Λιβύη με στόχο να συζητηθεί στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών. Παράλληλα συμφωνήθηκε η εκπαίδευση αξιωματικών της Λιβύης στις στρατιωτικές ακαδημίες της Τουρκίας και του Κατάρ.

thetoc