Πως καταγράφηκαν τα ποσοστά κίνησης τον Δεκαπενταύγουστο στην Μαγνησία


Ικανοποιητική χαρακτηρίζεται σε γενικές γραμμές η κίνηση του Δεκαπενταύγουστου στη Μαγνησία, με τα ποσοστά πληρότητας στο Πήλιο να αγγίζουν το 80% με 90%, προσφέροντας ανάσα στους ξενοδόχους. Τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Σκιάθο, που άγγιξαν μόλις το 50% στα καταλύματα που είναι ανοιχτά, με τη Σκόπελο και την Αλόννησο να καταγράφουν ποσοστά άνω του 70%.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σε αναμενόμενα επίπεδα η κίνηση του Δεκαπενταύγουστου στο Πήλιο, με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργο Ζαφείρη να κάνει λόγο για υψηλά ποσοστά πληρότητας, με πολύ μικρή διάρκεια, ωστόσο. «Αλίμονο αν δεν υπήρχε αυτή η εικόνα στο Πήλιο, που απ’ ό,τι φαίνεται θα διαρκέσει μέχρι τις 20 του μηνός. Υπάρχει ενδιαφέρον και πιστεύουμε ότι ο κόσμος είναι σε αναμονή, περιμένοντας αν θα ανακοινωθούν νέα μέτρα, για να προγραμματίσει διακοπές στο τέλος του μήνα ή τον Σεπτέμβριο», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο η εορτή του Δεκαπενταύγουστου ήταν τονωτική ένεση για τον τουρισμό και όπως προσθέτει τα ξενοδοχεία τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την ασφάλεια επισκεπτών και εργαζομένων.

Υψηλή η πληρότητα και στην περιοχή της Πορταριάς, που άγγιξε το 85% στη διάρκεια του τριημέρου, δίνοντας ανάσα στους ξενοδόχους, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γρηγόρης Κοντορίζος. Ο ίδιος ωστόσο πρόσθεσε με έμφαση ότι «δεν είναι αρκετό αυτό για να σώσει μία κατεστραμμένη σεζόν». Αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τους επαγγελματίες του τουρισμού, τονίζει ότι «οι τιμές είναι πολύ χαμηλές και ευελπιστούμε ότι η πληρότητα θα κρατήσει μέχρι το Σάββατο. Το διάστημα που ακολουθεί οι πληρότητες είναι μηδενικές». Εξαιρετικά προβληματισμένος για την επόμενη μέρα δηλώνει ότι «είναι αβέβαιο το μέλλον και ειδικά ο χειμώνας, διότι δεν γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει».

Προβληματισμός στη Σκιάθο

Πρωτόγνωρες καταστάσεις βιώνει η Σκιάθος, με τον Αρη Δερβένη, πρόεδρο της Ελεγκτικής Επιτροπής της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθουιδιοκτήτη του Skiathos Palace να δηλώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Βιώνουμε πολύ δύσκολες καταστάσεις και εάν θεσπιστεί η 14ήμερη καραντίνα στους Βρετανούς, που επιστρέφουν από την Ελλάδα, θα οδηγηθούμε σε ολοκληρωτική καταστροφή. Χάνεται η φετινή σεζόν, ενώ περιμέναμε να δουλέψουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο. Εάν ζητηθεί 14ήμερη καραντίνα στην επιστροφή, κανένας δεν θα πάει διακοπές».

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, το νησί βιώνει πολύ χαμηλά ποσοστά που δεν έχουν προηγούμενο, προς μεγάλη απογοήτευση επιχειρηματιών, φορέων, εργαζομένων στον τουρισμό και κατοίκων. Ο κ. Δερβένης κάνει λόγο για «καταστροφική χρονιά», ενώ τονίζει παράλληλα ότι το νησί δεν έχει παρουσιάσει ανάλογη εικόνα κατά το παρελθόν.

Σε Σκόπελο και Αλόννησο

Μεγαλύτερα ποσοστά κίνησης καταγράφηκαν σε Σκόπελο και Αλόννησο λόγω Δεκαπενταύγουστου, με τον δήμαρχο Σκοπέλου Σταμάτη Περίσση να κάνει λόγο για πληρότητα που υπολογίζεται μεταξύ 70% και 80% στο νησί κατά μέσο όρο. «Η κίνηση θα μειωθεί σταδιακά την ερχόμενη εβδομάδα πιστεύω, επειδή οι Ελληνες τουρίστες προγραμματίζουν τις διακοπές τους πριν το άνοιγμα των σχολείων. Εάν άνοιγαν αργότερα, ο κοινωνικός τουρισμός θα διαρκούσε μεγαλύτερο διάστημα», όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Αρκετό κόσμο συγκέντρωσε και η Αλόννησος, με τα ποσοστά πληρότητας να αγγίζουν επίσης το 70% με 80% στο νησί, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. «Τα ποσοστά πληρότητας είναι υψηλότερα, σε σχέση με τις αρχικές μας προσδοκίες. Δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει η συγκεκριμένη εικόνα ή αν είναι μόνο η έξαρση του τριημέρου», τονίζει ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης. Παράλληλα σημειώνει ότι η αυξημένη κίνηση του Αυγούστου οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στον κοινωνικό τουρισμό, που δίνει τη δυνατότητα σε δεκάδες οικογένειες να πραγματοποιήσουν διακοπές σε κάποιον τουριστικό προορισμό της επιλογής τους.

taxydromos.gr