Πτώση πάνω από 80%: Τα 5 ελληνικά νησιά που τσάκισε τουριστικά ο κορωνοϊός


Το γνωρίζουμε ήδη αλλά τα στοιχεία έρχονται να μας φέρουν αντιμέτωπους με την ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει ο ελληνικός τουρισμούς λόγω του κορωνοϊού. Όπως μαρτυρά και η στατιστική έκθεση που έδωσε στην δημοσιότητα η Fraport, ακόμη και το άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων σε πτήσεις από το εξωτερικό δεν στάθηκε ικανό να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην «αιμορραγία» και την μείωση της επισκεψιμότητας που σημειώνει πτώση ρεκόρ.

Η κίνηση καταγραφεί πρωτοφανή νούμερα και πτώση σχεδόν της τάξεως του 80%, σε ό,τι αφορά στις επιβατικές πτήσεις για τον μήνα Ιούλιο. Κι αν το ποσοστό αυτό από μόνο του είναι δύσκολο να το… καταπιεί κανείς, τα απόλυτα νούμερα σοκάρουν ακόμη περισσότερο. Με απλούς αριθμούς, συνολικά το αντίστοιχο διάστημα του 2020 οι απώλειες επιβατών είναι αδιανόητες.

Ενώ το 2019 οι επισκέπτες έφταναν στα 4.498.000, φέτος αγγίζουν μόλις τις 969.000, μειωμένοι κατά 3,5 ολόκληρα εκατομμύρια!

Αρνητικοί πρωταγωνιστές και μεγαλύτερα θύματα της κρίσης φαίνεται πως είναι η Σκιάθος με συνολική μείωση (εσωτερικού και εξωτερικού) 85,2%, η Κεφαλλονιά με 84,3%, τα Χανιά με 82%, το Άκτιο με 81,7%, ενώ ακολουθούν και ακόμη πιο «καυτά» νησιά όπως η Ρόδος (80%) και Μύκονος, Σαντορίνη και Ζάκυνθος που έχουν δει την επιβατική κίνηση να πέφτει κατά 76%, ενώ η κατάσταση είναι η ίδια ή και χειρότερη σε Κω (79%) και Κέρκυρα (78%).

Σαφέστατα αυτή η μείωση είναι πολύ μεγαλύτερη στις πτήσεις από το εξωτερικό, συμπαρασύροντας έτσι και την συνολική εικόνα, αφού σε ό,τι αφορά τις εγχώριες μετακινήσεις η κατάσταση ήταν κάπως καλύτερη, με την μείωση να είναι βέβαια και εκεί πολύ σημαντική, αλλά να μην ξεπερνά το 56%.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ανάλογα είναι τα νούμερα και στους αριθμούς των πτήσεων ενώ αυτό μεταφέρεται και στις πληρότητες των ξενοδοχείων και των υπόλοιπων τύπων τουριστικών καταλυμάτων, που εφέτος βιώνουν μια πολύ σκληρή πραγματικότητα, την ώρα που πολλοί ιδιοκτήτες επέλεξαν να μην ανοίξουν καν σε αυτή την έτσι κι αλλιώς «κουτσουρεμένη» σεζόν, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι διεθνείς πτήσεις (με ορισμένες εξαιρέσεις) άνοιξαν μόλις στις 15 Ιουλίου χωρίς –όπως δείχνουν τα στατιστικά- τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Στην ίδια διαπίστωση καταλήγει κανείς και από τα στοιχεία που διαθέτει ο διεθνής αερολιμένας και μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, «Ελευθέριος Βενιζέλος». Μέσα στον περασμένο Ιούλιο από τα Σπάτα πέρασαν μόνο 894.000 άνθρωποι, την ώρα που στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι το νούμερο ήταν κοντά στα 3.000.000…

Αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερη στενότητα στην αγορά και δείχνουν ότι ίσως τελικά τα αποτελέσματα να είναι ακόμη πιο αρνητικά από αυτά που αρχικά είχαν εκτιμηθεί. Μοναδική ελπίδα για την αναστροφή του κλίματος είναι να πάνε λίγο καλύτερα τα πράγματα τον προσεχή Σεπτέμβριο. Ωστόσο, με τα κρούσματα του κορωνοϊού να αυξάνονται μέρα με την μέρα, κάτι τέτοιο θεωρείται δύσκολο να συμβεί.

menshouse.gr