Μάκης Κουκουλάκης (Chief Executive Officer Philian hotels and resorts): Η Σκιάθος είναι ο προσιτός προορισμός για τους Eλληνες


Η Σκιάθος παντρεύει απίστευτα τις ήσυχες οικογενειακές διακοπές με τη διασκέδαση και το έντονο lifestyle και είναι ένας προορισμός πάρα πολύ προσιτός για τους Eλληνες», τονίζει σε συνέντευξή στο Eleftherotypos.gr ο κ. Μάκης Κουκουλάκης, Chief Executive Officer Philian hotels and resorts, που διαθέτει έξι ξενοδοχεία στο νησί. Αναφέρεται στις φετινές δυσκολίες του τουρισμού και διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την υποδοχή των επισκεπτών με ασφάλεια.

  • Κύριε Κουκουλάκη, φέτος είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό. Πώς βλέπετε τα πράγματα;

Για αρχή να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και την ευκαιρία που μου δίνετε να πω την άποψή μου για τη φετινή τουριστική περίοδο.

Η φετινή χρονιά είναι πρωτόγνωρη για όλους μας και πραγματικά βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Κάθε μέρα είναι και μία έκπληξη καθώς τα πλάνα μας αλλάζουν σχεδόν καθημερινά. Το σίγουρο είναι ότι ο εισερχόμενος τουρισμός θα μειωθεί δραματικά και η πτώση θα είναι διαφορετική σε κάθε προορισμό.

Οι επιχειρήσεις θεωρώ ότι θα υποστούν μεγάλη μείωση στις εισπράξεις που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και στο 80%, ενώ χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά.

  • Ποια μέτρα στήριξης του τουρισμού προτείνετε; Η παράταση της τουριστικής περιόδου θα είναι μια λύση;

Τα μέτρα στήριξης πρέπει να είναι σημαντικά και άμεσα. Οπως γνωρίζουν οι περισσότεροι, οι τουριστικές επιχειρήσεις βασίζονται στη ρευστότητα, κάτι που φέτος δεν ισχύει. Οι μεγάλοι tour operators πάγωσαν τις προκαταβολές, χάθηκαν τελείως οι μήνες Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος ενώ για τον Ιούλιο ό,τι κίνηση υπάρξει θα είναι μετά τις 15 Ιουλίου. Σχεδόν το 100% των τουριστικών επιχειρήσεων, μέχρι τώρα που μιλάμε, δεν έχει εισπράξει οποιαδήποτε επιχορήγηση, κάτι που κάνει την κατάσταση επικίνδυνη. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζομένους, που όλο αυτό τον καιρό καλούνται να ζήσουν με ελάχιστα χρήματα.

Σίγουρα η παράταση την περιόδου είναι μία λύση αλλά είναι κάτι που δεν βλέπω να υπάρχει. Οι αεροπορικές εταιρίες μειώνουν το πρόγραμμά τους και προγραμματίζουν να σταματήσουν νωρίτερα από άλλα χρόνια, οπότε θεωρώ αδύνατον να υπάρξει παράταση της περιόδου.

  • Η Σκιάθος έχει αρχίσει να υποδέχεται τους επισκέπτες της. Πόσο ασφαλείς μπορούν να αισθάνονται οι Ελληνες; Τι ισχύει στα ξενοδοχεία με το πρωινό, τα γεύματα, τις ξαπλώστρες, την καθαριότητα;

Η Σκιάθος όπως και τα περισσότερα νησιά μέχρι τώρα δεν έχουν καθόλου κρούσματα. Ηδη από την 1η Ιουνίου που έγινε εφικτή η μετάβαση αρχίσαμε και εμείς να προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Στα πρωινά υπάρχει άτομο το οποίο σερβίρει τους επισκέπτες για να μην υπάρχει συνωστισμός, καθώς και για να μειωθεί ο κίνδυνος για εξάπλωση σε περίπτωση κρούσματος. Για τις ξαπλώστρες υπάρχουν ατομικές πετσέτες για να καλύπτονται τα στρώματα και να μην έρχεται σε επαφή ο πελάτης με την ξαπλώστρα, ενώ για την καθαριότητα υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες στις καμαριέρες για το πώς θα μπαίνουν στο δωμάτιο και πώς θα το καθαρίζουν. Σε όλους τους πελάτες δίνεται η δυνατότητα εάν δεν επιθυμούν να μην μπει καθόλου καμαριέρα στα δωμάτιά τους. Φυσικά όλα απολυμαίνονται μετά τη χρήση τους, ενώ όλες οι αίθουσες (πρωινά, ρεσεψιόν, μπαρ κ.λπ.) απολυμαίνονται τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα.

  • Εχετε έξι ξενοδοχεία στη Σκιάθο. Εχουν ανοίξει όλα; Ποια είναι τα δεδομένα με τις κρατήσεις και ποιες είναι οι προσδοκίες σας;

Από τα έξι ξενοδοχεία που λειτουργούμε στη Σκιάθο τον Ιούνιο άνοιξε το 12μηνο πέντε αστέρων ξενοδοχείο μας «La Piscine Art Hotel», ενώ υπάρχει πρόθεση μέχρι τις 15 Ιουλίου να ανοίξουμε σταδιακά και άλλα 3. Οπότε ο στόχος μας για φέτος είναι να καταφέρουμε να λειτουργήσουμε τα τέσσερα από τα έξι, αν και δεν αποκλείω, εάν αυξηθεί η κίνηση, να ανοίξουν και τα άλλα δύο.

  • Υπάρχουν πακέτα προσφορών για την ελληνική οικογένεια;

Ηδη οι τιμές μας φέτος είναι πάρα πολύ προσιτές, που αναλόγως το ξενοδοχείο και την περίοδο φτάνουν μέχρι και 70% κάτω από τα προηγούμενα χρόνια. Θεωρώ ότι η Σκιάθος είναι ένας προορισμός πάρα πολύ προσιτός για τους Ελληνες. Ηδη από τη δεκαετία του ‘70 μάς επισκέπτονται σε πολύ μεγάλο βαθμό και είναι μία βασική αγορά για εμάς.

  • Πείτε μας τα τρία καλύτερα must του νησιού που προτείνετε;

Για μένα προσωπικά η απίστευτη φυσική ομορφιά του νησιού με τις απίστευτες παραλίες και το πράσινο που υπάρχει παντού είναι κάτι μοναδικό και είναι αυτό που κάνει τη Σκιάθο μοναδική. Το δεύτερο είναι οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι του νησιού που είναι απίστευτα φιλόξενοι και έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν πολλούς επαναλαμβανόμενους επισκέπτες. Το τρίτο είναι ότι η Σκιάθος είναι ένα νησί που μπορεί να παντρέψει απίστευτα τις ήσυχες οικογενειακές διακοπές με αυτές της διασκέδασης και του έντονου lifestyle.

 Και στη Θεσσαλονίκη

  • Εχετε ξενοδοχεία και στη Θεσσαλονίκη. Ποια είναι η εικόνα για την τουριστική κίνηση εκεί;

Η Θεσσαλονίκη είναι ένας προορισμός τελείως διαφορετικός από αυτόν της Σκιάθου. Το business κομμάτι είναι πολύ σημαντικό, ενώ υπάρχει και έντονη κίνηση από τις βαλκανικές χώρες. Σίγουρα και η πτώση στη Θεσσαλονίκη είναι μεγάλη, αλλά λόγω του ότι μιλάμε για μία μητροπολιτική πόλη, αυτή τη στιγμή έχει μεγαλύτερη κίνηση. Σε αντίθεση με τη Σκιάθο όπου η σεζόν κλείνει τον Οκτώβριο, στη Θεσσαλονίκη ευελπιστούμε όσο περνάει ο καιρός τα πράγματα να βελτιώνονται. Η Σκιάθος βασίζεται σχεδόν στο 80% στις αεροπορικές πτήσεις και σε δύο βασικές αγορές.

Αυτό που μας βασανίζει έντονα είναι να μην υπάρξει αναζωπύρωση των κρουσμάτων και αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει νέα έκτακτα μέτρα. Δυστυχώς ο τουρισμός, που έχει κρατήσει όρθια την οικονομία όλα αυτά τα χρόνια, δέχεται τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία του.

Γιάννης Ευαγγελίδης