Το ψήφισμα των καταστηματαρχών και επιχειρηματιών της Σκιάθου
“Η Γενική Συνέλευση των μελών και φίλων του «Συλλόγου Εμπορικών Καταστημάτων Σκιάθου» συνεδρίασε στις 15.07.2020, με κύρια θέματα τα γενικευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έμποροι του νησιού εξαιτίας (α) των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού και (β) της κατακόρυφης πτώσης του τουρισμού.
Τα εμπορικά καταστήματα του νησιού μας, προσπαθούν απεγνωσμένα να επιβιώσουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στον κλάδο του τουρισμού και στην ευρύτερη οικονομία. Η ανύπαρκτη, έως σήμερα, καλοκαιρινή περίοδος, η κατακόρυφη πτώση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και οι σχεδόν μηδενικοί τζίροι που καταγράφονται είναι μόνο μερικά από τα πρώτα δεδομένα που καθιστούν αδύνατη τη βιωσιμότητα του συνόλου των εμπορικών καταστημάτων του νησιού. Έχουμε φτάσει στα μέσα του Ιουλίου και η αγωνία όλων των εμπόρων είναι το πως θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε στις οικονομικές υποχρεώσεις μας. Το οικονομικό πλήγμα είναι ήδη μεγαλύτερο από αυτό που αρχικά υπήρχε ως εκτίμηση, τόσο στα τουριστικά εμπορικά καταστήματα, όσο και σε αυτά δωδεκάμηνης λειτουργίας. Τα έσοδα του νησιού μας βασίζονται κατεξοχήν στον τουριστικό κλάδο. Με την κατακόρυφη πτώση σε αυτά, έχουν επηρεαστεί άμεσα και τα εμπορικά καταστήματα του τόπου μας, που δεν έχουν άμεση εμπλοκή με τον κλάδο του τουρισμού. Εάν δε ληφθούν άμεσα μέτρα για τις επιχειρήσεις, θα οδηγηθούμε δευτερογενώς σε δραματική αύξηση της ανεργίας στο νησί και στο κλείσιμο μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων.
Καλούμε την Κυβέρνηση να αντιληφθεί την τραγική κατάσταση που βιώνει ο εμπορικός κόσμος ώστε να λάβει άμεσα και δραστικά μέτρα, εφόσον τη μισή καλοκαιρινή περίοδο έχουμε ανύπαρκτα έσοδα και στη συνέχεια θα κινούμαστε στο 5-10 % του τζίρου της αντίστοιχης περιόδου των προηγούμενων ετών, με δεδομένο τις μόλις 6-7 πτήσεις charter εξωτερικού, όταν πέρυσι είχαμε πάνω από 50. Φόροι εισοδήματος και προστιθέμενης αξίας, δημοτικά τέλη, ασφαλιστικές εισφορές, δανειακές υποχρεώσεις, επιταγές καθώς και λογαριασμοί ΔΕΚΟ βάζουν θηλιά στο λαιμό των εμπόρων και δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο υποχρεώσεων στις οποίες καλούνται να ανταπεξέλθουν οι επιχειρήσεις έχοντας δραματικά μειωμένα έσοδα. Δυστυχώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως σήμερα είναι πλήρως ανεπαρκή και χωρίς να δίνουν προοπτική επιβίωσης στις επιχειρήσεις και στην ανάπτυξη της οικονομίας. Ασφαλώς δε θεωρούμε τον δανεισμό μέτρο στήριξης. Ακόμα και έτσι, εξαιτίας των αυστηρών κριτηρίων, όπως αυτά που τέθηκαν από τις τράπεζες, για τα δάνεια από το ΤΕΠΙΧ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας αποκλείστηκαν αυτοί που πραγματικά τα είχαν ανάγκη. Έτσι ζητούμε την λήψη των παρακάτω ουσιαστικών οικονομικών ελαφρύνσεων άμεσα για τους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες, όσο και για τον ερχόμενο χειμώνα:
1. Προκαταβολή φόρου εισοδήματος
1.1. Αύξηση των δόσεων για την εξόφληση του ποσού, σύμφωνα και με τις αναγγελίες της κυβέρνησης, από τρεις σε δέκα μήνες ή σημαντική έκπτωση του φόρου, τουλάχιστον άνω του 30%.
1.2. Επιστροφή ολόκληρου του ποσού της προκαταβολής φόρου, η οποία καταβλήθηκε πέρυσι για το οικονομικό έτος 2020, εφόσον η φετινή σεζόν έχει ανύπαρκτα έσοδα, ενώ επωμιζόμαστε στο ακέραιο τα έξοδα λειτουργίας
1.3. Μεταφορά της φετινής προκαταβολής στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου του 2021 εφόσον επανέλθει η κανονικότητα σε ρυθμούς προ πανδημίας.
2. Να δοθεί μέριμνα να μη σφραγιστεί καμία επιταγή εμπορικού καταστήματος για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Ζητούμε αντικατάσταση των επιταγών με νέες ισόποσες επιταγές. Μεταφορά της προθεσμίας εξόφλησης όλων των επιταγών που έχουν ήδη εκδοθεί, στο επόμενο οικονομικό έτος.
3. Μείωση κατά 50% στην μηνιαία καταβολή του ΕΦΚΑ έως και την άνοιξη του 2021. Τα εισοδήματα μας προβλέπονται σημαντικά μειωμένα ως το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου και μηδαμινά τον προσεχή χειμώνα.
4. Εισαγωγή όλων των ΚΑΔ των εμπόρων που δραστηριοποιούνται στα νησιά στη μείωση ενοικίου έως την έναρξη της επόμενης σεζόν.
5. Ταχύτερη εκκαθάριση του Μεταφορικού Ισοδυνάμου και συνέχεια του μέτρου τη νέα χρονιά.
6. Άμεση μείωση του ΦΠΑ στο 16% με βάση τη μείωση που έχει πραγματοποιηθεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
7. Παροχή κεφαλαίου κίνησης προς τις επιχειρήσεις, αντίστοιχο της επιστρεπτέας προκαταβολής, χωρίς τη μεσολάβηση τραπεζών και μεσαζόντων δανειοδοτών, διότι τα χρήματα του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας δεν πήγαν σε αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.
Το 2020 είναι μία χρονιά με ανύπαρκτα έσοδα που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική καταστροφή των εμπόρων, και όχι μόνο. Βιώνουμε ένα συνεχή φόβο για την υγεία μας, την υγεία των μελών των οικογενειών μας και των υπαλλήλων μας. Είναι η ώρα να δούμε ένα κράτος προνοίας και αλληλεγγύης, που θα στηρίξει την εργασία και την αξιοπρέπεια στη ζωή μας. Αντιθέτως το κράτος δείχνει μια προκλητική στάση, αντιμετωπίζοντάς μας ως οικονομικούς εγκληματίες στέλνοντας ήδη από αρχές Ιουλίου, πριν καν αυξηθεί η επισκεψιμότητα στο νησί, κλιμάκιο του ΣΔΟΕ. Μάλλον η Κυβέρνηση θεωρεί ότι τα άδεια ταμεία μας οφείλονται σε φοροδιαφυγή και όχι στην ευρύτερη κατάσταση που ζούμε. Έστω και την τελευταία στιγμή καλούμε να πρυτανεύσει η λογική. Ως έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώσαμε το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος της οικονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια. Πριν καν ορθοποδήσουμε, οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι φανερές. Τα εμπορικά καταστήματα δεν αντέχουν να περάσουν μια δεύτερη κρίση. Ο επερχόμενος χειμώνας προβλέπεται δύσκολος για την επιβίωση των επιχειρήσεών μας.
Αξιότιμοι κύριοι, αξιότιμες κυρίες, είμαστε Έλληνες πολίτες που δεκαετίες στηρίζουμε την Ελληνική οικονομία και σήμερα διεκδικούμε και αναμένουμε να μας παρέχετε την ίδια στήριξη”.