Πώς θα εφαρμοστεί η επιδότηση δανείων


Πρόγραμμα κρατικής επιδότησης των μηνιαίων δόσεων εκατοντάδων χιλιάδων δανείων, εξυπηρετούμενων και μη, ανακοίνωσε και εισήγαγε για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Γέφυρα», με το οποίο επιδοτείται κατά ποσοστά από 30% έως και 90% η μηνιαία δόση κάθε στεγαστικού, επιχειρηματικού και καταναλωτικού δανείου, το οποίο έχει ληφθεί από φυσικό πρόσωπο (μισθωτό ή επιχειρηματία ή ελεύθερο επαγγελματία) με υποθήκη στην κύρια κατοικία του. Η κρατική επιδότηση θα διαρκέσει εννέα μήνες και θα είναι μεγαλύτερη σε ποσοστά για τα δάνεια που εξυπηρετούνται και μικρότερη για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Προϋποθέσεις υπαγωγής

Δικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα έχουν όσοι δανειολήπτες έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού (πληγείσες επιχειρήσεις που περιελήφθησαν στις λίστες με τους ΚΑΔ, εργαζόμενοι στις πληγείσες επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν τα ακίνητά τους σε πληγείσες επιχειρήσεις ή σε εργαζόμενους πληγεισών επιχειρήσεων ή σε φοιτητές που είναι τέκνα τέτοιων εργαζομένων, εργαζόμενοι που έμειναν άνεργοι κ.λπ.). Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς επίσης και με βάση το ύψος των συναφθέντων δανείων.

Το πρόγραμμα, το οποίο έχει σχεδιαστεί από τη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών και κατόπιν συνεννοήσεων με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, θα αρχίσει να ενεργοποιείται από την 1η Αυγούστου, όταν θα τεθεί σε λειτουργία στο διαδίκτυο μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και με βάση τα όσα προβλέπει η σχετική νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε αργά χθες βράδυ στη Βουλή, το κράτος θα επιδοτήσει για εννέα μήνες, από την 1η Οκτωβρίου 2020 έως την 30ή Ιουλίου 2021 ή από την 1η Ιανουαρίου έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2021, όλα τα στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια με υποθήκη στην κύρια κατοικία, τα οποία έχουν λάβει όσοι επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

https://www.naftemporiki.gr