Πέτσας: Οπωσδήποτε θα γίνουν οι πανελλαδικές μέχρι το καλοκαίρι, δεν θα πάνε για φθινόπωρο


Ευχαριστίες προς την πλειοψηφία των Ελλήνων, που ανταποκρίθηκε στα πολύ αυστηρά, δύσκολα, πρωτόγνωρα μέτρα που ελήφθησαν για τον κορονοϊό εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε εάν θα ανοίξουν τα σχολεία και απάντησε ότι εξετάζεται τι θα γίνει καθώς υπάρχουν διαφορετικές στρατηγικές και απόψεις.

Αναφορικά με τις πανελλαδικές ωστόσο, διαβεβαίωσε πως «οπωσδήποτε θα γίνουν μέχρι το καλοκαίρι, θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο να γίνουν πιο κοντά στην κανονική ημερομηνία».

Ο κ. Πέτσας ζήτησε να μην υπάρξει εφησυχασμός μέχρι τις 27 του μήνα, ώστε να δώσουμε αυτό το χρονικό διάστημα στους ειδικούς, το περιθώριο, να σχεδιάσουν μια σταδιακή και σίγουρα μακρόσυρτη απόσυρση των έκτακτων μέτρων. Δεν πρέπει να καταστρέψουμε αυτό που με κόπο χτίσαμε. Την καμπύλη δηλαδή των κρουσμάτων που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και των θυμάτων -που δυστυχώς υπάρχουν- και είναι πολύ καλύτερη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως είπε.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το προηγούμενο διάστημα εξεταζόταν περιορισμός του αριθμού και του χρόνου των μετακινήσεων. Αποφασίστηκε ότι είχαμε αρκετά στοιχεία ήδη στα χέρια μας από τους ελέγχους της Αστυνομίας, ώστε να κάνουμε πιο στοχευμένους ελέγχους το επόμενο χρονικό διάστημα και στα αστικά κέντρα και σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, ανά την Επικράτεια, για να ελέγξουμε καλύτερα παραβατικές συμπεριφορές, είπε, και πρόσθεσε πως ένα από τα στοιχεία που εξετάζονται είναι και η αύξηση του προστίμου ή κάποια μεγαλύτερη επιβάρυνση γι’ αυτούς οι οποίοι είναι υπότροποι.

Εν όψει Πάσχα, ο κ. Πέτσας τόνισε πως η κατάσταση αξιολογείται κάθε μέρα.

Περιμένουμε τα στοιχεία και θα αποφασίσουμε όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα, γιατί εκεί κορυφώνεται κι ένας κίνδυνος χαλάρωσης, την οποία δεν θέλουμε. Απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των αστικών κέντρων, ήταν μόνο άπαξ η μετακίνηση. Θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι στις νέες και στις παλαιές εθνικές οδούς. Όσο πλησιάζουμε προς τις ημέρες του Πάσχα, θα συνεχίσουμε να στέλνουμε το μήνυμα σε όλους ότι μένουμε φέτος στο σπίτι, είπε.

Δεν υπάρχει καμία σκέψη να χρησιμοποιηθεί ο Στρατός για ελέγχους. Δεν είναι θέμα αστυνομοκρατίας ή μιας διάθεσης να υπάρχει ένας αστυνομικός πάνω από το κεφάλι κάθε πολίτη. Είναι θέμα ατομικής ευθύνης και συλλογικής ωριμότητας ν’ ακολουθήσουμε τα μέτρα. Και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, ευτυχώς, τ’ ακολουθεί. Οι λίγοι θα απομονωθούν και θα τους επιβληθούν πρόστιμα. Αν συνεχίσουμε έτσι μέχρι τέλος Απριλίου, τότε θα μπορέσουμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι τον Μάιο, επανέλαβε.

Πηγαίνουμε συνεχώς με βάση τις συμβουλές των ειδικών. Θέλαμε από την αρχή να σπρώξουμε προς τα πίσω την κορύφωση της πανδημίας για να αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ώστε να περιθάλψει αυτούς που πραγματικά θα έχουν ανάγκη στα νοσοκομεία μας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Είμαστε σε συνεργασία συνεχώς με ευρωπαϊκές και άλλες Αρχές, προκειμένου να δούμε ποια είναι η κατάλληλη στρατηγική, πόσο γρήγορα ή πόσο αργά πρέπει να πάει μια ομαλοποίηση της κατάστασης. Καμία οικονομία δεν μπορεί να είναι έξι μήνες σε καραντίνα, θα καταρρεύσει.

Πήραμε πολύ γρήγορα απόφαση να κλείσουμε τα σχολεία, είπε ο κ. Πέτσας. Για το άνοιγμά τους υπάρχουν διϊστάμενες απόψεις στην Ευρώπη, αλλά και γενικά στον κόσμο. Κάποιοι προτείνουν να ανοίξουν πιο νωρίς τα σχολεία. Η Αυστρία, ήδη, ανακοίνωσε πως θα ανοίξει τα σχολεία μαζί και με καταστήματα. Υπάρχουν και άλλες χώρες που το σκέφτονται. Υπάρχουν διαφορετικές στρατηγικές. Υπάρχουν άλλες απόψεις που λένε να μην ανοίξουν τα σχολεία. Εμείς έχουμε πάρει απόφαση ότι οπωσδήποτε θα γίνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις μέχρι το Καλοκαίρι, δεν θα πάνε για το Φθινόπωρο. Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, ώστε να γίνουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στην προβλεπόμενη ημερομηνία.

Για την σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως είναι ξεκάθαρο πλέον ότι θα υπάρξει ένας μηχανισμός -όποιος και αν είναι αυτός- ο οποίος θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη να έχουν πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση. Το θέμα είναι να είναι αρκετά μεγάλη σε έκταση η φθηνή χρηματοδότηση, ώστε να δίνει το μήνυμα ότι η Ευρώπη ενωμένη ανταποκρίνεται στα κοινά προβλήματα, βρίσκει κοινές λύσεις, κάνει ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε τα κοινά προβλήματα. Επομένως, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει μια λύση, είτε στην κατεύθυνση του ομολόγου την οποία προσυπογράφουμε και εμείς -με την κοινή επιστολή που υπέγραψε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- είτε με οποιοδήποτε άλλον μηχανισμό που εμπλέκει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Ελπίζουμε να υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα σήμερα. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται λίγος χρόνος ακόμα για εξειδίκευση αυτών των μέτρων και ενδεχομένως θα χρειαστεί να σφραγιστούν από μια Σύνοδο Κορυφής με τηλεδιάσκεψη, κατέληξε