Σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας θα κριθεί ότι εντάσσονται στα μέτρα στήριξης, υποστήριξε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών.
Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, ο Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή είναι ελάχιστες οι επιχειρήσεις που δεν υφίστανται πλήγμα από τον κορονοϊό, οπότε στην αναθεωρημένη λίστα με τους ΚΑΔ που θα δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα, θα είναι ελάχιστες οι εξαιρέσεις.
Ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι μέσα στον Απρίλιο θα ενεργοποιηθεί και το μέτρο της “επιστρεπτέας προκαταβολής” ενός μηχανισμού χορήγησης ρευστότητας στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Μέσα στην ημέρα ή το αργότερο αύριο, θα ανακοινωθούν και τα μέτρα για τις μεταχρονολογημένες επιταγές ενώ θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για τα δάνεια των νοικοκυριών.
Ο υπουργός Οικονομικών γνωστοποίησε εφιαλτικά σενάρια για την πορεία της Ευρωπαϊκής Οικονομίας μιλώντας για ύφεση της τάξεως του 5% ή ακόμη και 8% ανάλογα με την χρονική διάρκεια της κρίσης. Για την Ελλάδα, εκτίμησε ότι η ύφεση θα κυμαίνεται από 1 έως 3% αν και κράτησε την επιφύλαξη σχετικά με το ποια θα είναι η διάρκεια του φαινομένου.
Υπάρχουν τρεις αστάθμητοι παράγοντες σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών: το πόσο θα διαρκέσουν τα αναγκαστικά μέτρα σε αυτή τη φάση, το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στον τουρισμό και το αν θα υπάρξει επανάληψη του φαινομένου από το φθινόπωρο.
Η δήλωση για τις τράπεζες
Με αφορμή τις αποφάσεις που ελήφθησαν χθες από τον SSM για τις τράπεζες (σ.σ ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για διευκολύνσεις στην καταβολή των δόσεων) ο υπουργός Οικονομικών διένειμε πριν από λίγο και την ακόλουθη δήλωση:
Οι χθεσινές διευκρινίσεις των Ευρωπαϊκών Αρχών για την τραπεζική αγορά και την κεφαλαιαγορά κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τα μέτρα που πρόσφατα ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της συνεργασίας των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
Μέτρα αναφορικά με την προσωρινή αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων προς τις τράπεζες για τους συνεπείς δανειολήπτες και επιχειρήσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Συγκεκριμένα, εχθές, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών προέβη σε σημαντικές διευκρινίσεις σχετικά με τις ενέργειες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία. Οι διευκρινίσεις αυτές, ιδίως αναφορικά με την ευελιξία στην εποπτική και λογιστική αντιμετώπιση των ρυθμίσεων δανείων και την αναγνώριση του πιστωτικού κινδύνου, θα διευκολύνουν τις αποφάσεις των τραπεζών, στην επιβεβλημένη προσπάθειά τους να στηρίξουν τους συνεπείς δανειολήπτες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Παρόμοια ανακοίνωση, ειδικά για λογιστικά θέματα, εξέδωσε και η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών.
Επίσης, ιδιαίτερη σημασία έχει η τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών ότι η ευελιξία που δίνεται στο θεσμικό πλαίσιο δεν σχετίζεται με τη διασφάλιση της προστασίας των καταναλωτών, η οποία θα πρέπει να συνεχίσει να τηρείται στο ακέραιο.
Συνεπώς, οι χθεσινές διευκρινίσεις των Ευρωπαϊκών Αρχών έρχονται να καταδείξουν τόσο τη σωστή κατεύθυνση, όσο και την ταχύτητα με την οποία κινείται το σχέδιο της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους από τον κορονοϊό.
Οι τράπεζες οφείλουν πλέον, με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας, να ενεργήσουν, όπως ξεκίνησαν να κάνουν, προς την κατεύθυνση που συμφωνήσαμε.