Έκτακτο επίδομα 800 ευρώ: Ανοίγει η πλατφόρμα.


Μέσα στην εβδομάδα, ίσως και από την Τρίτη θα τεθούν σε εφαρμογή οι δυο ηλεκτρονικές πλατφόρμες στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» και στη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την υποβολή αιτήσεων που αφορά την αναγγελία αναστολής των συμβάσεων εργασίας για ένα μήνα σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μείωση τζίρου και γενικότερα για την χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, την Δευτέρα, αναμένεται να βγει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον τρόπο που θα δοθεί το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ και αναμένεται πιθανότατα και από αύριο να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για την αποζημίωση ειδικού σκοπού μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους εργοδότες που οι επιχειρήσεις τους συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών να «παγώσουν» μονομερώς κάποιους ή το σύνολο των εργαζομένων της επιχείρησης. Να σημειωθεί ότι όπως αναφέρεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για το ποιοι εργοδότες μπορούν να προχωρήσουν και ποιοι όχι σε περιορισμό του προσωπικού τους, όπως για παράδειγμα η πτώση του τζίρου τους.

Οι εργαζόμενοι που θα μπαίνουν σε αναστολή θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 800 ευρώ εντός του πρώτου δεκαήμερου του Απριλίου, όταν θα δοθεί και στους υπόλοιπους εργαζόμενους που έκλεισαν οι επιχειρήσεις που απασχολούνταν, σε όσους απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν από την 1η έως και τις 20 Μαρτίου, αλλά και για το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.

Υπολογίζεται ότι το μέτρο αφορά περί τις 440.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις με 1 εκατομμύριο εργαζομένους και μηνιαίο τζίρο περί τα 6,5 δισ. ευρώ πριν την επέλαση του κορωνοιού.

Βήμα-βήμα η αίτηση

Για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τους εργαζόμενους ο εργοδότης υποχρεούται να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνει τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, είτε λόγω απαγόρευσης της λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής, είτε λόγω εφαρμογής.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα υποχρεούνται να συμπεριλάβουν στην υπεύθυνη δήλωση και τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί, από 1ης Μαρτίου 2020 έως 20 Μαρτίου 2020, είτε με καταγγελία από τους ίδιους, είτε με οικειοθελή αποχώρηση του εργαζόμενου.

Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα δεν υποβάλλουν την υπεύθυνη δήλωση των προηγουμένων περιπτώσεων, αποκλείονται από την υπαγωγή τους στα μέτρα αναστολής οφειλών δόσεων ή ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής και κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή ηλεκτρονικά, αυθημερόν στον εργαζόμενο, δηλώνοντάς του και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».

Μετά την ανωτέρω γνωστοποίηση οι δικαιούχοι – εργαζόμενοι για να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που τηρείται για τον σκοπό αυτό στη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στην υπεύθυνη δήλωση των δικαιούχων εργαζομένων συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων, τα οποία αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού IBAN, καθώς και ο αριθμός πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».

Δεν εργάζονται οι εργαζόμενοι για ένα μήνα Το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα, αλλά θα υπάρχει δυνατότητα παράτασης, εφόσον δεν έχουν βελτιωθεί οι σημερινές συνθήκες. Καθ’ όλη την διάρκεια αναστολής της σύμβασης αναστέλλεται η υποχρέωση του εργαζόμενου να παρέχει την εργασία του.

Για το διάστημα που η επιχείρηση μπαίνει σε αυτό το ειδικό καθεστώς ευελιξίας και κάνει χρήση του μέτρου αναστολής των συμβάσεων, θα απαγορεύεται ρητά να προβεί σε απολύσεις του συνόλου του προσωπικού της. Αν κάνει απόλυση αυτή θα λογίζεται άκυρη.

Δικαιούχοι

Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή : -λόγω απαγόρευσης της λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής (κλειστές επιχειρήσεις) ή -λόγω εφαρμογής του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας είναι δικαιούχοι έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού, είναι επίσης οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί από 1ης Μαρτίου 2020 έως 20 Μαρτίου 2020, είτε με καταγγελία από τον εργοδότη (απόλυση) είτε με οικειοθελή αποχώρηση από τους ίδιους (παραίτηση).

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή. Οι Α.Π.Δ. των εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, υποβάλλονται από τον εργοδότη.

Η δαπάνη της πλήρους ασφαλιστικής τους κάλυψης υπολογίζεται επί των ονομαστικών μισθών τους. Η δαπάνη για την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.