Επίδομα 400 ευρώ και αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων


Ένα πακέτο μέτρων αξίας 2 δισ. ευρώ ενεργοποιεί η κυβέρνηση για την στήριξη της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων που στροβιλίζονται στη δίνη του κορωνοϊού.

Περισσότερες από 300.000 επιχειρήσεις έχουν κατεβάσει αυτή την στιγμή ρολά ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 1 εκατ. εργαζόμενοι θα σταματήσουν να πληρώνονται.

Τα μέτρα θα ανακοινώσουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι οι υπουργοί Οικονομιών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Τα μέτρα θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα και με βάση την απόφαση που έλαβε το Eurogroup της Δευτέρας δεν θα λαμβάνονται υπόψη στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Ολες οι παρεμβάσεις θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ ενώ τυχόν συμπληρωματικά που οπωσδήποτε θα απαιτηθούν στη συνέχεια, καθώς ο λογαριασμός των απαιτήσεων θα αυξάνει όσο η χώρα θα βρίσκεται σε καραντίνα, θα καλυφθούν από το αποθεματικό του προϋπολογισμού ή από το μαξιλάρι των εσόδων.

Κορονοϊός: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα των 400 ευρώ

Στα 400 ευρώ αναμένεται να είναι το ύψος του επιδόματος για τη στήριξη των εργαζομένων, που οι επιχειρήσεις όπου εργάζονταν τελούν υπό το καθεστώς προσωρινού κλεισίματος για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να είναι έτοιμη η ειδική πλατφόρμα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ώστε να δεχθεί τις αιτήσεις των εργοδοτών και στη συνέχεια τις υπεύθυνες δηλώσεις των εργαζομένων για να δοθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού. Το ακριβές ποσό του επιδόματος θα ανακοινωθεί πιθανότατα σήμερα από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες στους οποίους επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, κατόπιν εντολής δημόσιας Αρχής, υποχρεούνται να υποβάλουν υπεύθυνη Δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων – εργοδοτών θα υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανοίξει μέσα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στα μέτρα οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων, επιταγών κατάρτισης, που θα θεσπιστούν και θα εφαρμοστούν για τη στήριξη των εν λόγω εργαζομένων.

Από τη διαδικασία εξαιρούνται όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως, όσοι διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια, όσοι αποτελούν προσωπικό ασφαλείας, και εν γένει όσων η σύμβαση δεν αναστέλλεται λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα προβλέπουν:

Καταβολή ειδικής αποζημίωσης στους εργαζόμενους των οποίων η επιχείρηση τους έχει αναστείλει την λειτουργία της με κρατική εντολή και δεν θα πληρώνονται. Σε αυτή την κατεύθυνση το ποσό της επιδότησης αναμένεται στη ζώνη των 400-500 ευρώ αλλά θα υπάρχουν σύμφωνα με πληροφορίες και συμπληρωματικές παρεμβάσεις ενδεχομένως σε συνδυασμό με το επίδομα ανεργίας. Το σημαντικό είναι ότι εκτός από το επίδομα θα καλύπτονται παράλληλα και τα ασφαλιστικά δικαιώματα του υπόχρεου. Οι υπόχρεοι θα μπαίνουν σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα δηλώνουν τα ατομικά τους στοιχεία, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, την επιχείρηση στην οποία εργάζονται κλπ.

Παράταση για 4 ακόμη μήνες του μέτρου της αναστολής των φορολογικών και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολουμένους.

Πιθανή αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων και για τα φυσικά πρόσωπα σε πρώτη φάση για εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έχουν κατεβάσει υποχρεωτικά ρολά. Αυτό σημαίνει ότι όσα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις έχουν πληγεί (από το υποχρεωτικό κλείσιμο καταστημάτων) και έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων ή την πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών δεν θα πληρώσουν τις δόσεις για διάστημα τριών μηνών.

Δράσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, όπως αναστολές πληρωμής δανείων και καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών για όσους επιχειρηματίες έχουν μπει σε προγράμματα δόσεων. Ειδικά για τα δάνεια ο πρωθυπουργός είπε ότι παγώνει η πληρωμή των χρεολυσίων για ένα εξάμηνο ενώ οι τόκοι θα πληρώνονται από το κράτος.

Ακόμη εξετάζεται να δοθούν σε διαφορετική ημερομηνία οι συντάξεις του Δημοσίου για να μην δημιουργηθούν ουρές στα ATMs των τραπεζών ή ακόμη και στα γκισέ διότι τα καταστήματα των τραπεζών είναι ανοικτά.

Σε δεύτερη φάση η κυβέρνηση σχεδιάζει επιπλέον μέτρα για τις επιχειρήσεις που θα παρουσιάσουν σημαντική πτώση του τζίρου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ληφθούν μέτρα για επιχειρήσεις με πτώση τζίρου άνω του 50%, ενώ σε τρίτη φάση θα ληφθούν μέτρα για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Τα στοιχεία πάντως που συγκεντρώνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το οποίο παρακολουθεί τα δεδομένα της αγοράς και συγκεκριμένα τους τζίρους των επιχειρήσεων δείχνουν: κάθετη πτώση του τζίρου σε πωλήσεις σε καταστήματα ένδυσης–υπόδησης αλλά και στον τουρισμό (522 εκατ. ευρώ η ζημιά από τις ακυρώσεις σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών) αλλά και παράλληλη έκρηξη τζίρου σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία.