Το κέντρο του χαμηλού βαρομετρικού κινείται πάνω από τη Νότια Ιταλία και τη Σικελία, μία κίνηση που θα έχει ως αποτέλεσμα τα εντονότερα φαινόμενα να επηρεάσουν κυρίως το Ιόνιο και τη δυτική και νότια χώρα.
Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με Α.Α. 27/2018 που εκδόθηκε την Παρασκευή (19-10-2018) επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία ως ακολούθως:
1. Τη Δευτέρα (22-10-2018):
Α] Οι τοπικές βροχές που θα εκδηλώνονται από το πρωί στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά (πλην Κεντρικής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), από το απόγευμα βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες που τοπικά θα είναι ισχυρές στα νησιά του Ιονίου και κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Δυτική, τη Νότια Πελοπόννησο και τη Δυτική Κρήτη.
Β] Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις και τοπικά στο Ιόνιο θα φτάσουν τα 7 μποφόρ.
2. Την Τρίτη (23-10-2018):
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τις Δυτικές Κυκλάδες, την Κρήτη και πιθανόν πρόσκαιρα στη Στερεά Ελλάδα. Από τις βραδινές ώρες τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στις νοτιότερες περιοχές.
Ειδικότερα, όπως αναλύει ο Διευθυντής Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, η ψυχρή αέρια και μάζα και το ανώτερο χαμηλό στα 500 hPa για το οποίο είχαμε αναφερθεί στο προηγούμενο άρθρο, σήμερα Κυριακή πρωί βρίσκεται στη Κεντρική Ευρώπη και κινείται Ν-ΝΔ προς την Κεντρική Μεσόγειο. Στους χάρτες που ακολουθούν απεικονίζεται πρώτα η φωτογραφία από τον δορυφόρο στις 0600 UTC και δίπλα βρίσκεται ο χάρτης των 500 hPa με το ανώτερο χαμηλό και τις ψυχρές αέριες μάζες που το συνοδεύουν. Η παρούσα θέση του συστήματος και η προβλεπόμενή του κίνηση με τα σημερινά δεδομένα μας δίνει μια δυτικότερη πορεία και οργάνωση προς το Τυρρηνικό πέλαγος. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα από τη μια μεριά τα έντονα φαινόμενα να καθυστερήσουν και από την άλλη οι περιοχές που θα επηρεαστούν να είναι λιγότερες από αυτές που είχαμε αναφέρει στο προηγούμενο δελτίο.
Με βάση τα μέχρι στιγμής προγνωστικά δεδομένα τη Δευτέρα (22-10-2018) οι τοπικές και κατά κανόνα ασθενείς βροχές, που θα εκδηλώνονται από το πρωί στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά ( πλην Κεντρικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) , από το απόγευμα βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες που τοπικά θα είναι ισχυρές στα νησιά του Ιονίου και κατά τη διάρκεια της νύχτας στη δυτική, τη νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη . Στον χάρτη που ακολουθεί εμφανίζεται ο υετός 12ωρου καθώς και η θέση του επιφανειακού χαμηλού η οποία βρίσκεται δυτικά της Σικελίας. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής απεικονίζονται σε αποχρώσεις του μωβ με μέγιστες τιμές περί τα 40 με 53 mm . Από πλευράς ανέμων προβλέπεται επικράτηση ενισχυμένων νοτιάδων στα δυτικά που τοπικά θα φτάσουν και τα 7 μπ στο Ιόνιο.
Την Τρίτη το χαμηλό θα ξεκινήσει να κινείται αργά ανατολικά νοτιοανατολικά και θα προκαλέσει βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στο Ιόνιο , την Πελοπόννησο , τις Δυτικές Κυκλάδες , την Κρήτη και πιθανόν πρόσκαιρα στη Στερεά Ελλάδα . Στον 12ωρο υετό εμφανίζονται οι περιοχές που θα δεχτούν μεγάλα ύψη υετού και εμφανίζονται τιμές από 35 με 50 mm βροχής και τοπικά στη Νότια και Ανατολική Πελοπόννησο ακόμη και 85 mm (έντονο μωβ χρώμα).
Από την Τρίτη το μεσημέρι το κέντρο του χαμηλού κινείται ανατολικότερα και περνά νότια της Πελοποννήσου και Κρήτης και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να συνεχιστούν οι έντονες βροχοπτώσεις , αλλά βαθμιαία θα αρχίσουν να περιορίζονται στις νοτιότερες περιοχές της χώρας . Θα πρέπει να επισημάνουμε στον χάρτη που ακολουθεί τα μεγάλα ύψη υετού (50-80mm) που εμφανίζονται στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο , Ανατολικά τμήματα Πελοποννήσου (Αργολίδα) και στα νότια τμήματα του Σαρωνικού.
Στην περαιτέρω προοπτική του καιρού το σύστημα την Τετάρτη θα κινηθεί κι άλλο ανατολικότερα και θα προκαλέσει φαινόμενα και στα Δωδεκάνησα , όχι όμως έντονα καθώς θα εξασθενήσει κι άλλο….
Σας υπενθυμίζουμε ότι από την ιστοσελίδα της ΕΜΥ μπορείτε να δείτε τα προγνωστικά δεδομένα με ακόμη μεγαλύτερη λεπτομέρεια ανά 3ωρο, όπως αυτά παράγονται από τα προγνωστικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται επιχειρησιακά. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει πάντοτε υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από σχετική αξιολόγηση, εκδίδει και επικαιροποιεί τα τακτικά ή έκτακτα δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων.
Οδηγίες για τους πολίτες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Η πρόγνωση του καιρού: Σάκης Αρναούτογλου – ΕΡΤ