Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ήταν ο πρώτος που συνεχάρη τους βουλευτές που ψήφισαν χθες το βράδυ υπέρ των συνταγματικών τροποποιήσεων, δίνοντας το πράσινο φως για την μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», με βάση τη συμφωνία Πρεσπών.
«Το ταξίδι μας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ μόλις ξεκίνησε. Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε, για να κάνουμε αυτό το ταξίδι πιο σύντομο», είπε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΒΝΑ, ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίκοσκι, δήλωσε ότι «αυτή είναι η πιο θλιβερή μέρα για τη χώρα», ανακοινώνοντας ότι όλοι οι βουλευτές που ψήφισαν υπέρ αυτών των τροπολογιών διαγράφησαν από το κόμμα και αφήνοντας αιχμές για χρηματισμό.
«Οι επτά βουλευτές που ενήργησαν κόντρα στη θέση του κόμματος και των πολιτών απογοήτευσαν εμένα, το κόμμα και την πατρίδα. Πρέπει να ζήσουν με αυτό. Για αυτό η εκτελεστική επιτροπή συνεδρίασε εκτάκτως και τους έθεσε εκτός κόμματος», δήλωσε ο Χρίστιαν Μιτσκόσκι.
Σε κάποιους από αυτούς, πρόσθεσε, υποσχέθηκαν αμνηστία. «Ισως να έπεσαν και μετρητά στο τραπέζι, αλλά σαν άνθρωπος δεν μπορώ να δικαιολογήσω ή να κατανοήσω τις ενέργειές τους», συμπλήρωσε.
Την ίδια στιγμή, αισιόδοξα μηνύματα για επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης έστειλαν – στις πρώτες τους αντιδράσεις – ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στα Σκόπια.
Εντονο παρασκήνιο με καταγγελίες για δωροδοκίες
Προηγήθηκαν πολύωρες διαπραγματεύσεις εντός του Κοινοβουλίου ανάμεσα στην κυβέρνηση και βουλευτές της αντιπολίτευσης ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία.
Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE προσέφυγε σε αρμόδια όργανα, μετά από τα καταγγελίες σε διάφορα ΜΜΕ, πως ασκήθηκε πίεση μέσω εκβιασμών, απειλών ή δωροδοκιών σε βουλευτές προκειμένου να ψηφίσουν «ναι» στις συνταγματικές αλλαγές.
Ο γ.γ. του κόμματος, Ιγκόρ Γιανούσεφ προχώρησε σε σοβαρές καταγγελίες σχετικά με τις δωροδοκίες βουλευτών, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ισχυρές πιέσεις.
«Το κοινοβούλιο έχει καταστεί αρένα εκβιασμού. Οι υποσχέσεις είναι πολλές και εκβιάζουν μέχρι και τις οικογένειες βουλευτών», δήλωσε, σύμφωνα με το a1on.
Οπως είπε, έφτασαν να προσφέρουν σε βουλευτές από 250.000 ευρώ μέχρι 2 εκατ. ευρώ προκειμένου να πουν «ναι» στις συνταγματικές αλλαγές. Ο Γιανούσεφ τόνισε ότι οι βουλευτές του κόμματος δεν υπέκυψαν στις δωροδοκίες, χωρίς να αποκαλύπτει τα ονόματά τους, αφήνοντας την υπόθεση στα χέρια των αρμόδιων οργάνων.
Θρίλερ από το μεσημέρι
Στην προσπάθεια του σκοπιανού πρωθυπουργού να εξασφαλίσει τους οκτώ ψήφους που του έλειπαν, η συνεδρίαση της βουλής των Σκοπίων αναβαλλόταν συνεχώς μέσα στην ημέρα και μάλιστα παραλίγο να αναβληθεί κι εντελώς και να μετατεθεί για τις επόμενες ημέρες.
Από τη μία το μεσημέρι που υποτίθεται θα ξεκινούσε, η συνεδρίαση μετατέθηκε στις τέσσερις το απόγευμα και περίπου στις οκτώ το βράδυ έγινε γνωστό ότι θα ξεκινούσε στις δέκα. Τελικά η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 11.15 το βράδυ.
Το VMRO από την πλευρά του εκτός από τις καταγγελίες περί δωροδοκίας, υποστήριξε ότι δεν μπορεί σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής να γίνει συνεδρίαση, αφού δεν είχε ενημερωθεί επισήμως έως τις 6.30 το απόγευμα τοπική ώρα.
Εξάλλου, πληροφορίες ανέφεραν ότι ο αμερικανός πρεσβευτής στα Σκόπια μετέβη το μεσημέρι της Παρασκευής στα γραφεία του VMRO και ζήτησε δεσμεύσεις ότι βουλευτές που τυχόν θα ψηφίσουν θετικά δεν θα υποστούν κυρώσεις και «αντίποινα».
Παράλληλα, ο αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις Μάθιου Πάλμερ, αναμένεται να βρεθεί στα Σκόπια τη Δευτέρα.