Το ιστορικό της απόκτησης του φακέλου της μελέτης για το Κάστρο.


Στις 4 Δεκεμβρίου 2005, στη διακοπή μεταξύ εσπερινού και θείας λειτουργίας, παραμονή του Αγίου Νικολάου, παρουσία του παπα-Άγγελου, των εθελοντών συμπολιτών μας που συντηρούσαν και συντηρούν το Κάστρο και του τότε Δημάρχου και νυν επικεφαλής της παράταξής μας Νικόλαου Πλωμαρίτη γίνεται διεξοδική συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ιερός αυτός βράχος.
Η συζήτηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σε μερικά χρόνια, αν δε γίνει κάτι, η ιστορική, θρησκευτική και πολιτιστική αυτή κληρονομιά των Σκιαθιτών θα χαθεί .
Όλοι οι παρευρισκόμενοι απευθύνονται τότε στον Δήμαρχο και τον παροτρύνουν, λόγω του αξιώματός του, να δραστηριοποιηθεί πρώτος και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη συντήρηση και διατήρηση των εναπομεινάντων μνημείων της μεσαιωνικής αυτής πολιτείας, ώστε οι επόμενες γενιές να ξέρουν την ιστορία του τόπου αυτού.
Αμέσως τις επόμενες ημέρες γίνεται διερεύνηση του θέματος και συγκαλείται συνάντηση εκπροσώπων της Εκκλησίας, ευαισθητοποιημένων πολιτών και των εθελοντών-πιστών του Κάστρου. Η συνάντηση αυτή οδήγησε στην ίδρυση του πολιτιστικού σωματείου «Φίλοι του Κάστρου» τον Οκτώβριο του 2006. Σκοπός του σωματείου ορίζεται η διατήρηση, συντήρηση και αποκατάσταση των σωζόμενων μνημείων καθώς και η ανάδειξη και διατήρηση του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα του. Αμέσως τα μέλη του σωματείου με ”μπροστάρη” τον παπά Γιώργη Σταματά ασχολούνται και διεκπεραιώνουν τη συντήρηση αγιογραφιών, κτηρίων και εκκλησιών της Καστροπολιτείας με ίδιους πόρους, συνδρομές αυτών και χορηγίες Σκιαθιτών και φίλων.
Παράλληλα, ο Δήμαρχος κ. Νικόλαος Πλωμαρίτης με την στήριξη της Εκκλησίας, αιρετών, και υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου, προσπαθεί να εξασφαλίσει την έγκριση και χρηματοδότηση εργασιών από τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες και από το υπουργείο πολιτισμού για την συντήρηση του ιστορικού αυτού μνημείου.
Προγραμματίζεται και κατασκευάζεται η πλακόστρωτη οδός από την Παναγία Καρδάση έως Άγιο Δημήτριο Κάστρου για την εξασφάλιση εύκολης πρόσβασης. Επίσης κατασκευάζεται μικρό αμφιθέατρο απέναντι από την πύλη για διοργάνωση μικρών εκδηλώσεων.
Είναι γνωστό ότι για την επίτευξη εγκρίσεων και χρηματοδοτήσεων από τις υπηρεσίες χρειάζονται μελέτες ή έστω προμελέτες.
Ο Δήμαρχος κ. Ν. Πλωμαρίτης ζητά αμέσως να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες για την σύνταξη των μελετών αλλά ενημερώνεται ότι λόγω υποστελέχωσης των υπηρεσιών του Δήμου θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σε ενημέρωση των εθελοντών-φίλων του Κάστρου παρουσία του παπά Άγγελου, σχετικά με τα αποτελέσματα της διερεύνησης και για τους χρόνους που απαιτούνται, ο παπα Άγγελος δηλώνει ότι θα αναλάβει το μοναστήρι όλα τα έξοδα για να γίνει η προμελέτη και να ανοίξει ο «δρόμος» για τις συντηρήσεις και αποκαταστάσεις των μνημείων του Κάστρου. Έτσι και έγινε.
Η προμελέτη τελικά, παρουσία και των μελών του σωματείου Φίλοι του Κάστρου, παραδόθηκε στον Δήμαρχο κ. Πλωμαρίτη ο οποίος ανέλαβε την υλοποίησή της, αφού ιδιοκτήτης της μεσαιωνικής πολιτείας είναι ο Δήμος Σκιάθου.
Το 2010 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος ο κ. Χρήστος Μασούρος, πολιτικός μηχανικός, που λόγω ειδικότητας του ανέθεσε ο Δήμαρχος να ολοκληρώσει τις προβλεπόμενες μελέτες. Με την βοήθεια και επίβλεψη του Δημάρχου ξεκίνησε έτσι η υλοποίηση του μεγάλου αυτού σχεδίου, όνειρο όλων των Σκιαθιτών. Ο κ. Μασούρος μετά την ανάλογη προετοιμασία και διερεύνηση απευθύνθηκε και συνεργάσθηκε με τον Αρχιτέκτονα Αναστηλωτή Μηχανικό και φίλο του κ. Δημήτρη Κουτσογιάννη.

Για να μειωθεί το κόστος της μελέτης γίνεται συνεννόηση του Δημάρχου κ. Πλωμαρίτη και του κ. Μασούρου με το Υπουργείο Πολιτισμού. Κάποιες υπομελέτες έγιναν από Μηχανικούς του Υπουργείου που ήρθαν και φιλοξενήθηκαν στο νησί. Οφείλεται λοιπόν, ένα μεγάλο ευχαριστώ και στα στελέχη του Υπουργείου για την άμεση και πρόθυμη ανταπόκρισή τους.

Το αποτέλεσμα ήταν να δημοπρατηθούν δύο έργα:

1) ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ – ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΑΠΟ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΕΩΣ ΤΟ ΠΑΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ.

2) ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΥΛΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΚΑΙ ΒΑΘΡΩΝ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ.

Οι μελέτες αυτές συντάχθηκαν και κατατέθηκαν προς έγκριση στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού . Μετά την έγκρισή τους από το Υπουργείο κατατέθηκαν και έλαβαν την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ( ΚΑΣ ).

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην επιτυχή και σύντομη διεκπεραίωση της υπόθεσής μας συνέβαλε η προσωπική επικοινωνία του κ. Γεωργίου Π. Αλεξανδρίδη με τον τότε Υπουργό Πολιτισμού κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος από την αρχή ενθουσιάσθηκε με την προσπάθεια αυτή και έγινε αμέσως αρωγός και συνοδοιπόρος.
Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι σε όλη την διαδικασία εγκρίσεων και μέχρι το τέλος ο κ. Μασούρος ήταν παρών στην Αθήνα με δικά του έξοδα. Η ανάθεση των έργων στο Γραφείο του κ. Κουτσογιάννη έγινε στις 6-12-2013. Το σύνολο του έργου (μαζί και οι δύο αναθέσεις) αφορά στην κατασκευή του πεζόδρομου, την αποκατάσταση της πύλης και των βάθρων στήριξης της κινητής γέφυρας, καθώς και τη μελέτη της γέφυρας.
Η γέφυρα, σύμφωνα με την μελέτη θα είναι μεταλλική και θα επενδυθεί στη συνέχεια με ξύλο. Η έγκριση από το ΚΑΣ έγινε το 2014. Από τότε η μελέτη αυτή και όλες οι εγκρίσεις ήταν στο Γραφείο της Τεχνικής Υπηρεσίας. Για να δημοπρατηθεί το έργο απαιτείτο:
1. Σύνταξη προϋπολογισμού εργασιών και σύνταξη τευχών δημοπράτησης.
2. Συμπλήρωση της γεωλογικής μελέτης λόγω της αποκόλληση ενός βράχου της δεξιάς πλευράς της εισόδου και στατικής μελέτης για τη συγκράτηση του βράχου αυτού, μετά από παρατηρήσεις του Κ.Α.Σ.

Το κόστος των εργασιών αυτών συνολικά ήταν 10.000 ευρώ που μετά από συνεννόηση και διευκρινίσεις από τον κ. Μασούρο και τον επικεφαλής μας κ. Πλωμαρίτη ανέλαβε ο κ. Γ. Αλεξανδρίδης τον Αύγουστο του 2018.
Όλες οι συμπληρωματικές μελέτες ολοκληρώθηκαν ενεκρίθησαν και o φάκελος είναι πλέον έτοιμος στο γραφείο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σκιάθου για δημοπρατηθεί το έργο.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1.550.000 ευρώ + ΦΠΑ 24% = 1.928.200 ευρώ.