Πεδίο μάχης πάλι τα Διαβατά: Συγκρούσεις και χημικά ανάμεσα σε πρόσφυγες και ΜΑΤ


Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν πάλι τα Διαβατά, με συγκρούσεις και χημικά ανάμεσα στους πρόσφυγες και στις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Νωρίτερα, είχε ξεκινήσει η αποχώρηση προσφύγων και μεταναστών από τον άτυπο καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί από το πρωί της Πέμπτης στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Με μέριμνα του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής καταφτάνουν στο Κέντρο Φιλοξενίας Διαβατών τρία τουριστικά λεωφορεία τα οποία θα παραλάβουν πρόσφυγες για τρεις διαφορετικούς προορισμούς. Το ένα θα κατευθυνθεί προς Λάρισα, Βόλο και Αθήνα. Το δεύτερο θα κατευθυνθεί προς την Ήπειρο και το τρίτο προς Λαγκαδίκια, Δράμα, Καβάλα.

Ο συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος, υπογράμμισε τις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου οι πρόσφυγες και οι μετανάστες του άτυπου καταυλισμού στα Διαβατά να πειστούν πως η πληροφορία ότι θα περάσουν τα σύνορα είναι ψευδής.

Όπως ανέφερε, υπάρχουν συνεχώς πυρήνες που διαδίδουν λάθος πληροφορίες μεταξύ των ατόμων, όπως ότι θα συνεδριάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να ανοίξουν τα σύνορα και πως τους περιμένουν ΜΚΟ και λεωφορεία για να τους μεταφέρουν αλλού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη γύρω στα 30 με 40 άτομα έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από τον άτυπο καταυλισμό και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες καταγραφής τους προκειμένου να επιβιβαστούν σε λεωφορεία και να αποχωρήσουν.

Ένα fake news τους οδήγησε μακριά από τις δομές όπου οι περισσότεροι φιλοξενούνταν και σε αλλεπάλληλες συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις ενώ οι μέχρι στιγμής προσπάθειες για να πειστούν να αποχωρήσουν έχουν πέσει στο κενό.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης ενώ μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του OPEN και την Έλλη Στάη ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απαντώντας στο ερώτημα πώς θα πεισθούν οι μετανάστες να γυρίσουν πίσω στις δομές σχολίασε πως έχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις, ενώ ανέφερε ότι αυτό που κάνουν είναι παράτυπο. Ο Δημήτρης Βίτσας απέδωσε την αναστάτωση σε παραπληροφόρηση από διακινητές. Συγκεκριμένα είπε ότι μέσω των σόσιαλ μίντια διακινήθηκε η είδηση πως επρόκειτο να ανοίξουν τα σύνορα

Την ίδια στιγμή οι συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ στη Βόρεια Ελλάδα διαμηνύουν ότι το βάρος ενός πανευρωπαϊκού προβλήματος δεν μπορεί να  αφεθεί στις πλάτες του Έλληνα Αστυνομικού.

Δύο συλλήψεις για τα επεισόδια

Σε δύο συλλήψεις προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, που σημειώθηκαν στον ευρύτερο χώρο του κέντρου φιλοξενίας στα Διαβατά.

Η πρώτη σύλληψη πραγματοποιήθηκε την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη τα επεισόδια στον χώρο του άτυπου καταυλισμού εκτός του καμπ και πρόκειται για έναν άνδρα.

Το δεύτερο άτομο, άνδρας ηλικίας περίπου 40 ετών, συνελήφθη εντός του κέντρου φιλοξενίας και εκτιμάται ότι ήταν ένας από τους υποκινητές των επεισοδίων.

Οι αστυνομικές αρχές, τέλος, προχώρησαν και στην προσαγωγή ενός ακόμη άντρα. Υπενθυμίζεται πως εκτεταμένα επεισόδια, με χημικά και πετροπόλεμο, σημειώθηκαν νωρίτερα στο σημείο

Έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για το fake σημείωμα στα social media

Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. δύο σελίδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που από τον περασμένο Ιανουάριο καλούσαν τους πρόσφυγες να συγκεντρωθούν στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.

Από τον περασμένο Ιανουάριο είχε ξεκινήσει να διοργανώνεται το αποκαλούμενο «Καραβάνι της Ελπίδας», που προκάλεσε το χάος στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης αλλά και στον Σταθμό Λαρίσης της Αθήνας. Όπως αποκαλύπτει το real.gr, η διοργάνωση της πορείας προς τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας έγινε κυρίως από δύο «ανοικτές ομάδες» που δημιουργήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρόκειται για τις σελίδες «Border Crossing Greece» αλλά και «Glitter of Hope Caravan» οι οποίες δημιουργήθηκαν στο Facebook και απηύθυναν στην αραβική γλώσσα κάλεσμα σε όλους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα να συγκεντρωθούν ξανά στην περιοχή της Ειδομένης.

«Η εκκίνηση θα γίνει στις 5/4/2019 από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Η ώρα αναχώρησης θα καθοριστεί για τις 4 μ.μ.», έχει γραφτεί χαρακτηριστικά σε μία από τις πρόσφατες αναρτήσεις της σελίδα Border Crossing Greece. Σε μια άλλη παλαιότερη ανάρτηση, η εν λόγω σελίδα δημοσιεύει ακόμα και χάρτη για το αρχικό σημείο συγκέντρωσης, δηλαδή το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά.

Επιπλέον, η πρώτη ανάρτηση στην σελίδα Glitter of Hope Caravan, η οποία έγινε στις 3 Ιανουαρίου, είναι χαρακτηριστική του στόχου που είχε τεθεί. «Έχουμε δημιουργήσει αυτή τη σελίδα για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα που δεν μπορούν να συνεχίσουν το δρόμο για να φτάσουν στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και Σουηδία. Μετά το κλείσιμο των συνόρων ορισμένοι από τους πρόσφυγες αναγκάζονται να ρισκάρουν μέσω διακινητών. Κάποιοι πετυχαίνουν και άλλοι αποτυγχάνουν. Έτσι δημιουργήσαμε την ομάδα μας για να συγκεντρώσουμε έναν μεγάλο αριθμό χιλιάδων ανθρώπων και μαζί να πάρουμε το δρόμο προς στα ευρωπαϊκά σύνορα σε συγκεκριμένο χώρο και ημέρα», αναγράφεται στην ανάρτηση, η οποία συγκέντρωσε δεκάδες σχόλια και αντιδράσεις από τους χρήστες του Facebook. «Το καραβάνι θα περιλαμβάνει πολλές οικογένειες και νέους και θα πρέπει να είναι τόσο μεγάλο ώστε τα μέσα ενημέρωσης να το παρακολουθήσουν. Θέλουμε την υποστήριξή σας και θα σας δώσουμε όλες τις λεπτομέρειες για όσα συμβούν από εδώ», προστίθεται στην ίδια ανάρτηση.

7.000 συμμετοχές

Και οι δύο σελίδες απέκτησαν γρήγορα μεγάλη δημοφιλία μεταξύ των προσφύγων που βρίσκονται στην χώρα μας ενώ παράλληλα δημιουργήθηκαν και εκδοχές τους, στην κουρδική γλώσσα και τα φαρσί. Σταδιακά, οι πρόσφυγες που εκδήλωσαν διαδικτυακά την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στο «καραβάνι», έφτασαν ακόμα και τις 7.000. Στην πραγματικότητα όμως, επειδή η είδηση για την διοργάνωση της πορείας μεταδιδόταν από στόμα σε στόμα, οι πρόσφυγες που είχαν ενημερωθεί για την προσέγγιση των συνόρων ήταν πολύ περισσότεροι.

Η πληροφορία δεν άργησε να φτάσει και υπαλλήλους και διοικητές κέντρων φιλοξενίας προσφύγων, οι οποίοι με τη σειρά τους, ενημέρωσαν πριν από λίγες εβδομάδες και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Την ίδια περίοδο για το «καραβάνι» ενημερώθηκε αρμοδίως και η ΕΛ.ΑΣ.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, παρατηρήθηκε μεγάλη μετακίνηση δεκάδων ατόμων από το προσφυγικό κέντρο των Ιωάννινα, προς τη Θεσσαλονίκη. Οι δύο σελίδες άρχισαν να γεμίζουν με φωτογραφίες χρηστών, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει και αυτοί να ταξιδεύουν με κάθε μέσο από διάφορα προσφυγικά κέντρα της χώρας, στη Θεσσαλονίκη. Την προηγούμενη Δευτέρα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση προς τους πρόσφυγες, προειδοποιώντας τους να μην συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε πορεία προς τα βόρεια σύνορα της διότι θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου.

Πλέον, μετά και τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στον «χώρο συγκέντρωσης» του καραβανιού, στα Διαβατά, αξιωματούχοι της αστυνομίας διεξάγουν έρευνα για την ταυτοποίηση των δημιουργών των δύο ομάδων στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Τα άτομα αυτά, πλέον, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν διώξεις για την υποκίνηση των σοβαρών επεισοδίων. Αυτό που διερευνάται είναι εάν οι δημιουργοί των σελίδων που προκάλεσαν το «καραβάνι» βρίσκονται εντός Ελλάδος, ή αν έχουν σχέσεις με συγκεκριμένες οργανώσεις που έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ.

ΝΔ: Οι μετανάστες προξενούν επεισόδια και η κυβέρνηση παρακολουθεί απαθής

Κριτική στην κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στο προσφυγικό και τα επεισόδια στο χώρο φιλοξενίας μεταναστών στα Διαβατά Θεσσαλονίκης και την κατάληψη του σιδηροδρομικού σταθμού Λαρίσης ασκεί ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Σε δήλωσή του ο κ. Βαρβιτσιώτης τονίζει πως για πολλοστή φορά η ΝΔ επιβεβαιώνεται με τον πιο τραγικό τρόπο, καθώς «για ακόμη μία φορά μετανάστες προξενούν επεισόδια στους χώρους υποδοχής και φιλοξενίας και η κυβέρνηση παρακολουθεί απαθής, παντελώς ανίκανη να υπερασπιστεί την ασφάλεια και να επιβάλλει την τάξη».

«Από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν και επισκέφθηκα τα Διαβατά, είχα επισημάνει την άναρχη κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών, τη γκετοποίηση που υπάρχει στον χώρο και την απαράδεκτη καθυστέρηση στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου. Και είχα ζητήσει από τον αρμόδιο Υπουργό να προβεί άμεσα στις αναγκαίες πρωτοβουλίες. Σήμερα, επίσης, στον Σταθμό Λαρίσης εκτυλίσσονται σκηνές “Ειδομένης”, που αποτελούν ντροπή για ένα κράτος που θέλει να λέγεται οργανωμένο και έχει λάβει πακτωλούς εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρώπη για την αντιμετώπιση του ζητήματος» προσθέτει στη δήλωσή του ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ και σημειώνει:

«Οι εικόνες κατάληψης των σιδηροδρομικών γραμμών από απελπισμένες μανάδες και μικρά παιδιά είναι ο καθρέφτης της ανεπάρκειας του ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Σήμερα, τελειώνει μια και καλή ο μύθος της “αριστερής ευαισθησίας”».

ΚΚΕ: Να δοθεί τέλος στον εγκλωβισμό των προσφύγων

«Οι συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες των προσφύγων σε Σταθμό Λαρίσης και Διαβατά, με σκοπό να περάσουν τα σύνορα και να φτάσουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους είναι το αποτέλεσμα της απάνθρωπης πολιτικής εγκλωβισμού, που επέβαλαν ΕΕ και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την ουσιαστική συμφωνία και των άλλων κομμάτων» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ.

Στο σχόλιο επισημαίνεται ότι «κάποιοι εκμεταλλεύονται σε βάρος των προσφύγων την κατάσταση αυτή που τροφοδοτείται από τις άθλιες συνθήκες ζωής στα νησιά του Αιγαίου και στους καταυλισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και από το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στο σημείο να διώχνει από τις δομές και τα διαμερίσματα και να πετάει στο δρόμο τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες».

Το ΚΚΕ ζητάει «να δοθεί τέλος στις πολιτικές εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Να σταματήσει η καταστολή σε βάρος τους και να μεταφερθούν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους με ευθύνη ΕΕ και κυβέρνησης. Να δημιουργηθούν ανθρώπινες συνθήκες προσωρινής φιλοξενίας για όσο διάστημα παραμείνουν στην Ελλάδα. Να παρθούν μέτρα στήριξης και κοινωνικής ένταξης των αναγνωρισμένων προσφύγων που θέλουν να παραμείνουν στη χώρα μας. Να καταδικαστούν πολιτικά εκείνοι που απ’ τη μία φτιάχνουν δήθεν “προοδευτικά μέτωπα” και απ’ την άλλη υλοποιούν την πιο βάρβαρη πολιτική σε βάρος προσφύγων και μεταναστών».