Αιματηρή επίθεση από τζιχαντιστές στη βορειοδυτική Συρία


Tζιχαντιστές εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον θέσεων του συριακού στρατού στο βορειοδυτική Συρία σήμερα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν, όπως λένε, τουλάχιστον 25 στρατιώτες και να τραυματιστούν άλλοι για να εκδικηθούν για τους θανάτους αμάχων από τους βομβαρδισμούς του στρατού.

Οι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), τον οποίο στηρίζει η Άγκυρα, είπαν στο Ρόιτερς ότι δεκάδες μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Άνσαρ αλ Ταουχίντ επιτέθηκαν σε δύο στρατιωτικά θέσεις κοντά στο χωριό Μασάσνεχ στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Χάμα.

Ο στρατός ανέφερε σε μια ανακοίνωση ότι «ένας αριθμός» στρατιωτών του σκοτώθηκε σε επιθέσεις από «τρομοκράτες» κι ότι η κακοκαιρία που επικρατεί στην περιοχή διευκόλυνε τις επιθέσεις.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες όπου διακρίνονται αρκετά πτώματα, τα οποία, σύμφωνα τους αντάρτες της Άνσαρ αλ Ταουχίντ, ανήκουν στις ομάδες αυτοκτονίας, που κατάφεραν να προσεγγίσουν τους στρατιώτες σε μια περιοχή πλησίον των εδαφών που ελέγχει η αντιπολίτευση.

Οι κλιμακούμενοι βομβαρδισμοί εναντίον χωριών και πόλεων στο βόρεια Χάμα και την επαρχία Ιντλίμπ έχουν προκαλέσει, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, τον θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων αμάχων, αφότου ξεκίνησε η εκστρατεία του συριακού στρατού τον περασμένο μήνα.

Στο στόχαστρο βρέθηκαν μεταξύ άλλων σχολεία και τεμένη κι από τα πλήγματα έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές στις υποδομές, σημειώνουν εργαζόμενοι της πολιτικής προστασίας και πηγές από τα νοσοκομεία στα εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης.

Ο στρατός επιβεβαιώνει ότι ένας αριθμός μελών του σκοτώθηκε και τραυματίστηκε και προειδοποιεί τους αντάρτες που «επιμένουν» να παραβιάζουν τη συμφωνία για την ουδέτερη ζώνη.

Το συριακό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση όπου τονίζει ότι ο στρατός βρίσκεται σε «πλήρη ετοιμότητα να απωθήσει τέτοια εγκλήματα και παραβιάσεις».