Κύπρος: Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων – Η στάση της Άγκυρας


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος καθώς απομένουν λίγες ώρες μέχρι την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την Exxonmobil και την κυπριακή κυβέρνηση, σχετικά με τα ευρήματα των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 10.

Την ίδια στιγμή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τις απειλές και κάνει λόγο για παιχνίδια εναντίον της Τουρκίας τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στα Βαλκάνια.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τον αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό θα δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της Άγκυρας βάζοντας των Ερντογάν προ των απειλών που κατά καιρούς έχει εκτοξεύσει. Σύμφωνα με αναλυτές τα ευρήματα στο οικόπεδο 10 θα καθορίσουν και την περαιτέρω στάση της Τουρκίας στην περιοχή.

«Εάν υπάρχει ένα μεγάλο εύρημα, θα διακυβεύονται πολλά για μια τεράστια αμερικανική εταιρεία», δήλωσε στον Guardian ο Hubert Faustmann, καθηγητής Ιστορίας και πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας. «Θα μπορούσε να είναι μια ευλογία που θα βοηθήσει να τερματιστεί το φαινομενικά ανυπέρβλητο πρόβλημα της Κύπρου. Ακόμη και χωρίς λύση, θα υπάρξει μεγάλη πίεση ώστε να καταστεί δυνατή η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων» αναφέρει.

Όπως σημειώνει «η κατάσταση κλιμακώνεται αντί να αποκλιμακώνεται επειδή η Τουρκία είναι αποφασισμένη να σταματήσει την εκμετάλλευση οποιονδήποτε πόρων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου χωρίς τη συγκατάθεσή της και εάν οι Τουρκοκύπριοι δεν επωφεληθούν επίσης από αυτές».

Από την πλευρά του ο Charles Ellinas, ειδικός της βιομηχανίας και πρώην επικεφαλής της εταιρείας υδρογονανθράκων της Κύπρου, μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα σημείωσε ότι «όλα τα σεισμικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι έχουν βρεθεί αρκετά ώστε να οδηγήσουν την ExxonMobil στο να συνεχίσει τις έρευνες. Πιθανώς θα μπορούσαν να υπάρχουν μεγάλα αποθέματα».

Όπως προσθέτει «η ExxonMobil αναζητά σημαντικές ποσότητες αερίου για να υποστηρίξει το απόλυτο σχέδιο της για την κατασκευή ενός εργοστασίου υγροποίησης στην Κύπρο. Αυτό είναι μόνο η αρχή».

Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι ότι η απειλή της Άγκυρας να ξεκινήσει τις επιχειρήσεις γεώτρησης εκτός Κύπρου – παρά την έντονη κριτική από την ΕΕ για την ανάγκη «σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών μελών»- θα μπορούσε να οδηγήσει τη «μάχη» για τους υδρογονάνθρακες σε νέα και επικίνδυνα ύψη .

«Εάν η Τουρκία ξεκινήσει τη γεώτρηση, όπως απειλούσε, στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, θα είναι πολύ, πολύ προκλητική», τονίζει ο Charles Ellinas και προσθέτει: «Ας υποθέσουμε ότι βρίσκουν πραγματικά αέριο: τι θα κάνουν τότε; Θα γυρίσουν όλα ανάποδα».

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου προς την κατεχόμενη Αμμόχωστο έπλευσε την Τετάρτη το υπό τουρκική σημαία σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» και τα πλοία συνοδείας του. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα τον τελευταίο μήνα το σεισμογραφικό πραγματοποιούσε παράνομες έρευνες για υδρογονάνθρακες κυρίως στο ανατολικό μισό του τεμαχίου 8, πραγματοποιώντας σαρώσεις στην κατεύθυνση βορρά – νότου, όπως και σε κάποιες περιπτώσεις στα τεμάχια 9 και 1, φτάνοντας πολλές φορές σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τις ακτές της Λεμεσού.

Η ώρα των επίσημων ανακοινώσεων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερωθεί στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης για τα ευρήματα στο τεμάχιο 10 από αντιπροσωπεία της ExxonMobil, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Tristan J. Aspray.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στη συνέχεια από κοινού από τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη και τον Αντιπρόεδρο της Exxon σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Εμπορίου, που είναι προγραμματισμένη για τις 14:00, αφού προηγηθεί ενημέρωση των κομμάτων στις 13:00.

Στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου το Υπουργείου Ενέργειας είχε ανακοινώσει ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης στον στόχο «Δελφύνη» στο τεμάχιο 10 και ότι το γεωτρύπανο «Stena Icemax» θα συνέχιζε στον στόχο «Γλαύκο» της κοινοπραξίας στο ίδιο τεμάχιο. Τα αποτελέσματα αναμένονταν μετά την ολοκλήρωση και της ερευνητικής γεώτρησης στον δεύτερο στόχο, η οποία έχει πλέον ολοκληρωθεί μέσα στα χρονοδιαγράμματα που είχαν αρχικά τεθεί.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη γεώτρηση στον στόχο «Γλαύκος». Αν και δεν επιβεβαιώνεται η ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου, ωστόσο, εκτιμάται πως η παρουσία του αντιπροέδρου τoυ αμερικανικού κολοσσού καταδεικνύει θετικές εξελίξεις.

Πάντως, έγκυρες πηγές δήλωσαν στο κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων πως σε περίπτωση ανακάλυψης εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος, του δεύτερου μετά την «Αφροδίτη», δημιουργούνται θετικές προεκτάσεις σε τρία επίπεδα: ενισχύονται οι υδρογονανθρακικοί πόροι στην κυπριακή ΑΟΖ, κλειδώνει η παρουσία της μεγαλύτερης εταιρείας υδρογονανθράκων στον κόσμο στην Κύπρο, ενώ δημιουργείται νέα δυναμική και στο ερευνητικό πρόγραμμα της κοινοπραξίας ΕΝΙ/TOTAL που περιλαμβάνει πέντε γεωτρήσεις.

Ερντογάν: Παιχνίδια σε βάρος της Τουρκίας

Για παιχνίδια εναντίον της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια έκανε λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε προσωπικότητες της ανατολικής και νοτιο-ανατολικής Τουρκίας, τις οποίες προσκάλεσε στο προεδρικό μέγαρο, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τις δυνάμεις που κρύβονται πίσω από αυτά τα παιχνίδια,

«Εμείς επιδεικνύουμε στάση με αρχές απέναντι στα παιχνίδια που παίζονται στην ανατολική Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια. Όσο φτάνουν σε αδιέξοδο τα σχέδια τα οποία τους χαλάμε, τόσο μεγαλώνει και η έχθρα εναντίον μας. Θέλουν να μας κάνουν να πληρώσουμε το τίμημα και γι’ αυτό» είπε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος.

Πηγή: ΚΥΠΕ, Φιλελεύθερος, Πολιτης, Sigmalive, Guardian