Καταγγελία-σοκ: Μαιευτήρας υπολογίζει το φακελάκι με τα κιλά του μωρού


Μια περίπτωση για έναν μαιευτήρα- γυναικολόγο ο οποίος απαίτησε “φακελάκι” ενώ η μητέρα και το νεογέννητο μωρό βρίσκονται σε ΜΕΘ, αναδεικνύει κείμενο-καταγγελία του ομότιμου καθηγητή στο πανεπιστήμιο Πατρών, Σταύρου Αναγνωστόπουλου, στην εφημερίδα “Καθημερινή”. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αντιδρά με οργή, σύμφωνα με το iatropedia.gr, για την απαράδεκτη συμπεριφορά του γιατρού και δηλώνει έτοιμος να επέμβει στο βαθμό που προβλέπεται από τις αρμοδιότητές του…

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΙΣΑ, “ο Σύλλογος καταδικάζει το “φακελάκι” και διευκρινίζει ότι θα εξαντλήσει την αυστηρότητά του απέναντι στα μέλη του ιατρικού σώματος που επιδίδονται σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές. Επισημαίνει δε τα εξής:

Οι ιατροί του ΕΣΥ με μειωμένες αποδοχές και εξαντλητικά ωράρια παρέχουν τις υπηρεσίες τους, με αυταπάρνηση στον πολίτη αυτής της χώρας, παραμένοντας στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης προσηλωμένοι στο καθήκον τους. Ωστόσο, ο ΙΣΑ καταδικάζει φαινόμενα χρηματισμού και διευκρινίζει ότι θα εξαντλήσει την αυστηρότητά του, απέναντι στα μέλη του ιατρικού σώματος που επιδίδονται σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές. Ζητάμε να υπάρξει διαφάνεια και έλεγχος και τιμωρία των παραβατών, μέσα από τη διασταύρωση των οικονομικών τους στοιχείων”.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τόνισε: «Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ και αντιπαλεύουμε κάθε μορφή εμπορευματικής λειτουργίας του, πολύ δε περισσότερο τις παράνομες αμοιβές-φακελάκια. Διευκρινίζουμε ωστόσο ότι θα εξαντλήσουμε την αυστηρότητα μας απέναντι σε μέλη μας που δεν τιμούν το ιατρικό λειτούργημα. Έχουμε υποχρέωση να συμβάλλουμε ώστε να διασφαλιστεί δωρεάν υγεία για όλους τους πολίτες και ειδικά για τους οικονομικά ασθενέστερους ασθενείς. Καλούμε την Πολιτεία να διασφαλίσει αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας για τη πλειοψηφία των ιατρών που στηρίζουν με αυταπάρνηση το ΕΣΥ».

Το ιστορικό της ντροπής

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του καθηγητή Σταύρου Αναγνωστόπουλου, στον οποίο διηγήθηκε την περιπέτειά του ο ίδιος ο παθών σύζυγος και πατέρας, στα τέλη Δεκεμβρίου έφτασε μαζί με την ετοιμόγεννη σύζυγό του στην Αθήνα ώστε η τελευταία να γεννήσει σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο της πρωτεύουσας. Η γυναίκα αντιμετώπιζε ήδη προβλήματα στην εγκυμοσύνη της. Όταν βρήκαν τον εν λόγω μαιευτήρα, εκείνος απαίτησε αμέσως 1000 ευρώ για την εισαγωγή της γυναίκας στην κλινική που διευθύνει στο δημόσιο νοσοκομείο. Και όχι μόνον αυτό, απαίτησε να λάβει και περαιτέρω παράνομη αμοιβή μετά την γέννηση του παιδιού και ανάλογα των …κιλών που θα ζύγιζε!!!

Αμοιβή με τα κιλά σαν να πρόκειται για …κρέας

Το μωρό γεννήθηκε μόλις 2,1 κιλά και η γυναίκα χρειάστηκε να χάσει τη μήτρα της και να μπει στην Εντατική. Παρόλα αυτά, και την εύλογη αγωνία του συζύγου και πατέρα, ο μαιευτήρας τον πληροφόρησε ότι δεν είναι “τζαμπατζής” και ότι αμείβεται με τα …κιλά του νεογέννητου σε χιλιάδες και όχι εκατοντάδες ευρώ! Δηλαδή του ζήτησε άλλες 2100 ευρώ εκτός του αρχικού ποσού των 1000 που πήρε για να κάνει την εισαγωγή της γυναίκας! Και όλα αυτά, αν μη τι άλλο, τα ζήτησε από έναν φτωχό άνθρωπο ο οποίος αγωνιά έξω από τις ΜΕΘ για γυναίκα και παιδί!

Ο καθηγητής που δημοσιοποίησε το γεγονός χωρίς ονόματα, δηλώνει ότι είναι στη διάθεση των διωκτικών Αρχών για να δώσει όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για τον “φακελάκια” μαιευτήρα…

ant1news