Καταργούνται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης -“Είδος γρίπης πλέον ο κορονοϊός”


Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 21 εκατομμύρια εμβολιασμοί. 7,6 εκατομμύρια είναι οι ολοκληρωμένοι, ενώ έχουν διενεργηθεί και 6,3 εκατομμύρια εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης.

Ξεκίνησαν πέρσι το καλοκαίρι φαίνεται όμως πως πολύ σύντομα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης θα αποτελούν -και επισήμως- παρελθόν. Η έκδοση του ενιαίου ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού Covid ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021, ενώ το Covid Free Gr Wallet όπου μπορούσαμε να αποθηκεύουμε στο κινητό μας τις βεβαιώσεις εμβολιασμού, νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου το Νοέμβριο.

Ούτως ή άλλως τα πιστοποιητικά εμβολιασμού έχουν στην πράξη καταργηθεί από την 1η Μαΐου, δεδομένου πως στο πλαίσιο της αποκλιμάκωσης των περιορισμών για τον κορονοϊό δεν απαιτούνταν η επίδειξή τους για την είσοδο σε κλειστούς χώρους, σε χώρους εστίασης και λιανικής πώλησης.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είχε δηλώσει τότε πως αναστέλλεται – δεν καταργείται, είχε διευκρινήσει- η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, απλοποιούνταν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις τουριστικές δραστηριότητες, όπως και οι έλεγχοι (testing) στους πολίτες για την είσοδό τους σε διάφορους χώρους, και πως τα μέτρα θα επανεξετάζονταν από τον Σεπτέμβριο.

Χθες, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, έφερε ένα βήμα πιο κοντά την οριστική κατάργηση των πιστοποιητικών, εκτιμώντας ότι δεν θα χρειαστεί ξανά η χρήση τους.

Ο κορονοϊός μετατρέπεται σε ένα είδος γρίπης. Αυτό φαίνεται πως ισχύει διεθνώς”, τόνισε, κρατώντας ωστόσο μία επιφύλαξη, λέγοντας ότι ο χειμώνας είναι μπροστά μας.”Θεωρούμε όλοι, λίγο πολύ, ότι από εδώ και πέρα τα πράγματα θα είναι ήπια”, συμπλήρωσε.

Γιατί καταργούνται

Επί του παρόντος, όπως έχει αναφέρει το υπουργείο Υγείας, δεν θα χρειαστεί να πάμε σε μέτρα που θα έχουν την έννοια της υποχρεωτικότητας. Πλην της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε νοσοκομεία και υγειονομικούς χώρους, μέσα μαζικής μεταφοράς και μονάδες φροντίδας , τα μέτρα για τον κορονοϊό έχουν παύσει και δεν φαίνεται να επιστρέφουν.

Στην κατεύθυνση αυτή δεν θα επιστρέψουν ούτε οι περιορισμοί για την είσοδο σε κλειστούς χώρους, όπου επιδεικνύαμε τα πιστοποιητικά. Επιπλέον δεν ζητούνται ούτε στα αεροδρόμια, ενώ πρότινος ήταν απαραίτητη η επίδειξή τους για να ταξιδέψει κάποιος.