Νόβακ Τζόκοβιτς: Βασιλιάς του τένις και αντιεμβολιαστής – Το κορονο-τουρνουά και το “φιάσκο” στην Αυστραλία

Η περιπέτεια που ζει ο Νόβακ Τζόκοβιτς τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Αυστραλία δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στον χώρο του παγκόσμιου τένις.

Οι δηλώσεις κατά του εμβολιασμού, το κορονο-τουρνουά και η συγγνώμη

Ήδη από την αρχή της πανδημίας, είχε ξεκαθαρίσει τις απόψεις του που δεν άλλαξαν παρά τα εκατομμύρια κρούσματα, τους χιλιάδες θανάτους από επιπλοκές του κορονοϊού και τις τεράστιες συνέπειες σε κάθε τομέα της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. “Είμαι αντίθετος στον εμβολιασμό”, δήλωνε ήδη από την άνοιξη του 2020.

Σε ένα facebook live με άλλους Σέρβους αθλητές είχε πει πως “προσωπικά, είμαι αντίθετος στον εμβολιασμό και δεν θα ήθελα να αναγκαστώ να κάνω το εμβόλιο προκειμένου να ταξιδέψω. Αλλά αν γίνει υποχρεωτικό, τι θα συμβεί; Θα πρέπει να αποφασίσω. Εχω τις δικές μου σκέψεις για το ζήτημα και αν αυτές οι σκέψεις αλλάξουν κάποια στιγμή, δεν το γνωρίζω”.

Οι σκέψεις δεν άλλαξαν και έτσι ο κάτοχος 20 τίτλων grand slam παρά την θύελλα αντιδράσεων που είχε ξεσηκωθεί για αυτές ακριβώς τις απόψεις, διοργάνωσε τον Ιούνιο 2020 το διπλό τουρνουά Adria Tour σε Σερβία και Κροατία που έγινε σε Βελιγράδι και Ζαντάρ. Τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του Γελένα είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό μετά από τεστ, κάτι που δεν τους πτόησε στο ελάχιστο.

Τα μέτρα δεν τηρήθηκαν και οι τενίστες ή οι τεχνικοί που έλαβαν μέρος άρχισαν να νοσούν ο ένας μετά τον άλλο. Μεταξύ αυτών, ο Βούλγαρος Γκριγκόρ Ντιμιτρόφ, ο Κροάτης Μπόρνα Τσόριτς, οι Μάρκο Πανίκι (γυμναστής του Τζόκοβιτς), Κρίστιαν Γκρο (προπονητής του Ντιμιτρόφ) και ο Βίκτορ Τροΐτσκι.

Στο μήνυμά του αμέσως μετά, ο Σέρβος τενίστας, μεταξύ άλλων, ανέφερε: “Λυπάμαι βαθύτατα που τα τουρνουά μας προκάλεσαν προβλήματα. Οτιδήποτε έκαναν οι διοργανωτές κι εγώ, το κάναμε με καλή καρδιά και ειλικρινείς προθέσεις”.

Τι συμβαίνει στην Αυστραλία

Εώς την Δευτέρα, σύμφωνα με το Reuetrs και τον Guardian, έχει αναβληθεί η ακρόαση από το δικαστήριο για την απέλαση ή την αποδοχή της βίζας του, οπότε ο Σέρβος τενίστας θα πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα στο Park Hotel της Μελβούρνης μέχρι τότε. Ο δικαστής Άντονι Κέλι ζήτησε από τους δικηγόρους των μερών να προετοιμάσουν την παρουσίαση των στοιχείων τους, μέσα στο Σαββατοκύριακο.