Γερμανία: Lockdown για τους ανεμβολίαστους – Η Μέρκελ ζητά υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους


Η Γερμανία αποφάσισε επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος της επιδημίας του κορονοϊού, μπλοκάροντας σε μεγάλο βαθμό τους ανεμβολίαστους.

Έπειτα από έναν πρώτο γύρο συζητήσεων την Τρίτη, η απερχόμενη καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο διάδοχός της Όλαφ Σολτς και οι πρωθυπουργοί των 16 κρατιδίων της Γερμανίας συναντήθηκαν εκ νέου για να αποφασίσουν τα νέα μέτρα που θα ληφθούν.

Τα μη εμβολιασμένα άτομα θα αποκλείονται από την πρόσβαση σε όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις, εκτός από τα παντοπωλεία και τα φαρμακεία, καθώς οι ηγέτες προσπαθούν να αποφύγουν την επιστροφή σε ένα ευρύτερο lockdown.

Τα νέα μέτρα:

  • Περιορισμοί επαφών για μη εμβολιασμένα άτομα
  • Η είσοδος σε καταστήματα, εστιατόρια, μουσεία και κινηματογραφικές αίθουσες θα περιοριστεί μόνο σε εμβολιασμένα άτομα ή άτομα που έχουν αναρρώσει.
  • Πρόσθετα τεστ για όσους έχουν εμβολιαστεί

“Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή”, είπε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Σολτς. “Ο αριθμός των μολύνσεων έχει σταθεροποιηθεί, αλλά σε πολύ υψηλό επίπεδο”.

Η Μέρκελ είπε ότι θα ζητηθεί από μια επιτροπή δεοντολογίας να συντάξει νομοθεσία για να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό και η Μπούντεσταγκ θα συζητήσει και θα ψηφίσει για το επίμαχο μέτρο το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο.

Η Μέρκελ, η οποία χαρακτήρισε τους περιορισμούς ως απαραίτητη “εθνική πράξη αλληλεγγύης”, είπε ότι σε περιοχές όπου τα κρούσματα των 7 ημερών αγγίζουν τα 350, θα εφαρμοστούν μέτρα όπως το κλείσιμο νυχτερινών κέντρων και μουσικών χώρων και ο περιορισμός των εσωτερικών εκδηλώσεων σε 50 άτομα.