Αλβανός ΥΠΕΞ: Τα σπίτια των Ελλήνων στη Χιμάρα είναι κρατικά ακίνητα


Δεν υποχωρεί από τα σχέδια της στη Χιμάρα για τις περιουσίες ομογενών, παρά την έντονη ελληνική αντίδραση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι αντέδρασε στις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η αλβανική κυβέρνηση καταστρέφει τις μειονοτικές περιουσίες στη Χιμάρα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά σε εκπομπή της αλβανικής τηλεόρασης ότι η κυβέρνηση της χώρας έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει τα “κρατικά ακίνητα” για επενδυτικούς σκοπούς στον τομέα του τουρισμού. Πολύ παραπάνω, σημείωσε πως τα σπίτια των Ελλήνων δεν αποτελούν ιδιωτική περιουσία.

Στη συνέχεια ο κ. Μπουσάτι επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας πως οι δηλώσεις Μητσοτάκη βασίζονται σε ψευδείς ειδήσεις.

Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και σε δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι τόσο η Ελλάδα όσο όμως και η Σερβία έχουν στάσιμες θέσεις σαν ‘γρανίτη’ και ότι οι δύο χώρες για τα θέματα που ενδιαφέρουν την Αλβανία, έχουν την ίδια στάση.

Παραδέχθηκε επίσης ότι υπήρξε επιβράδυνση του διαλόγου με την Ελλάδα, ειδικά τους τελευταίους μήνες.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των Τσάμηδων, σημείωσε ότι η Αλβανία δεν θεωρεί ως εδαφική διεκδίκηση την τσαμουριά, αλλά ως ένα ζήτημα που συνδέεται ουσιαστικά με τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.