Μίνι καύσωνας και πάλι στη ζωή μας. Πού θα δείξει 40αρια και πότε υποχωρεί


Όλο και πιο ζεστός θα γίνεται ο καιρός όσο βαδίζουμε προς τα μέσα της εβδομάδας και ένας «μίνι καύσωνας» θα μας χτυπήσει ξανά την πόρτα. Ήδη, από σήμερα Τρίτη η θερμοκρασία θα πάρει την… ανηφόρα και είναι ενδεικτικό πως νωρίς το πρωί το θερμόμετρο έδειχνε στη Λαμία 26 βαθμούς Κελσίου και στη Λάρισα 24 και στο Ηράκλειο 26. Οι μέγιστες θερμοκρασίες στις «κλειστές» περιοχές της ηπειρωτικής χώρας θα φτάσουν στους 36 έως 38 βαθμών Κελσίου. Ίδιες θερμοκρασιακές τιμές θα πιάσει και η Αττική ενώ καλύτερα τα πράγματα στο Αιγαίο λόγω του μελτεμιού. Μόνο τις απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα και κατά κανόνα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές δεν αποκλείεται να συναντήσουμε μπόρες ή και μεμονωμένες καταιγίδες.

Ωστόσο, από αύριο Τετάρτη μπαίνουμε στο «κυρίως μενού» του καύσωνα με 40αρια στις γνωστές ευπαθείς περιοχές περιοχές, δηλαδή στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Στερεά, και τη δυτική Πελοπόννησο. Το ενθαρρυντικό είναι πως αυτό ο καύσωνας δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια καθώς σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη από την Παρασκευή θα ξεκινήσει η πτώση της θερμοκρασίας που θα επανέρχεται σιγά σιγά σε φυσιολογικές για την εποχή τιμές ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο στα κεντρικά και βόρεια θα εκδηλωθούν και κάποια φαινόμενα εξαιτίας νέας καιρικής αστάθειας.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τις επόμενες μέρες
ΤΕΤΑΡΤΗ

Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν, στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6, στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα και θα φθάσει, στα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου και του ανατολικού Αιγαίου τους 34 με 36 βαθμούς, ενώ στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη δεν θα ξεπεράσει τους 32 βαθμούς Κελσίου.

ΠΕΜΠΤΗ

Γενικά αίθριος καιρός. Τις απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Γενικά αίθριος καιρός. Από το απόγευμα στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και κυρίως στα ορεινά θα σημειωθούν όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά και βόρεια.

ΣΑΒΒΑΤΟ

Στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες, οπότε στα ορεινά θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα δυτικά και νότια πελάγη έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.

ΚΥΡΙΑΚΗ

Στα βορειοδυτικά λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά γενικά αίθριος καιρός, από το μεσημέρι όμως στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν παροδικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.