Έκοψαν το ρεύμα στη Χαλυβουργική. H βιομηχανία βαδίζει προς οριστικό λουκέτο


Στη διακοπή ηλεκτροδότησης της ιστορικής βιομηχανικής μονάδας της Χαλυβουργικής λόγω χρεών προχώρησε ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα ο επιτηρητής του διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΜΗΕ.

Η επανενεργοποίηση της άρσης εκπροσώπησης, η οποία σημαίνει πως η Χαλυβουργική δεν είναι πλέον πελάτης της ΔΕΗ, έγινε χθες, καθώς έληξε η περίοδος χάριτος που είχε δοθεί, χωρίς να επιτευχθεί συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών για τη διευθέτηση των ανεξόφλητων οφειλών ρεύματος της βιομηχανίας, ύψους 31,8 εκατ. ευρώ, στη ΔΕΗ.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της Χαλυβουργικής είχαν ενημερωθεί επίσης από τη διοίκηση της ΔΕΗ στις αρχές Δεκεμβρίου για το πρόβλημα των συσσωρευμένων χρεών και τη μη πληρωμή των τρεχόντων λογαριασμών της εταιρείας.

Το γεγονός επηρεάζει τους εναπομείναντες 170 εργαζομένους οι οποίοι τα τελευταία τρία χρόνια απασχολούνταν στο εργοστάσιο.

ΔΕΗ: Θα διεκδικήσουμε τις οφειλές 

Σε νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση των οφειλομένων από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Χαλυβουργικής ύψους άνω των 30 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει η ΔΕΗ όπως ανέφερε χθες ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Ο ίδιος τόνισε με έμφαση ότι δεν τραβάει η ΔΕΗ την πρίζα της επιχείρησης καθώς αυτή θα μπορεί να προμηθεύεται ενέργεια από το σύστημα ενώ χαρακτήρισε ανεπαρκή την πρόταση της εταιρείας να καταβάλει 500.000 ευρώ έναντι των οφειλομένων που έχουν συσσωρευτεί το τελευταίο διάστημα.

Σε εξέλιξη είναι εξάλλου η διαπραγμάτευση και με την ΛΑΡΚΟ για την αποπληρωμή των οφειλομένων που ξεπερνούν τα 280 εκατ. ευρώ. Έχει συσταθεί κοινή επιτροπή των δύο πλευρών με την ΔΕΗ να θέτει ως κόκκινες γραμμές την εξόφληση της τρέχουσας κατανάλωσης, την εφαρμογή σχεδίου αποπληρωμής των οφειλών και την παροχή ισχυρών εγγυήσεων. Διαφορετικά η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε άρση της εκπροσώπησης και της ΛΑΡΚΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές, επίκειται απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε σχέση με την μη ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων που είχαν καταλογιστεί με προηγούμενη απόφαση,οι οποίες είχαν προσδιοριστεί στα 135 εκατ. ευρώ.

Με παρουσία από το 1925

Η ιστορία της οικογένειας Αγγελόπουλου στον τομεά ξεκινάει το 1925 όταν ο Θεόδωρος Α. Αγγελόπουλος με τους γιους του Δημήτρη, Παναγιώτη και Γιαννη ξεκινούν την εμπορία ειδών σιδήρου. Το 1932 ιδρύονται στην οδό Πειραιώς τα Ελληνικά Συρματουργεία αλλά οι δραστηριότητες θα σταματήσουν λόγω του πολέμου.

Το 1951 θα γίνει η μεταφορά στην Ελευσίνα όπου μέσα από συνεχείς επενδύσεις θα πρωταγωνιστήσει επόμενες δεκαετίες η Χαλυβουργική. Η τελευταία μεγάλη επένδυση πραγματοποιήθηκε την περασμένη δεκαετία (2003 – 2007) και ξεπέρασε τα 150 εκατ. ευρώ.